„Stáhněte ho, škodí ČT!“ Už se tlačí na školu. Jako tenkrát s Lipovskou

16.04.2021 18:45

Studentská komora Rady vysokých škol a úzká část Akademického senátu požaduje po rektorce Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Haně Machkové, aby stáhla nominaci ekonoma a místopředsedy Rady ČT Daniela Váni na jeho další funkční období v Radě ČT. Zástupcům organizace vadí, že podle nich Váňa v aktuálním období „nenaplňuje základní poslání radního a některými svými kroky vážně ohrožuje nezávislost České televize“.

„Stáhněte ho, škodí ČT!“ Už se tlačí na školu. Jako tenkrát s Lipovskou
Foto: PS ČR
Popisek: Vysokoškolský pedagog a člen Rady ČT Daniel Váňa

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí
Historik a ekonom působící na Národohospodářské fakultě VŠE, jenž je členem v Rady ČT od roku 2015, kdy obdržel v druhém kole 104 ze 166 hlasů, velmi úzké části studentů a akademických pracovníků vadí, protože dle jejich mínění svými kroky a výroky „ohrožuje nezávislost České televize“. Prostřednictvím petice od zástupců akademické obce pak tlačí na rektorku VŠE, aby nominaci Váni na další období v Radě ČT stáhla.

„Žádáme Vás o stažení nominace PhDr. Ing. Daniela Váni, Ph.D., na člena Rady České televize na další období. Dr. Váňa v současném funkčním období nenaplňuje základní poslání radního a některými svými kroky vážně ohrožuje nezávislost České televize,“ píše se v petici zástupců akademické obce.

Ve své petici tvrdí, že jsou „pohoršeni“ tím, že Vysoká škola ekonomická v Praze Váňu nominuje, jelikož podle nich známý ekonom a historik „kromě jiného nectí základní standardy akademické práce a účelově a neobjektivně přistupuje k interpretaci dat“. Co pod touto frází podepsaní míní, však není specifikováno, stejně jako to, jakým způsobem od Váni dochází k údajnému „ohrožení nezávislosti ČT“. Jmenují však několik skutků, mající podporovat argumenty výzvy, mezi nimiž je, že Váňa „na základě ‚vlastní analýzy‘ inicioval i hlasování o střetu zájmů generálního ředitele Petra Dvořáka kvůli jeho působení ve správní radě Leica Gallery“. „Podle Váni ČT na svých webových stránkách o Leica Gallery v minulých deseti letech informovala asi sedmdesátkrát, což je hodně v porovnání se srovnatelnými galeriemi; podle odborníků je analýza pana Váni nekompetentní, postrádá metodiku a zastoupení ve vysílání se nedá poznat z počtu zmínek na webu,“ tvrdí.

Pod peticí je podepsána pouze velmi úzká část studenstva a zástupců univerzity a podpisů je aktuálně (pátek 17:00) pouze 60. Ze členů Akademického senátu VŠE pod peticí figurují jména zástupce studentů Fakulty podnikohospodářské Matěje Pokorného, členové Akademického senátu VŠE za Fakultu informatiky a statistiky Štěpán Staněk a Petr Mazouch či Josef Bič, jenž je členem AS VŠE za Fakultu mezinárodních vztahů.

Kromě signovaných se k podoře petice přidalo též předsednictvo Studentské komory Rady vysokých škol.

A výzvu sdílela i iniciativa Stojím za ČT, které dlouhodobě vadí, že další členy Rady ČT bude volit parlament vzešlý z voleb v roce 2017.

Situace kolem ekonoma Daniela Váni připomíná tu z předchozí volby, kdy někteří aktivisté tlačili na Českou biskupskou konferenci (ČBK), aby upustila od svého návrhu ekonomky Hany Lipovské na její členství v Radě ČT. Ozvala se tehdy i čtvrtina senátorů, kterým vadilo, že Lipovská má odlišné názory, například jim vadil její pohled na financování veřejnoprávních médií. Předseda ČBK kardinál Dominik Duka však tehdy sdělil, že odbornost Lipovské v ekonomii může být pro Radu ČT prospěšná a případné kritické hlasy na adresu veřejnoprávních médií mohou podle něj jejich službu zkvalitnit.

Server Info.cz tvrdí, že nejblíže zvolení nyní podle kuloárních informací jsou kandidáti Jaroslav Kravka, Radek Žádník, Pavel Černý a také obhajitel svého mandátu Váňa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…