Seberte Klausovi medaili, žádá Američany česká iniciativa. Nikdy prý proti komunismu nebojoval

11.10.2013 20:36

Iniciativa Vraťte nám stát vyzývá americkou organizaci Victims of Communism Memorial Foundation, aby exprezidentu Václavu Klausovi odebrala medaili svobody, kterou mu tento týden ve Washingtonu udělila za boj proti komunismu. Podle iniciativy Klaus nikdy žádným protitotalitním bojovníkem nebyl. Pod textem jsou podepsáni právnička Hana Marvanová, manželka zesnulého disidenta Jiřina Dienstbierová, politik Petr Havlík a filozof Václav Němec.

 Seberte Klausovi medaili, žádá Američany česká iniciativa. Nikdy prý proti komunismu nebojoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

"Nikdy neriskoval své postavení, ztrátu zaměstnání ani možnost vycestovat do zahraničí. Nikdy nepodpořil žádným způsobem vězněné disidenty a nebyl ani signatářem žádné protirežimní petice či prohlášení," uvedla iniciativa ve svém prohlášení.
    "Nechce-li organizace Victims of Communism Memorial Foundation ztratit svoji věrohodnost, musí medaili svobody Václavu Klausovi odebrat, jako se odebírají medaile sportovcům, kteří nedodržují pravidla nebo používají nedovolené prostředky," zdůvodňuje iniciativa.


    Klaus se podle autorů textu proti komunismu začal slovně vymezovat až po jeho pádu. Iniciativa mu vyčítá i to, že podle ní po celou svou politickou dráhu bojoval proti skutečným odpůrcům komunismu. "Nikdy mu však nevadilo, že se prezidentem stal díky hlasům poslanců komunistické strany," dodává iniciativa v prohlášení.
    Ocenění Klause tento týden kritizovaly i další osobnosti. Na webu iDnes.cz se připojil například ředitel společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…