Ruští špioni, přetahovaná o vyhošťování agentů: Zajímavé informace

01.06.2015 15:01

Server Neovlivni.cz vydal zprávu o vztazích mezi Českou republikou a Ruskem na poli tajných služeb. Součástí zprávy je i seznam několika vypovězených pracovníků ruské ambasády v Praze a brněnského konzulátu.

 Ruští špioni, přetahovaná o vyhošťování agentů: Zajímavé informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Celkem se jedná o jedenáct osob, kterým byla v nějaké situaci odebrána víza, neprodloužen pobyt a v případě jednoho Alexandra T., za pomoci dat od české tajné služby, nevpuštění do schengenského prostoru.

Jedná se o data sesbíraná za poslední čtyři roky. Nejvíce ruských „špionů“ , celkem pět, jsme pak vyhostili za rok 2012. Případů je samozřejmě víc, vyjma těch jedenácti zmíněných se ale týkají privátní a ne státní sféry. Na veřejnost se však nic nedostalo. „Vyhoštění probíhalo v tichosti,“ uvádí Neovlivni.cz

Ač zprávy tajných služeb informují o neustále rostoucí aktivitě ruských agentů, rozhodně nejsme centrem špionáže. Taková situace nastává pouze, když se jedná o z ruského pohledu strategicky významnou záležitost. Například v případě amerického radaru v Brdech, či při tendru na dostavbu Temelína.

Celý text zde

Povětšinou jsme odkladištěm starých, vysloužilých agentů, kteří sem jezdí spíše na dovolenou než provádět aktivní špionážní činnost. Pokud u nás opravdu něco funguje, je to proruská propaganda. Ta je rozšířená nejen u nás a Evropská komise proti ní plánuje bojovat.

Když však už někoho vyhostíme, Rusové nám oplácejí přinejmenším stejnou mírou. Buď jeden za jednoho či dokonce jeden za dva. Vzhledem k jejich dobré orientaci na naší ambasádě pak vždy vybírají osoby, jejichž vyhoštění nám způsobí problémy.

Celý postup může vypadat i tak, že náš diplomat, který například nahrazuje vyhoštěného, už je připraven k odjezdu, dokonce má i všechno potřebné již v Moskvě a ta mu však po dlouhých průtazích na poslední chvíli zamítne vízum. Takže celé znova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …