Savčenková se hlásí: Jdu na Donbas! Ale pozor, budete překvapeni

09.06.2016 12:41

Národní hrdinka Ukrajiny Naděžda Savčenková se včera setkala s prezidentem Ukrajiny Petrom Porošenkem. Jedním z témat jejich společné diskuse byla i již dříve deklarovaná pozice Savčenkové týkající se její připravenosti účastnit se přímých rozhovorů se zástupci samozvané Doněcké a Luhanské republiky. K tomu se vyjádřil zástupce ministra pro dočasně obsazená území Ukrajiny Georgij Tuka, který má vůči tomuto plánu jisté pochyby.

 Savčenková se hlásí: Jdu na Donbas! Ale pozor, budete překvapeni
Foto: youtube.com
Popisek: Nadija Savčenko

Po včerejší schůzce mezi Naděždou Savčenkovou a ukrajinským prezidentem se někdejší vojenská pilotka podělila o své dojmy z rozhovoru v rámci svého vystoupení na ukrajinském televizním kanále 112 Ukrajina.

Uvedla, že jedním z témat rozhovoru byl i její vlastní návrh na účast její osoby v přímém vyjednávání se zástupci samozvané Doněcké a Luhanské republiky, tedy s Alexandrem Zacharčenkem a Igorem Plotnickým.

„Prezident se i nadále drží toho názoru, že jsou tito pánové teroristé, protože zabíjejí naše lidi. Přímé rozhovory jsou sice možné, ale v takovém kontextu je vést bude velmi složité, na Ukrajině se toho všichni bojí. Mým cílem je hovořit jen a pouze o propuštění rukojmí. To byl vlastně i můj cíl od samého počátku,“ uvedla Savčenková.

„V některých momentech jsem se cítila trochu jako školačka, to je v pořádku, pořád se ještě mám čemu učit,“ podělila se ukrajinská hrdinka o svých pocitech ze setkání s prezidentem Porošenkem.

Mimo to se prý prezident za Savčenkovou postavil, což vedlo k tomu, že si „utvořila názor“, že je (prezident) při osvobozování ukrajinských zajatců připraven spolupracovat. Savčeková zároveň potvrdila, že prezident skutečně pracuje „na plné obrátky“ a dělá vše, co je v jeho silách, aby rukojmí osvobodil.

Už dnes dopoledne zástupce ministra pro dočasně obsazená území Giorgij Tuka prohlásil, že prohlášením Savčenkové není třeba věnovat velkou pozornost, informuje server segodnya.ua.

Zástupce ministra se domnívá, že Savčenková není ta správná osoba, která by se mohla efektivně účastnit vyjednávání na téma osvobození ukrajinských zajatců na Donbase, a to zejména díky tomu, že je její osoba tamními vojáky vnímaná velmi negativně.

„Jestli mám mluvit upřímně, nemyslím si, že Naďa splňuje všechny podmínky, které jsou potřeba pro vyplnění podobného tak vážného úkolu. V první řadě ji ti lidé, se kterými chce vyjednávat, považují za vražedkyni a teroristku,“ zmínil.

„Další věc je její současná popularita na Ukrajině. Pokud by za této situace nyní vedla vyjednávání s těmito teroristy v otázce osvobození našich vojáků, rád bych se mýlil, ale domnívám, že by to výrazně zvedlo cenu za osvobození i hodnotu celé operace v očích teroristů,“ dodal.

Podle Tukova názoru by vyjednávání měli vést lidé, kteří mají nějakou politickou váhu a zejména vliv.

„Já bych v současné době obecně nepřikládal velký význam tomu, co Naďa prohlašuje. Myslím si, že potřebuje minimálně ještě nějaký čas k tomu, aby se adaptovala, aby si prostě lidsky mohla oddychnout. Poté se teprve bude moci naplno ponořit do nového prostředí, které se za poslední dva roky jejího života výrazně změnilo. Její poslední vyjádření spíše chápu jako pozici vojáka,“ dodal Tuka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…