„Škoda jich nebude.“ Klaus st. a kolektiv sepsali zásadní text k virové krizi

02.04.2020 11:23

Slova o podpoře firem, podpoře živnostníků a podpoře zaměstnanců jsou z úst vládních představitelů slyšet často. Ale jaká má podpora být? Podle Institutu Václava Klause jednoduchá, a hlavně administrativně nenáročná. V krizi dle institutu zaniknou slabé a nemocné firmy a nebude jich škoda. Ty by se vláda prý neměla snažit zachraňovat. „Nejlépe by všemu pomohl volný, svobodný a minimálně regulovaný trh,“ říká institut.

„Škoda jich nebude.“ Klaus st. a kolektiv sepsali zásadní text k virové krizi
Foto: FB Petr Macinka
Popisek: Exprezident Václav Klaus se šátkem okolo krku

Institut Václava Klause míní, že zpomalování ekonomiky bylo nabíledni už předtím, než svět zasáhl koronavirus, ale vláda i Česká národní banka udržovala optimismus. Nicméně COVID-19 je podle autorů z IVK jasným příkladem exogenního šoku, tedy něčeho, co ekonomiku ovlivňuje zvenčí. Virus podle nich ovlivní jak nabídku, tak poptávku.

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí

„Na nabídkové straně to bude výrazné narušení dodavatelsko-odběratelských vztahů, výpadky zahraničního obchodu, úbytek pracovních sil ze zahraničí, zabrzdění přeshraničních kontaktů všeho druhu, kolaps jednotlivých firem, prudké pohyby cen, měnových kursů i kursů akcií, naprosté zmatení odhadů budoucího vývoje, atd. Na poptávkové straně to bude obří nejistota, keynesovská preference likvidity, nikoli odvážné investování, bude to opatrné připravování si finančních prostředků na horší časy, nikoli výrazné utrácení, bude to odkládání spotřeby a investic atd.“ odhaduje institut.

Dodává, že u části ekonomiky dojde k likvidaci, protože tak se to děje při každé krizi. Přijde se na to, které firmy jsou slabé a nemocné, které firmy jen přežívaly a které ekonomické aktivity už měly být opuštěny. „Jejich zániku nebude škoda a bylo by tragickou chybou aktivistické vlády, kdyby se její záchranná opatření soustřeďovala na tyto neperspektivní případy,“ prohlašuje institut, ale dodává, že se krize dotkne i produktivních a perspektivních firem.

O velké firmy se vláda dle institutu vždy postarala. „Není nepodstatné, kdo bude tato opatření zavádět – bude to někdo, kdo soukromé podnikání považuje za předpoklad svobodné společnosti a chce mu maximálně pomoci, nebo to bude někdo, kdo soukromé podnikání pouze toleruje? Naše levicová část politického spektra, ale i Piráti a nejasné ANO v tom nejsou zcela jednoznační,“ varuje IVK.

Cílení pomoci podle nich musí jít stranou, protože je příliš administrativně náročné. „Bude muset stačit opatrný, koncepčně dobře volený přístup. Nepokoušejme se znovu zavádět státní plánovací komisi,“ vyzývá institut. Dodejme, že toto označení už padlo o ekonomickém týmu Ústředního krizového štábu.

Institut také kritizuje „údajně pravicovou opozici“, že vládu tlačí k tomu, aby byla  štědřejší a rozhazovačnější. „Faleš tohoto populismu snad veřejnost odhalí. Úkolem vládní pomoci nesmí být snaha pokrýt všem všechny ztráty, zabránit jakýmkoli racionálním strukturálním změnám a zajistit pokračování předkrizového stavu,“ říkají autoři.

A na závěr se autoři z institutu opět navážejí do vlády: „Vláda v současnosti ve stavu nouze řeší spíše mikrověci. Vypadá to tak, že pro stromy nevidí les.“ Je prý jejich povinností vládu varovat, že propad ekonomiky bude horší, než jsou vládní očekávání.

„Trápí nás i to, že všechna opatření, která jsou navrhována a která mají pomoci naší koronavirem postižené ekonomice, jsou nesena v duchu přerozdělovací mánie. Tím je zásadně pokřivována iniciativa lidí a jejich motivace. Nejlépe by všemu pomohl volný, svobodný a minimálně regulovaný trh,“ prohlašuje Institut Václava Klause.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…