"Spíte v noci dobře? Já už brzo ne." Babiš odpovídal čtenářům PL skutečně na vše

03.03.2016 22:02

Z PROFILŮ Ministr financí Andrej Babiš se pustil do odpovědí čtenářům. Nevyhnul se žádnému z nich. Ani dotazu občana vystupujícího pod označením Docent, který ministrovi vzkázal, že si kope vlastní hrob, když spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) pouští jen kouřovou clonu ve věci uprchlíků. Ti prý jednou zničí naši krásnou zemi. Babiš zareagoval.

"Spíte v noci dobře? Já už brzo ne." Babiš odpovídal čtenářům PL skutečně na vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Dobrý den, pane poslanče, mám na vás dotaz jako na zástupce současné vládní koalice. Spíte v noci dobře? Já už brzo ne. Dnes jsem se dozvěděl (novinky.cz), že vláda skutečně započne s importem muslimů do naší zatím ještě krásné vlasti – konkrétně z Řecka a Itálie. Nejdřív samozřejmě desítky lidí, pak stovky a konečný stav ví jen bůh. Současně přitom mnoho českých občanů žije v bídě – invalidé, matky samoživitelky. Důchodcům se dá krásných 40 Kč. Je naprosto jasné, že prohlášení pana Sobotky, Vaše i Bělobrádka jsou jen kouřovou clonou pro stále méně naivní český občany. PRAVDA JE JINÁ,“ napsal čtenář.

Občané v Králíkách či Benešově už dali najevo, že o muslimy jako sousedy nestojí. Pokud je u nás bude vláda i tak ubytovávat, lidé se podle Docenta začnou bouřit. A jestliže na rozhněvané občany ministři pošlou třeba vodní děla, prakticky to nemohou ustát.

„Spím zatím dobře a chtěl bych vyvrátit jeden Váš omyl. Tato vláda se stará o potřebné. Ptáte se jak? Tak třeba tím, že zvýšila důchody o 205 korun ročně, snížili jsme DPH na léky, knihy, dětské pleny, zavedli jsme školkovné, slevu na dani na druhé a třetí dítě, zavedli jsme daňové zvýhodnění pro pracující důchodce, takže to není tak, že by tato vláda nemyslela na své občany. Narovnáváme to, co předchozí vlády ODS zrušily. To, co zbytečně v krizi sebral Kalousek s Nečasem potřebným lidem,“ zahájil odpověď šéf státní kasy.

Pokud jde o uprchlickou krizi, není prý příznivcem kvót. Kvóty považuje za mrtvé. Západ nás prý nechápe. My nemáme zkušenosti s koloniální nadvládou nad jinými národy, která by nás připravila na mísení kultur, jak ho vidíme ve Francii či Velké Británii. Občana navíc ujistil, že tato vláda vodní děla nepoužije.

Prosí také pána, aby mu ve vládě držel palce, protože zájmy Čechů mu leží na srdci na prvním místě. Napřed je podle Babiše třeba starat se o vlastní lidi, pak až o vnější dění. Jenže on není ani premiérem, ani ministrem zahraničí, kteří řeší vystupování českých politiků v mezinárodních otázkách.

„Chápu strach našich občanů. Snažím se na něj reagovat, protože to je podle mě morální povinnost každého politika. Primárně reagovat na potřeby našich lidí a až pak se starat o okolní problémy. Nejsem nadšený z evropské politiky, ale nejsem ministrem zahraničí ani premiérem této vlády, kteří jsou vrcholovými představiteli zahraniční politiky naší země. Tak mi prosím držte palce, protože já rozhodně nejsem příznivcem kvót, ani se nechci schovávat za žádnou kouřovou clonu,“ uzavřel odpověď Babiš.

Pár slov padlo také k dostavbě Temelína. Na to se ptal čtenář vystupující pod přezdívkou Lojza. Podle Babiše teď jde o dostavbu Dukovan. Na to je možné se dívat z různých úhlů. Z ekonomického hlediska je třeba vybrat takovou firmu, která postaví vše kvalitně za rozumnou cenu a včas. Politicky by to měla být firma z EU, aby se předešlo různým obstrukcím. „Nicméně to nevylučuje účast dodavatelů z jiných zemí jako USA nebo Korea,“ doplnil ministr. Musí být také vybrána firma, která vše technologicky zvládne a ještě dokáže zapojit i české společnosti.

Nakonec se vyjádřil i k zákonu o výživném. S ohledem na rozvedené otce by byl rád, kdyby vše šlo rychleji, ale trvá, než vše půjde legislativním procesem. A hlavní odpovědnost tady leží na ministerstvu práce a sociálních věcí paní Michaely Marksové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…