Ruský tisk spekuluje o záškodnické akci českých orgánů proti Miloši Zemanovi

16.03.2015 11:34

Ruské internetové noviny Vzgljad se obsáhleji věnovaly „špionážní“ diplomatické roztržce mezi Českou republikou a Ruskem. Česká strana neprodloužila povolení k pobytu pro tři ruské diplomaty, ruská strana na to zareagovala podobně. Obě strany, jak konstatují noviny, jsou skoupé na slovo a věc nijak nekomentují. O něco později zdroj z ruského Ministerstva zahraničí sdělil, že ti, kdo podobné informace (o špionážním skandálu) šíří v médiích, chápou stav rusko-českých vztahů nesprávně.

 Ruský tisk spekuluje o záškodnické akci českých orgánů proti Miloši Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Za ruskou stranu člen bezpečnostního výboru dumy Nikolaj Kovaljev naznačil, že za incidentem stojí politická situace ve světě a postoje EU, USA a Kanady. Další komentáře, které list přináší, upozorňují na americké tlaky: „Je to nátlak Američanů na evropské partnery, aby maximálně tlačili provokačními akcemi na ruská velvyslanectví v zahraničí,“ řekl k incidentu bývalý ruský rozvědčík a senátor Igor Morozov. Podle jeho slov české zvláštní služby pravidelně trénují v americké rozvědce, FBI a CIA a nynější akci měla provést česká rozvědka pod americkým vedením.

Odkazy na články v ruštině ZDE a ZDE

Oficiální pozice české kontrarozvědky byla přitom zformulována už před několika měsíci, shrnuje Vzgljad. Na konci října byl publikován materiál, který mluvil o aktivizaci jak ruských, tak čínských zvláštních služeb na teritoriu České republiky. Jejich špioni se měli zaměřovat na prosazování zájmů obou zemí v ČR, a to konkrétně vůči novinářům a byznysu.

Česká kontrarozvědka se na „ruské špionážní sítě“ zaměřuje už dlouho a pravidelně. Vzgljad připomíná jiný případ z roku 2004, kdy se mělo jednat o ruské snahy prosadit skrze špionáž ruské zájmy v oblasti energetiky. Později se výklad dokumentů české kontrarozvědky změnil a mělo se jednat o záležitosti týkající se nikoliv energetiky, ale amerických vojenských objektů v rámci plánovaného amerického vojenského projektu PRO. Kolem této záležitosti se měli opět aktivizovat ruští špioni podle názorů české stany. V roce 2009 došlo k podobnému incidentu jako nyní a Praha poslala potichu domů dva ruské diplomaty.

Eurodisident“ Zeman a „špionský skandál“

Deník si ale všiml i současného českého kontextu. Upozorňuje tak, že prezident Miloš Zeman si za uplynulé dva roky ve funkci vysloužil větší image „eurodisisenta“ než Václav Klaus. Důvodem je „nezávislá pozice Prahy“ ve vztahu k dnešnímu Rusku. Vzgljad cituje některé Zemanovy pochybovačné výroky ohledně smysluplnosti protiruských sankcí, ve vztahu k evropské pomoci Kyjevu v době občanské války i to, že se Zeman snaží o rozvoj „normálních obchodních vztahů mezi Českem a Ruskem“. Zmiňuje také to, že prezident Zeman neodmítl účast na vojenské přehlídce ke Dni vítězství v Moskvě s tím, že „Ignorovat oslavy 70. let vítězství nad fašismem 9. května, znamená urazit památku 150 tisíc světských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa.“

Zeman je silně kritizován pravicovou opozicí, konstatuje Vzgljad, a to nejenom skrze mítinky s hesly jako „Miloše do koše“, ale i tím, že ho přímo obviňuje z toho, že „pracuje pro Rusko“. Jak deník píše, Zemanovi protivníci budou využívat nejenom politickou rétoriku, ale i hledání „ruské stopy“, kterou vede česká kontrarozvědka. Expert Ruské akademie věd Konstantin Voronov nevylučuje, že se špionský skandál mohl stát důsledkem intrik českých zvláštních služeb. „Mohli zorganizovat ten skandál možná ve vztahu ke skryté nespokojenosti s politikou Zemana,“ sdělil listu Vzgljad. Podle něj je ale očividné, že se jedná spíš o malý diplomatický skandál a vnitřní intriky, které jsou typické pro malou zemi. Skandál by mohl být potenciálně využit k oslabení autority Zemana jako prezidenta, který nemá v českém systému velké pravomoci a závisí na autoritě, domnívá se ale Voronov.


 


 

reklama

autor: vss

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…