Rusko hájí svá práva! Proč píšete tak zaujatě? Nejbližší spolupracovník Vladimira Putina promluvil otevřeně o Ukrajině, zájmech Ruska i o NATO

26.02.2015 14:17

Jeden z nejbližších spolupracovníků ruského prezidenta Dmitrij Peskov včera poskytl rozhovor CNN. Kritizoval negativní postoje Západu vůči Rusku a řekl, že jeho země pouze hájí své zájmy. Až prý je bude druhá strana respektovat, vzájemné vztahy se vrátí do normálu.

 Rusko hájí svá práva! Proč píšete tak zaujatě? Nejbližší spolupracovník Vladimira Putina promluvil otevřeně o Ukrajině, zájmech Ruska i o NATO
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Peskov připouští, že se vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem za poslední rok rapidně změnily. „My všichni jsme byli svědky obrovského střetu zájmů na území Ukrajiny. V důsledku protizákonného převratu v Kyjevě však Rusko muselo zaujmout rozhodné stanovisko,“ zmínil Peskov a odmítl, že by měla být následná reakce Ruska vnímána jako agresivní a nepřátelská. „Hájíme pouze naše národní zájmy a svrchovaná práva a chceme, aby je ostatní respektovali. Až se tak stane, mezinárodní vztahy narušené občanskou válkou na Ukrajině se opět vrátí do normálu,“ konstatuje Peskov.

Poradce Vladimira Putina se rovněž vyjádřil k současné situaci na bojištích východní Ukrajiny. „Stahování těžkých zbraní probíhá s určitou váhavostí na obou stranách. Separatisté však již s tímto krokem začali. Dle mých informací však pozorovatelé z OBSE odmítli stahování těžkých zbraní osobně přihlížet, vyvrací Peskov informací mluvčího OBSE Michaela Bociurkiwa, který řekl, že povstalci odmítli OBSE vpustit na jimi ovládané území. Moskva popírá, že by s tím měla něco společného. „Rusko není v postavení, kdy by separatistům něco dovolovalo, či naopak zakazovalo,“ tvrdí Peskov.

celý rozhovor vedený v angličtině máte k dispozici ZDE

Za nepravděpodobné považuje Peskov, že by separatisté plánovali zaútočit na strategicky důležité přístavní město Mariupol. „Jak jsem již řekl, neřídíme akce povstalců. Přesto nevěřím, že se k takové akci chystali. Oni pouze reagují na nepřátelské akce namířené proti svému území a jeho obyvatelům. Jsou v ohrožení, a tak logicky musí nějakým způsobem odpovědět,“ vysvětluje Peskov a rezolutně odmítá tvrzení opozičního týdeníku Novaja gazeta zveřejněné nedávno v deníku New York Times, dle jehož zjištění plánoval Kreml anexi Krymu ještě před pádem Janukovyčova režimu.

Peskov rovněž kritizuje tvrzení NATO, že ruské stíhačky a lodě v loňském roce více než 400krát narušily prostor členských států Severoatlantické aliance, což bylo o polovinu více než v roce 2013. „Pokaždé, když slyším o údajném narušení mezinárodních vod či vzdušného prostoru ze strany Ruska, tak se musím ptát, proč západní média nepíší také o stejných aktivitách ze strany NATO? Tyto mezinárodní úmluvy přece platí pro obě strany,“ uzavírá Peskov.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…