"Šmejdům" klesají zisky, tak ještě přitvrzují, varoval vrchní inspektor u Drtinové

24.10.2013 19:00

Díky filmu Šmejdi věnuje veřejnost podstatně větší pozornost předváděcím akcím. Legislativně přitvrdil i stát a obchodníci mají z akcí méně tržeb než dřív. Ústřední ředitel České obchodní inspekce Vladimír Velčovský říká, že kvůli klesajícím ziskům stoupá agresivita akcí. Od nového roku ale těmto „ Šmejdům“ bude mnohem hůř.

"Šmejdům" klesají zisky, tak ještě přitvrzují, varoval vrchní inspektor u Drtinové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Vladimír Velčovský, ústřední ředitel České obchodní inspekce, ve čtvrtek zasedl do křesla hosta Interview Daniely Drtinové České televize. Odpovídal mimo jiné na otázky ohledně kritizovaných předváděcích akcí.

Akce bude možné nahrát na kameru a záznam použít jako důkaz

„Česká obchodní inspekce neeviduje, kolik předváděcích akcí v ČR je, ale práce nám neubylo, poznamenal hned v úvodu pořadu Velčovský. Připomněl, že někteří velcí hráči v odvětví předváděcích akcí už sami skončili - např. společnost Beck. Po novém roce se situace ještě změní z hlediska kontrolního řádu a živnostenského zákona. Bude např. možné pořizovat videozáznam. „A já předpokládám, že když se někde rozsvítí kamera, tak ta akce bude vypadat jinak,“ popsal chystané změny Velčovský. Pořadatelé akcí navíc budou mít povinnost pouštět kontrolory na akci.

Stoupá prý také agresivita obchodníků, protože jim díky vyššímu dohledu státu klesá zisk. „Zisky jim klesají i proto, že když se ukáže, že je na nějaké akci naše inspektorka, tak se pořadatelům často nevyplatí hrát tu čistou hru a akci raději zruší, " uvedl dále ředitel.

V pořadu také zaznělo, že počet kontrol sice klesl, ale počet odhalených nekalostí stoupl, což ukazuje, že roste efektivita práce inspektorů ČOI. Velčovský k tomu však jasně dodává, že stejně důležité jako kontroly, jsou i preventivní osvětové akce, které mají rozšířit povědomí občanů tak, aby se nenechali nekalými obchodníky napálit. Předváděcí akce přitom nejsou to jediné, čemu musí lidé čelit. Dalším problémem jsou půjčky slíbené po telefonu. Přitom za tento telefonát zaplatí tisíce korun. Tady ale podle Velčovského nehraje roli jen ČOI, ale také orgány, které dávají licenci těmto poskytovatelům půjček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…