Sobotkův kabinet bude jednat o posílení role majetkového úřadu

14.04.2015 14:26

Role Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) při hospodaření a nakládání s nepotřebným majetkem státu, především s nemovitostmi by se měla posílit. Navrhuje to Ministerstvo financí v novele zákona o majetku ČR, kterou ve středu projedná vláda. Silnější pozici by měl mít hlavně systém Centrálního registru administrativních budov (CRAB). Návrh je k dispozici na vládních internetových stránkách.

 Sobotkův kabinet bude jednat o posílení role majetkového úřadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

"Uvedený systém by měl přispět k výraznému zrychlení a zintenzivnění toku informací nezbytných pro účinné, hospodárné a kvalifikované rozhodování o využití vybraného státního majetku," uvádí důvodová zpráva k zákonu.

CRAB má za cíl optimalizovat obsazenost budov ve vlastnictví ministerstev, porovnávat náklady na jednotlivé objekty a na umístění úředníků mezi institucemi. Správcem a provozovatelem registru je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Systém CRAB byl spuštěn v říjnu 2012.

Naplňování registru základními údaji bylo v principu podle zprávy dokončeno v průběhu roku 2014. Předtím přitom systém čelil kritice kvůli neefektivnosti a neochotě úřadů dodat do něj potřebné informace. Na konci roku 2014 sloužil systém CRAB 346 státním institucím k evidenci nemovitostí. Roční průměrné náklady na provoz registru v letech 2015 až 2020 materiál odhaduje na 75,61 milionu korun.

Úkolem ÚZSVM je zastupovat Českou republiku v právních sporech týkajících se majetku státu. Úřad tak vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu. ÚZSVM rovněž jedná v právních sporech ve věcech majetku, s nímž sám hospodaří. V některých řízeních vystupuje jako žalobce, v jiných jako žalovaný.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…