„Sluníčkáři“ se možná zblázní z tohoto průzkumu preferencí

02.12.2015 13:12

Dvakrát ročně je ve Švédsku uskutečňován průzkum veřejného mínění týkající se podpory politických stran v zemi. Osloveno je vždy plných 9000 respondentů, což představuje největší průzkum veřejného mínění v zemi. Výsledek posledního takového průzkumu byl zveřejněn právě nyní a největší radost z něj mají „protiimigranští“ Švédští demokraté.

„Sluníčkáři“ se možná zblázní z tohoto průzkumu preferencí
Foto: MV ČR
Popisek: Utečenecký tábor - bývalá věznice - v Drahonicích v Ústeckém kraji.

Jak uvádí internetový server The Local, oproti průzkumu realizovanému loni v květnu si Švédští demokraté v očích voličů polepšili o 5,5 procent a aktuální podpora ve výši 19,9 % je zároveň o sedm procent vyšší než při posledních parlamentních volbách konaných v roce 2014. Historicky nejvyšší preference údajné představitele „švédského nacionalismu“ potěšily a řádně nabudily. Už nyní přemýšlejí o tom, že by se jednou mohli stát nejsilnější partají v zemi. „Jsem přesvědčen, že máme potenciál na to, stát se největší stranou,“ řekl stranický sekretář Richard Jomshof tiskové agentuře TT a připustil, že strana nepochybně těží z událostí posledních měsíců, jež jsou ovlivněny migrační krizí.

Jomshof dle svých slov očekával, že v průzkumu Švédští demokraté dosáhnout úspěchu. Jeho rozsah jej však prý samotného příjemně překvapil. „Naše narůstající podpora u voličů zároveň zvyšuje tlak na ostatní politické strany, prohlásil se značným uspokojením Jomshof. Průzkum také prokázal, že by stále více švédských voličů dalo svůj hlas středopravé opozici v čele s Umírněnou stranou (39 %) než současné koalici zahrnující zelené a sociální demokraty (33,5 %). Navýšení preferencí očekával také politolog Tommy Möller, podle kterého bylo něco takového ve světle migrační krize nevyhnutelné. Zároveň však poukázal na to, že průzkum proběhl ještě před oznámením současné vlády o dočasném pozastavení přijímání uprchlíků.

Průzkum rovněž ukázal ztráty voličské základny u jednotlivých politických stran v zemi. Umírněná strana ztratila téměř dvě procenta voličů, kteří odešli právě ke Švédským demokratům. Vládnoucí Sociální demokracii potom Švédští demokraté „připravili“ o 0,6 % voličů. Z hlediska rozdělení dle pohlaví dávají Švédským demokratům přednost zejména muži a pro stranu by ve volbách hlasoval každý čtvrtý z oslovených respondentů. Zatímco od ženské části populace mohou zatím počítat Švédští demokraté jen s podporou ve výši 15 %. O více než dvě procenta si pohoršil u voličů stávající premiér a šéf Sociální demokracie Stefan Löfven a také celá Strana zelených, jež ztratila téměř jedno procento a pohybuje se nyní pod hranicí šesti procent.

Švédsko patří díky svým štědrým sociálním dávkám a liberální přistěhovalecké politice k nejžádanějším destinacím uprchlíků z Blízkého východu i afrického kontinentu. V letošním roce jich do země dorazilo dle oficiálních statistik téměř na dvě stě tisíc. Vládní polici však v posledních týdnech veřejně přiznávali, že i kapacity v tak „proimigrační“ zemi mají své hranice a při současném tempu nebude možné poptávku uprchlíků nadále uspokojovat. Minulý týden proto premiér Löfven společně se šéfkou zelených Ramsonovou v emotivním vystoupení oznámili dočasné pozastavení přijímání dalších uprchlíků. Citlivá vicepremiérka Ramsonová dokonce při oznamování tohoto vládního rozhodnutí dojímavě slzela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…