Ruský hajzlové a kreténi, šokoval Drtinovou známý umělec

02.04.2015 9:56

Režisér a příslušník záloh Armády ČR Václav Marhoul jen několik hodin poté, co na Rozvadově vyprovodil americký vojenský konvoj, usedl k Daniele Drtinové do studia DVTV. Sprostě zanadával na Rusko, zmínil symbolický význam americké vlajky s hvězdami a pruhy a oznámkoval českou veřejnost, která by prý za chování ke spojeneckým vojákům zasloužila jedničku.

 Ruský hajzlové a kreténi, šokoval Drtinovou známý umělec
Foto: red
Popisek: Václav Marhoul

Celou vypjatou kauzu konvoje podle něj spustila KSČM. „Začali tak strašně šlapat na plyn, že to vypadalo, že ti Američané vjedou na nepřátelské území. Že je tady nějaká rudá republika, něco jako ruská pátá kolona. A díky tomu se probudila spousta občanské odpovědnosti lidí, kteří už trochu podřimovali. Takže oni to nechtěně spustili ti komunisti a odpůrci,“ uvedl režisér.

Češi, stejně jako Poláci, podle něj v testu spojenecké věrnosti obstáli. „Já myslím, že to dopadlo na jedničku,“ ocenil. Připouští, že kdyby se jednalo o stálé americké základně, asi by postoj tak jednoznačný nebyl, ale on sám by ji prý podpořil.

„Důležitá je hlavně ta dlouhodobá podpora členství v NATO, která je pořád kolem šedesáti procent,“ myslí si. Aktuálně podle něj byla nejúžasnější spontánní ochota obyvatel, kteří stáli u silnic po celé trase konvoje. „Nikdo jim to nepřikázal, nikdo jim za to nezaplatil, na rozdíl od té druhé strany. Tohle se nedá zprodukovat, to se musí stát samo od sebe,“ ocenil. On sám prý americké vojáky požádal o srovnání, kde byli vítáni nejlépe. A byl prý velmi potěšen, že jsme ze srovnání s baltskými zeměmi a Polskem vyšli nejlépe my.

A pak přidal ještě osobní zážitek: „Já jsem se seznámil s nějakým Michaelem, jedním jejich střelcem z toho Strykeru. To byl kluk, do kterého byste neřekla, že je to nějakej lumen. A ten kluk mluvil tak neuvěřitelně dobře. Řekl mi: Mě se líbí tady u vás v Čechách nejvíc, protože vy tady máte demokracii. A já mu říkám, jak jsi na to přišel, že tu máme demokracii? A prý proto, že tu můžou lidi proti Američanům demonstrovat a nikdo je nezavře,“ líčil režisér. V pobaltských zemích prý jeho přítel střelec cítil z lidí především strach, kdežto tady radost.

Marhoul pak odmítl, že by celá akce byla demonstrací síly. „Ne, to byla demonstrace soudržnosti. Pokud chce někdo vidět demonstraci síly, tak si musí zajet 9. května na Rudé náměstí do Moskvy. To bude demonstrace síly,“ tuší. „Bude to přesně v tom duchu tý okupace Krymu, budou tam tisíce vojáků mašírovat a zvedat ty okovaný kecky a budou tam rakety a tanky, to je demonstrace síly. Ale pět set vojáků a sto dvacet vozidel, který jedou a všichni na ně mávaj? To mi jako demonstrace síly nepřijde,“ říká.

VŠE, CO JSME NAPSALI O AMERICKÉM KONVOJI

Připouští ale, že se jednalo do značné míry o test, mířící trojím směrem. Jednak na společnost, jednak na média a jednak na vládní reprezentaci. A podle Marhoula v tomto testu obstála i česká vláda. I jí by dal Marhoul jedničku.

Ten poté zmínil ještě jeden faktor, který podle něj způsobil přátelské přijetí Američanů. A to je fakt, že část našeho území, byť jen malá, byla od nacismu osvobozena Američany. „Já když jsem jako kluk ve škole poslouchal, že nás osvobodila jenom Rudá armáda, tak jsem samozřejmě věděl, že to není tak úplně pravda,“ říká režisér. I tato vzpomínka podle něj mohla sehrát svou roli.

„Je to pocit bezpečnosti, pocit historické paměti, pocit ohrožení a záruky. Je to takový dost složitý puzzle, ale dá se složit,“ zhodnotil důvody nadšeného přivítání.

Nelze opomenout ani faktor vzkazu Rusku. „Já jsem si představoval, jak v Kremlu znovu zamykají na řetěz všechny ledničky s kaviárem a šampaňským, co už měli připravené na oslavu,“ přiznal s uspokojením. Prokremelská média podle něj sice informují stále stejně lživě, fotí toho jediného přítomného odpůrce a píší: „Celá republika povstala protiv Amerikáncom,“ deklamoval režisér s ruským přízvukem. „To jsou takový s prominutím kreténi a takový ruský hajzlové, že je to neuvěřitelný,“ zakončil svůj výklad. Lehce šokovaná Daniela Drtinová poznamenala, zda už to není příliš ostré, načež Marhoul opravil, že Rusové jsou „bideti“.

Rusové si podle něj přejí přenastavení sfér vlivu a posunutí z pozice velmoci do pozice supervelmoci. „Rusko na tom dlouhodobě pracuje a bude chtít ty mocenský karty znovu rozdat,“ obává se. K tomu si nachází i povedené spojence. „Já už jsem se někde vyjádřil, že Rusko, Čína a Irán je budoucí osa zla,“ uvedl.

Obává se ale, že Západ není schopen předvést o moc více, než je tato dragounská jízda. Ruská armáda uskutečnila v posledních letech u svých hranic šest velkých cvičení se 160 tisíci vojáků, zatímco NATO za stejnou dobu zvládlo jen dvě cvičení s úsměvnými šesti a půl tisíci vojáků. „Furt ti Rusové masivně cvičí, a vyzbrojují se. To se vůbec nedá srovnat,“ povzdechl si.

Proto je podle něj důležitým symbolem spojenectví s USA, ačkoliv stejnou techniku a vojáky mají i jiné členské země NATO. „Tady jde o ty hvězdy a pruhy. To je pro některý lidi jako za války ilegální tisk. To vzbuzuje emoce. Amerika je v pozici obrovské adorace, nebo naopak obrovské nenávisti,“ říká.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…