„Socani“ a lidovci se prý sešli v bufetu a vymysleli plán na zničení Babiše. Zde je

28.03.2017 10:24

Redaktorka Lucie Stuchlíková vysvětlila pro server Seznam, jak se sociální demokraté a lidovci chtějí zbavit ministra financí Andreje Babiše (ANO). Všechno se prý dohodlo u poslaneckého bufetu.

„Socani“ a lidovci se prý sešli v bufetu a vymysleli plán na zničení Babiše. Zde je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Už delší dobu je jasné, že ČSSD a ANO, resp. Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš, jsou sice koaličními partnery, ale umí si taky jít pěkně po krku. Čím blíž jsou volby do Sněmovny, tím je to zřetelnější. Kauza korunových dluhopisů Agrofertu, které nechal vydat majitel firmy Andrej Babiš a posléze si je koupil Babiš jako fyzická osoba, dává sociálním demokratům a lidovcům možnost dovládnout bez Babiše.

Ukázala to schůze Sněmovny, na které se projednával bod navržený předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, který chtěl řešit údajné daňové podvody politika Babiše. Ve Sněmovně došlo na přestřelku mezi hnutím ANO a ostatními stranami.

„Přestřelka byla ale jenom začátek. Začátek kampaně, na jejímž konci má být vláda bez Babiše. ... V bufetu u sněmovního sálu se odehrála schůzka lidovců a sociálních demokratů, na ní si dohodli, jak dluhopisy vlastně řešit,“ uvedla novinářka.

Anketa

Postoupí prof. Jiří Drahoš do 2. kola volby prezidenta?

13%
hlasovalo: 13110 lidí

Lidovci navrhli usnesení Sněmovny, v němž je ministr Babiš vyzván, aby kauzu s dluhopisy řádně vysvětlil. A pokud tak neučiní, premiér dostal od poslanců pověření „jednat“. Fakticky se tak otevřel prostor ke kritice Andreje Babiše. A podle serveru opravdu je co kritizovat. Ať už jde o dluhopisovou kauzu, nebo o Babišovu firmu Čapí hnízdo, u které se teď zdá, že vůbec neměla dostat evropské dotace.

„Detaily plánu nám prozradili lidé blízcí vedení obou stran. Oficiálně, ani na kameru, o nich ale nikdo mluvit nechce. Sociální demokraté odkazují na svého šéfa, ten ale nabízí jen obvyklé fráze,“ pokračuje Stuchlíková.

Sobotka zdůrazňuje, že by ministr financí neměl páchat daňové úniky, zvlášť když proti nim tolik bojuje. Není bez zajímavosti, že do řádných podzimních voleb už zbývá tak málo času, že by zřejmě nestihl vstoupit do hry prezident Miloš Zeman. Ten už v roce 2013 ukázal, že neváhá jmenovat svou prezidentskou vládu, pokud k tomu dostane prostor. Jenže tady už by ho asi neměl dost.

Celý článek naleznete zde

Sociální demokraté však řeší ještě jeden problém. Pokud by Babiš odolal vyvolanému tlaku a neodstoupil, mohl by ho Sobotka odvolat. Jenže tím by jen posílil roli, kterou údajně Babiš velmi rád hraje – roli oběti špatného politického systému. Sobotka by tak paradoxně mohl před volbami Babiše ještě posílit.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…