„Smrt Sovětskému svazu!“, „Jdi domů“, „Jestli sleze z motorky, zbije tě, že se nevzpamatuješ.“ Na Václavák přijeli Noční vlci a bylo dusno

07.05.2016 16:31

REPORTÁŽ Noční vlci spolu s motorkáři z Česka i dalších zemí projeli Prahou. Do metropole dorazili s více než hodinovým zpožděním. Na Václavském náměstí ruským motorkářům nachystali „přivítání“ proukrajinští aktivisté s protiputinovskými hesly. Na místě byl také europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina.

„Smrt Sovětskému svazu!“, „Jdi domů“, „Jestli sleze z motorky, zbije tě, že se nevzpamatuješ.“ Na Václavák přijeli Noční vlci a bylo dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gang ruských motorkářů Noční vlci se projel po Václavském náměstí

Aktivisté s ukrajinskými a americkými vlajkami se na pražském Václavském náměstí ruských motorkářů doslova nemohli dočkat. Uprostřed náměstí stáli s roztaženými transparenty několik hodin. 



Noční vlci měli centrem Prahy ještě před návštěvou hrobů sovětských vojáků projet mezi jednou a půl druhou odpoledne. Nakonec k Václavskému náměstí kolona asi osmdesáti strojů dorazila s dvouhodinovým zpožděním.

Anketa

Vadí vám Noční vlci?

7%
93%
hlasovalo: 29151 lidí

Organizátor akce, protiruský aktivista Tomasz Peszynski, musel demonstranty několikrát povzbuzovat, aby vydrželi, že Noční vlci už se blíží. Jednou hlásal do megafonu, že do čtrnácti hodin budou na místě, když se to nestalo, tak přišel později s informací, že jsou 60 kilometrů od Prahy a někteří chtěli akci vzdát a odejít domů. Vzápětí na to Peszynski sdělil, že jsou nikoli šedesát, ale jen dvacet kilometrů od Prahy. 

„Jejich taktika je jasná, chtějí nás uondat, aby nás to přestalo bavit a až bychom odešli domů, tak se vítězně projedou po Vaclaváku,“ přesvědčoval Peszynski aktivisty, aby zůstali.

Zklamaně ale oznámil, že kvůli finanční náročnosti musí sundat obří transparent Vladimira Putina, vyzdvihnutý jeřábem. I to se ovšem změnilo. „Putin nakonec zůstane. Našel se dobrodinec, který to zaplatí a já mu tímto děkuji,“ potěšil Tomasz Peszynski demonstranty. Oním dobrodincem byl europoslanec Štětina a mělo se jednat o deset tisíc korun.



Při čekání na ruské motorkáře nedocházelo k žádným velkým incidentům. Po Vaclaváku pouze několikrát dokola pomalu projížděla auta s obřími ruskými vlajkami. Aktivisté na ně pískali a ukazovali jim vztyčené prostředníčky. Osádky vozů se tím pouze bavily.

Občas došlo k drobným hadkám náborových táborů mezi aktivisty a na druhé straně silnice postávajícími lidmi. Muž s ukrajinskou vlajkou křičel na ženu přes silnici, že podporuje ruské fašisty. Rázná žena se ale nedala. „Kdyby jeden z nich slezl z motorky, zbije tě tak, že se nevzpamatuješ,“ kontrovala.

Na náměstí prošel i pochod za legalizaci marihuany

Mezitím také přes náměstí prošly tisíce lidí v rámci pochodu za legalizaci marihuany. To ale připomínalo spíše velkou párty než demonstraci. Z tisícihlavých davů se linul náležitý marihuanový odér. „Ty vole, já z toho budu taky zhulenej,“ reagoval jeden z proukrajinských demonstrantů na odér poté, co zafoukal vítr. Konopní demonstranti prošli a opět pokračovalo čekání na ruské motorkáře.

Zneužívají památku padlých, zlobil se Štětina

Ti si podle přítomného europoslance Jaromíra Štětiny nepřipomínají konec války a padlé sovětské vojáky, ale jejich památku zneužívají.

„Noční vlci zneužívají památku těch, kteří padli za druhé světové valky. Je to ideologický výpad, oni nejsou žádní turisti. Jsou předvoj výsadku hybridní války, kterou vede proti Evropě Ruská federace,“ sdělil reportérovi ParlamentníchListů.cz Jaromír Štětina.



Před půl čtvrtou se po stranách náměstí začali řadit těžkooděnci a znásobil se počet policejních aut, příjezd vlků se blížil. Pár minut poté se ozval zvuk motorek. Demonstranti se seřadili, napnuli transparenty a začali křičet, pískat, ukazovat pěsti a vztyčené prostředníčky. Průjezd asi osmi desítek motorek trval pár minut. Motorkáři s úsměvem demonstrantům mávali a občas na ně zatroubili. 

Z demonstrantů byli skoro všichni v poklidu. Jeden pouze dost hlasitě stále dokola křičel „smrt Sovětskému svazu“ a druhý rusky „jdi domů“. Tento pokřik směřoval na každého motorkáře a poněkud paradoxní bylo, že většina motorek měla české poznávací značky. Rusů a tedy Nočních vlků bylo zhruba kolem dvaceti. Po průjezdu motorkáři zamířili na Olšanské hřbitovy k hrobum rudoarmějců a demonstranti v klidu odešli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…