„Schwarzenbergův“ kavárník na ČT. Dojatý, že přišli lidi. Ale pak začal láteřit na vládu. Stojí za to

26.05.2020 10:51

Včera se otevřely interiéry kaváren i restaurací. Včetně Kavárny Mlýnská, která patří bývalému spolupracovníkovi Karla Schwarzenberga Martinu Kotasovi. Ten byl dojat. „Dorazili sousedi už odpoledne, byla tady taková sváteční atmosféra,“ pravil. Ale z nařízení vlády radost nemá. Některá jsou prý nesplnitelná a zbytečná. „Já si myslím, že po mně nemůže stát chtít, abych dělal policajta a hlídal, že když se někdo zvedne od stolu, že si nandá roušku. Já tu nejsem od toho, abych dělal drába, já jsem tu od toho, abych se o ty lidi postaral,“ prohlásil kavárník. Tvrdí, že otevírací doba 6–23 hodin ho limituje jako člověka a stát mu nemá co přikazovat, kdy má jít spát.

„Schwarzenbergův“ kavárník na ČT. Dojatý, že přišli lidi. Ale pak začal láteřit na vládu. Stojí za to
Foto: Repro ČT24
Popisek: Bývalý spolupracovník Karla Schwarzenberga, majitel kavárny Mlýnská Martin Kotas

Včera byl první den, kdy mohli lidé sundat venku roušky, ale také znovu navštívit interiéry restaurací, kaváren a hospod. Tématu se věnovala i Česká televize, která se kromě jiných hostů spojila i s majitelem a provozovatelem Kavárny Mlýnská Martinem Kotasem, který se „hlásil ze skladu“. Uvedl, že návrat zákazníků do kavárny byl dojemný. „Dorazili sousedi už odpoledne, byla tady taková sváteční atmosféra.“

Anketa

Podporujete návrh, aby se v českých obchodech povinně prodávalo až 85 % českých potravin?

82%
18%
hlasovalo: 65738 lidí

Moderátor se pak zeptal, jak těžké je splnit hygienická nařízení. „Já samozřejmě chápu vážnost té situace, myslím, že to vidíme na ulicích, že to vzala vážně většina obyvatel této země, nicméně právě proto, že se lidé chovají zodpovědně, že některá ta nařízení jsou nesplnitelná a prostě je ti lidé nemohou dodržovat,“ odpověděl mírnou oklikou Kotas a moderátor se zeptal, která nařízení konkrétně jsou nesplnitelná.

„Já si myslím, že po mně nemůže stát chtít, abych dělal policajta a hlídal, že když se někdo zvedne od stolu, že si nandá roušku. Já tu nejsem od toho, abych dělal drába, já jsem tu od toho, abych se o ty lidi postaral,“ prohlásil Kotas a dodal, že jeho zákazníci jsou disciplinovaní a nařízení nesplnitelná a zbytečná. Potenciálnímu průšvihu, který nepodceňuje, podle něho nezabrání.

Dále Kotas moderátorovi potvrdil, že jeho kavárnu na pražské Kampě „podrželi štamgasti“. „Tady vnímám situaci na Praze 1, že podniky, které byly a jsou orientované na turismus, tak těch je mi tedy líto a držím jim hodně palce, ale ty místní klubovny jako my, tak sousedi nás všechny podrželi a my snad je taky,“ prohlásil majitel kavárny.

Otevírací doba 6–23 hodin ho prý limituje jako člověka. „Nás to tolik nelimituje, protože máme kavárnu v obytném domě, takže my musíme stejně do dvanácti zavírat, abychom nerušili lidi, což je správně. Ale jako člověka mě to limituje, protože si myslím, že stát tu není od toho, aby mi jako hodný dědeček říkal, kdy mám jít spát, že jsme přeci jenom nějaká sebevědomá demokratická země, a nevím, jestli je koronavirus nebezpečnější po 11. hodině, a dost o tom pochybuju.“

Moderátor k tomu dodal, že po 11. hodině jsou nebezpeční hosté některých restauračních zařízení. „To je právě ten problém, to přeci nemůže říkat stát. Mně když tady bude někdo dělat s prominutím čurbes, tak mu samozřejmě už nenaleju a požádám ho, aby odešel. I za normální situace přeci nechcete, aby vám v podniku někdo dělal problémy.“

Kotas doplnil, že na Kampě měl to štěstí, že si návštěvníci objednávali s sebou, a jiní provozovatelé zdaleka takové štěstí neměli. „Pro nás to znamenalo, že jsme mohli zaplatit lidi, které máme, a musím ocenit, že lidé se chovají solidárně, protože práce vrchního záleží na diškreci,“ ocenil své zákazníky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …