„Stanjuro, na Moravu nejezdi.“ A co domů, do Opavy?

13.05.2023 10:37 | Kauza

„Jako pozitivum bych viděl, že vláda začala konečně něco řešit, jenže s tím balíčkem měla už přijít vloni, vždyť se přece vědělo, v jakém stavu jsou u nás veřejné finance. Jako prioritu všech navržených úspor bych pak především viděl redukci státního aparátu, který za těch posledních třicet let hrozivě nabobtnal,“ říká jedna z významných osobností českého průmyslu, Jiří Hynek. Česká veřejnost musí nyní doufat, že konsolidační balíček nebude jen smutným „pomníkem“ ministra Stanjury.

„Stanjuro, na Moravu nejezdi.“ A co domů, do Opavy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí

Bouřlivé reakce mezi opozičními politiky, odboráři, ale i některými ekonomy vyvolalo pompézní představení konsolidačního balíčku současnou vládou ve čtvrtek 11. května. Tento soubor opatření má podle tvrzení zástupců pětikoalice stabilizovat rozvrácené veřejné finance a snížit horentní zadlužení České republiky.

„Stanjuro, na Moravu nejezdi,“ vzkazovali mu už dopředu vinaři, když se spekulovalo o výrazném rozšíření spotřební daně na víno. K tomu ale nakonec nedošlo.

I návrhy, které ministři ve čtvrtek představovali více než dvě hodiny, musejí ještě projít oběma komorami Parlamentu a balíček má být uvedený v život až od počátku příštího roku, veřejnost zatím na něj nijak zvlášť významně nereaguje. Zatímco odboráři pětikoalici vyčítají, že zhruba 320miliardový deficit zavinila společně s minulou vládou i ona sama, finanční nápravu, která bude bolet, přehodila prý nejvíce na zaměstnance a penzisty. Naopak řadě ekonomů včetně bývalého prezidenta Václava Klause zase vadí určitá nekoncepčnost návrhů, které za současné ekonomické situace považují jako nedostatečné. Konsolidační balíček ale nenašel podporu ani u části podnikatelské veřejnosti.

„Jako pozitivum bych viděl, že vláda začala konečně něco řešit, jenže s tím balíčkem měla už přijít vloni, vždyť se přece vědělo, v jakém stavu veřejné finance u nás jsou. Jako prioritu všech navržených úspor bych pak viděl především redukci státního aparátu, který za těch posledních třicet let hrozivě nabobtnal, a ty představené návrhy vládou v této oblasti považuji za dost nedostatečné,“ konstatoval například prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek a ještě ke svému hodnocení dodal: „Co se týká zrušení dotací, tak na prvním místě měly být především neziskové organizace, kde se často jedná vyloženě o plýtvání. Myslím si také, že veřejnost bude pohlížet na balíček s nedůvěrou, a to včetně zástupců mladší generace. Stát prakticky všem skupinám obyvatel zvýší daňovou zátěž, ale na druhé straně lidem doporučuje, ať si na důchod usilovně šetří, což u nemalé části veřejnosti pak nebude zřejmě možné.“

Bude balíček dalším „pomníkem“ ministra Stanjury?

Dá se říct, že zmíněný konsolidační balíček, který vyvolal tolik emocí, má mimo jiné dva důležité tvůrce. Důchodovou reformu koncipoval dohromady ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a všechny návrhy ohledně nových příjmů formou zvýšení daní a také osekání výdajů pak zastřešoval ministr financí, tedy druhá nejvýznamnější postava současné vlády – Zbyněk Stanjura. Podle názoru některých lidí z jeho rodiště – slezské Opavy – vykazuje balíček i některé typické rysy Stanjurova působení v politice. Osoby, které se dříve pohybovaly v jeho blízkosti, včetně některých regionálních novinářů, ho charakterizují jako schopného a v politice úspěšného člověka, který se však někdy dopouští i závažných chyb.

„Zbyněk Stanjura je pro mne dost kontroverzní postavou. Je to určitě chytrý chlap, který ale jedná někdy bez skrupulí a mezi místními politiky zrovna moc oblíbený nebyl. Na jednu stranu v Opavě dokázal realizovat některé úspěšné investiční projekty a později, coby ministr dopravy, prosadil výstavbu dopravního tahu z Opavy do Ostravy. Na stranu druhou však neúměrně zadlužil město na delší dobu při sporné koupi objektu Slezanky, komunistického obchodního centra, který i dosud hyzdí opavské náměstí. A tento problém, na který zadělal, není ani do dnešní doby vyřešený,“ vysvětlovali dva bývalí opavští novináři, kteří však nyní působí už na jiných postech ve státní správě, a proto nechtěli být jmenováni.

