„Sedí doma na home office a bere plnou mzdu.“ Na ministerstvu dopravy se platy nesnížily

10.04.2021 9:58

Od minulého roku je pracovní trh značně ovlivněn koronavirovou pandemií. Řada pracovníků byla propuštěna, přesunuta na jiné pozice či dostávala za svoji práci nižší mzdu. Firmy potřebovaly ušetřit na nákladech a zde se nabízela jednoduchá možnost, jak tomu pomoci. Zaměstnancům byla mzda snížena o deset i více procent. To ale neplatí všude. Docela jiná situace je například na Ministerstvu dopravy. Tam žádné snížení mzdy nezaznamenali.

„Sedí doma na home office a bere plnou mzdu.“ Na ministerstvu dopravy se platy nesnížily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva dopravy

Ztráty během koronavirové krize poznamenaly například České dráhy; část pracovníků byla propuštěna, dalším sedmi stovkám byla snížená mzda. Česká pošta snížila platy managementu podniku o pět procent.  
 
Vzhledem k plošnému snižování platů nás zajímalo, jaká je situace na jednotlivých resortech.
 
Začínáme na dopravě.
 
 
„Ministerstvo dopravy v loňském a letošním roce umožňovalo a umožňuje velké části svých zaměstnanců vykonávat službu, popřípadě práci v režimu home office. Samozřejmě u těch agend, které mohou být vykonávány mimo ministerstvo. Tento krok je plně v souladu s usneseními a doporučeními vlády. Home office znamená změnu místa výkonu služby či práce, nikoliv změnu rozsahu vykonávaných činností – Ministerstvo dopravy prostřednictvím svých zaměstnanců zabezpečuje výkon svěřených agend v plném rozsahu – ostatně s ohledem na délku trvání epidemiologických opatření by to ani jinak nebylo možné, přičemž navíc plní i agendy spojené s nouzovým stavem,“ vysvětlil nám tamní tiskový mluvčí František Jemelka.
 

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí
Mimochodem jen odbor komunikace má na dopravě deset lidí. Mezi nimi i Jakub Stadler, bývalý pracovník ODS. Od začátku měsíce jsou v sekci tiskových zpráv dva výstupy. Jeden o autoškolách, druhý o plavební komoře. K čemu deset lidí, jasné není.
 
Každý zaměstnanec, který řádně pracuje, má podle ministerstva nárok na mzdu za svou práci ve sjednané výši. „Jako zaměstnavatel řádně plníme své povinnosti. Agendy Ministerstva dopravy běžely bez ohledu na covid dál. Zaměstnancům jsme zajistili podmínky pro práci z domova, pokud to bylo třeba,“ upřesnil Jemelka.
 
Za uvedených okolností prý nebyl žádný zákonný důvod ke snižování platů zaměstnanců ministerstva.
 
„Plat je totiž tvořen jednak tarifem, daným nařízením vlády, jednak pohyblivou složkou – osobním příplatkem, u vedoucích zaměstnanců ještě příplatkem za vedení. Plat je určený buď v návaznosti na pracovní smlouvu (platový výměr), nebo v rozhodnutí státního tajemníka u zaměstnanců ve státní službě. Osobní příplatek je možné stanovovat a měnit v návaznosti na kvalitu výkonu práce či služby, nelze jej tedy snižovat s odvoláním na to, že je vyhlášen nouzový stav,“ dodal pro PL Jemelík.
 
 
Tarif je samozřejmě stanoven podle platové třídy a platového stupně a nelze jej měnit.
 
„Mimořádná odměna není pravidelnou součástí platu, není nároková a přiznává se za splnění mimořádného úkolu či úkolů a její výše odvisí od náročnosti splněného úkolu. Bonusy součástí platu na ministerstvu nejsou,“ dodal Jemelka.
 

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí
Na to, že koronavirová krize úředníky nezasáhla, upozornil již dříve předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS, který v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News zmínil, že v určitém momentu by například část platu lidí na home office, většinou úředníků, které krize zatím vůbec nepostihla, mohla jít potřebnějším.
 
„My tady máme skupinu lidí, kteří po státu prakticky nikdy nic nechtěli, a dneska lezou po čtyřech… Vedle toho tady máme úředníky, kteří jsou doma na home office a na konci měsíce dostanou standardní plat,“ dal příklad předseda Senátu.
 
O pár hodin později se však za svá slova omlouval. „To jsem si to zavařil. Jediné, co jsem chtěl v CNN Prima říci, bylo, že není možné, aby účet za pandemii zaplatila jen určitá skupina lidí, ale že by se na tom měli prostřednictvím sdílené solidarity podílet i zaměstnanci veřejného sektoru. Omlouvám se za nepovedené vyjádření,“ napsal na Twitteru.
 

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…