„S Piráty na pivo.“ Tak jsme šli. Kromě organizátorů ale na akci v západních Čechách nikdo nebyl

15.02.2019 12:40

Veselo a dobrá nálada provází regionální Piráty v západních Čechách na setkáních s veřejností. Za přítomnosti svého poslance probírají aktuální situaci ve Sněmovně a spřádají velké plány v regionální politice. Jen jednu, možná nepatrnou vadu mají tyto na Facebooku avizované akce – veřejnost, a nejen voliči, se prostě nedostavuje…

„S Piráty na pivo.“ Tak jsme šli. Kromě organizátorů ale na akci v západních Čechách nikdo nebyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Pirátů proti cenzuře a za svobodný internet na Palackého náměstí

Přesvědčili jsme se o tom hned v tomto týdnu, kdy měla proběhnout akce „S Piráty na pivo“ v jedné útulné hospůdce poblíž plzeňského náměstí. Byť na vchodových dveřích bylo vylepeno, co se uvnitř děje, zůstalo to v komorní rovině. Něco přes deset mladých Pirátů, včetně jejich zastupitelů, si dalo čepované pivo a za přítomnosti poslance Lukáše Bartoně, původně strojaře, výzkumníka na Západočeské univerzitě, dalo hlavy dohromady, a to doslova.

Nula je také počet

Nulová účast „lidí z ulice“ nikoho, zdá se, nevzrušovala. Tak jako v minulém roce, kdy se jednalo ještě o komornější akci a kde jsme byli neformálně označeni jako „médium, které nemusíme“. Regionální média se ostatně o plzeňské Piráty příliš nezajímají, protože ti v městském zastupitelstvu, byť jsou v opozici, nejsou pro mnohé tak vidět a slyšet, jak by si to možná jejich voliči přáli. I když se strukturou voličů Pirátů je to také takové podivné. Omladina jim „naházela“ takové množství hlasů, že se do poslaneckých dveří a škamen doslova dovalili jak tsunami.

V Plzni se navíc šušká, že „na ně nastoupil“ jeden známý plzeňský „kmotr“ (nebo raději Richelieu), aby se zklidnili a nedělali vlny. A zdá se, že byť možná neradi, trochu uposlechli varování, které ostatně v pravidelných intervalech údajně míří i do jiných politických stran, a dělají jen vlnky.

Čekání…

Akce, kde se pivo pilo s velkou chutí za veselého halasu a tartasu, možná má přesvědčit potencionální zájemce, aby věděli, že se „něco děje“.

Že se Pirátům regionálně příliš nedaří strhnout davy, je nabíledni. A když už hovoříme o masách, odmysleme si mladé voliče, kteří jsou dle sociologů poměrně nestálými a nejistými voliči, tak pro starší jsou stále „terra incognita“. To se ukázalo i na lednovém setkání v Chebu, kam kromě několika kamarádů a samozřejmě straníků nedorazil opět nikdo z laické veřejnosti, byť tu byl přítomen pirátský poslanec Petr Třešňák, bývalý starosta Mariánských Lázní a nyní krajský zastupitel. I Třešňák je absolventem Západočeské univerzity. Vystudoval elektrotechnickou fakultu a pak se v Písku věnoval jaderné energetice.

Možná vás napadne, že ti Piráti jsou technicky zdatní a že by mohli být v praxi setsakra potřební, protože takto odborně technicky vzdělaných lidí zas až tak moc není. Je to poněkud podobný syndrom, jako u TOP 09, která třeba na Plzeňsku má zase mezi sebou velmi uznávané docenty a slovutné lékaře.

Duj větře, (ne)duj…

Na rozdíl od Pirátů v Karlovarském kraji nás jako médium ti plzeňští tedy příliš „nemusí“, abych ještě zopakoval náš vzájemný ne-vztah. To ale není alfa a omega doby. Horší pro jejich voliče je, že se možná někteří z nich prý nechali velmi rychle „zglajšajtovat“. Tedy alespoň, co se týká Plzně. Z avizovaného velkého větru, neřknu-li blizzardu, se stal příjemný vánek, který pofouká, ale neuškodí.

Možná, že to v pražském centru vidí jinak. Tedy, je to více než pravděpodobné. Ono pořádat v mezidobí setkání s voliči je tak trochu harakiri.

Z druhé strany, proč se nescházet. Peněz má partaj jako šlupek, tak v tom nějaké to pivo jistě zapadne… Takže vlastně nevím, kdo ostrouhá na takové akci-neakci. Organizátoři, potencionální voliči, partajníci? Nebo vlastně nikdo. Ono je to, zdá se, asi naprosté, ale naprosté většině lidí úplně jedno. A v tom je možná „jádro pudla“…
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…