Větší část zmíněného areálu Slezanky, nevzhledného objektu z panelů a plechu, který stojí v blízkosti opavské radnice, koupila opavská samospráva pod Stanjurovým vedením asi před patnácti lety za sumu okolo 270 milionů a musela si na to vzít úvěr. Celková cena i způsob odkoupení se pak tehdy staly na delší dobu důvodem různých dohadů, zda v této transakci nemohla hrát svou roli i korupce. Nic se však konkrétně neprokázalo. Opava byla tehdy i tak dost zadlužená a tento sporný obchod byl hlavní příčinou toho, že ODS se v nastávajících volbách už nedostala do užšího vedení města. Problém se Slezankou má Opava doposud. Současné vedení slezské metropole ji chce asanovat, ale spory o odkoupení různých částí areálu, odborné stavební problémy i neshody s památkáři o demolici jedné historicky významnější budovy – divadelního klubu –  tomu stále brání. To nám potvrdil i náměstek primátora Pavel Meletzký.

„Slezanku město Opava stále řeší, konkrétní informace má jistě pan primátor, toto téma není zrovna mojí specializací. Jako občan – Opavák ale můžu říct, že ten nákup za působení pana Stanjury nebyl určitě ideální, a to byl také jeden z hlavních důvodů, proč pak u nás zvítězilo ve volbách hnutí ANO. Bohužel ty nešťastné kroky, které se ohledně Slezanky tehdy udělaly, se snažíme nyní napravit, ale správné řešení je i teď těžké nalézt. Areál naše náměstí hyzdí a část objektu je zcela prázdná. Avšak pokud od tohoto problému odhlédneme, tak nemálo lidí na pana Stanjuru tady vzpomíná i v dobrém,“ sdělil náměstek primátora Pavel Meletzký.

Jen ať česká ekonomika nedopadne jako areál opavské Slezanky…

Současný ministr financí měl na svém bývalém primátorském postu v Opavě, který zastával po dvě volební období, i další „vroubek“ podle Wikipedie i některých dalších médií. Do roku 2007, tedy i v době, kdy byl radním a později primátorem Opavy, měl vlastnit třetinový podíl ve firmě Eskon, i když tvrdil, že jej prodal již v roce 2002. Firma měla pak získávat zakázky i od města Opavy. Od roku 2007 byla jediným vlastníkem Eskonu Stanjurova manželka. Server Aktuálně.cz tehdy dával prodej podílu ve firmě manželce do souvislosti se schváleným zákonem o majetkovém přiznání, který nařizoval primátorům zveřejňovat své majetkové poměry. Eskon v minulosti někdy nezveřejňoval informace v obchodním rejstříku, nesplnění povinnosti zdůvodňoval administrativním nedopatřením. Výroční zprávy byly pak v roce 2011 dodatečně zveřejněny.

Nicméně i přesto Zbyněk Stanjura dále stoupal ve stranickém žebříčku i v české politice. Stal se poslancem Parlamentu ČR za ODS, nejprve místopředsedou poslaneckého klubu (později i předsedou) a za bývalého předsedy ODS a premiéra Petra Nečase, který ho podporoval, dosáhl až na post ministra dopravy, kde si podle názorů zejména moravskoslezských politiků nepočínal zrovna špatně. Nyní je v pětikoaliční vládě mužem číslo dvě. Česká veřejnost by měla nyní doufat, ať konsolidační balíček a s ním i celá česká ekonomika nedopadne jako nevzhledný a problematicky řešitelný objekt Slezanky ve Stanjurovém rodišti – v městě Opavě.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chybí mi údaj., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMilanduba , 13.05.2023 11:23:20
Ať čtu a poslouchám z vládnich keců o “ balíčku “ nutných ůspor cokoliv, ještě jsem NIKDE ! nenarazil na údaj, kolik z tzv. rozpočtu tvoří výdajové náklady na pomoc(?) Ukrajině z důvodů speciální operace ( či válce ) , kterou tam vedou Rusové. Proč se na to nikdo , ani na těch debilních tiskovkách , na to neptá? Tabu? Zákaz ?

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…