Starosta Železného Brodu: Vystupování prezidenta je znepokojující

13.03.2014 17:11

André Jakubička (hnutí Občané po změnu - pro změnu občané) se netají ambicí obhájit mandát. Program nám však kvůli negativním zkušenostem z minulé volební kampaně, kdy podle jeho slov od hnutí hodně železnobrodských stran opisovalo, sdělit nechtěl. Jak ale hodnotí své současné působení v čele města, a co nového plánuje ještě do konce volebního období? Neopomněli jsme zmínit ani ocenění Železného Brodu jako nejlepšího Města pro byznys za uplynulý rok a řadu dalších témat.

 Starosta Železného Brodu: Vystupování prezidenta je znepokojující
Foto: Redakce
Popisek: starosta Železného Brodu Jakubička André (hnutí Občané po změnu - pro změnu občané)

Bojíte se o naši demokracii od té doby, co pan prezident povýšil volbu prezidentskou nad veškeré další svobodné volby. Překvapilo vás tak vystupování prezidenta během koaličních jednání, připomínky ke kandidátům na ministry a podobně?

Nepřekvapilo a nepřekvapilo to asi většinu politiků. Jako bychom si zvykli na jakýsi přístup a vystupování pana prezidenta. A to je na tom právě to znepokojující.

Jestliže se ještě pozastavíme u demokracie, jak se vy osobně stavíte k zavedení přímé demokracie v Česku tak, jak nyní navrhuje hnutí Úsvit?

Z návrhu Úsvitu zná každý jen to neustále opakované klišé: odvolatelnost politiků a zavedení referenda. Nakolik to jsou jen volební hesla a nakolik promyšlené věci, soudit nechci. Líbí se mi ale referendum podle švýcarského vzoru.

Letošní rok je supervolební a i vy byste chtěl obhájit váš mandát. Prozradíte nám priority, s nimiž budete kandidovat? Jaké jsou vaše vize a plány, kam chcete město vést do budoucna?

Neprozradím. Při minulé volební kampani od nás hodně železnobrodských stran opisovalo. Je sice dobré udávat směr, ale volební program si necháme až pro naše voliče.

A jak naopak hodnotíte své současné působení v čele města? Podařilo se vám prosadit vaše priority?

Pokud se podívám na náš volební program z roku 2010, myslím, že se podařila splnit naprostá většina. A to jak v zavedení otevřeného a transparentního systému fungování radnice, tak v oblasti sportu, kultury, společensko-spolkového života, v propagaci našeho města jako skleněného městečka, nebo co se týče stavebního rozvoje.

Jak pokračuje přestavba autobusového nádraží? A především, jak to aktuálně vypadá se sporem, který vedete s předchozím vedením, právě v souvislosti s údajným pochybením při zadávání dokumentace při žádosti o dotaci? Jaké bude mít zkrácení dotace o dva miliony korun pro město důsledky?

Pokud by výběrové řízení na projektovou dokumentaci pro terminál proběhlo transparentně a správně, nemuselo město o 2 mil. Kč přijít a ROP by je vzal jako uznatelný náklad. Celá věc ale neohrožuje výstavbu terminálu, kde jdou věci podle plánu a mělo by se začít stavět již v nejbližších týdnech. Jde o nejvýznamnější stavební akci v Železném Brodě za poslední desetiletí a těším se, že se kromě vyřešení autobusové dopravy promění dvě významná veřejná prostranství.

Dojde letos také k plánované opravě silničního mostu přes Jizeru? Jaké předpokládáte náklady?

Most opravdu potřebuje opravit. Jsem rád, že se Liberecký kraj k věci rekonstrukce mostu postavil zodpovědně a zajistil na opravu finance. Bohužel celý proces zdržel jeden z účastníků stavebního řízení a tak se začne s opravou buď v závěru tohoto roku, nebo nejdéle v první polovině roku příštího. Stavět později nejde, jedná se o peněžní prostředky z ROP, a ty musí být využity nejdéle do srpna r. 2015. Důležitá bude koordinace všech staveb, které budou letos i příští rok na území města probíhat.

A co vaše osobní cíle, o co byste se chtěl ještě do voleb zasadit?

Především dobře řídit město. Rozvíjet všechny oblasti, a to spravedlivě. Zajistit co nejhladší průběh mnoha našich letošních staveb.

Podle týdeníku Ekonom je vaše město nejlepším městem pro byznys za uplynulý rok. Tématem loňského ročníku byla spolupráce radnic a podnikatelů. Co tak podle vás stojí za tímto úspěchem, a jaký vliv to má na zaměstnanost ve městě?

Tohoto prestižního ocenění si velice vážím. Pokud k němu přidáte, že Živnostník roku 2013 je železnobrodský sklář pan Karel Sobotka – jeden z podnikatelů roku působící na území ORP Železný Brod, už to zřejmě něco znamená. Radnice se snaží podporovat sklářství, například skrze naši nejprestižnější městskou akci Skleněné městečko a navázat je na místní turistický ruch. Co se týče nezaměstnanosti, „Broďáci“ se dokázali skvěle vyrovnat se situací po zavření bývalého Železnobrodského skla, kdy nezaměstnanost vylétla na 16 %. Sice je to číslo podle staré metodiky, ale nyní se nezaměstnanost pohybuje na již rozumnějších 7,3 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…