„Šťastný NovýČok!“ Pavel Novotný se bojí otevírat poštu, po radě od policie

31.12.2019 14:16

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný se na svém facebookovém profilu podělil, jak otevírá denní poštu, která mu chodí na jeho úřad. Po svých kontroverzích se zřejmě bojí otevírat dopisy holýma rukama, a jak sám uvádí, tak se jal na radu kriminalistů používat k vyřizování písemností latexové rukavice. V diskuzi se začalo šířit, zdali za tím nestojí i obava, aby nebyl otrávený ruskou nervově paralytickou látkou novičok stejně jako ruský dvojitý agent Sergej Skripal v roce 2018. Podle britských vyšetřovatelů za útokem na Skripala stála Moskva a s tou aktuálně v Řeporyjích nemají příliš vlídné vztahy.

„Šťastný NovýČok!“ Pavel Novotný se bojí otevírat poštu, po radě od policie
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Volí se uvolnění místostarostové

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí
Strach o své bezpečí zřejmě Novotný pojal po svých kontroverzních výrocích a činech v tomto roce, které se mnohým lidem nemusely líbit. Silná kritika od některých lidí se na komunálního politika snáší od prozrazení záměru, že se chystá ve svých Řeporyjích k postavení „pomníčku“ padlým vojákům Ruské osvobozenecké armády – vlasovcům.

Kritika neproudila jen z Česka. Záměru si všimli i v ruských médiích a Novotný se objevil i v živém vstupu ruské státní televize. Neshody se záměrem vyjádřilo taktéž ruské velvyslanectví v Praze, kterému následně starosta zanesl dopis adresovaný přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Sdělil mu v něm, že s ním nehodlá vyjednávat.

Poprask spáchal i v dalším rozhovoru, kde zmínil, že „až vyhraje válku s Ruskem“, tak pověsí ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a vrátí Krym Ukrajině.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Na nedávném výročí 122 let od narození sovětského maršála Ivana Koněva řeporyjský starosta přišel rovnou před sochu maršála na Praze 6 a v poskytnutém rozhovoru referoval o tom, že onen sovětský maršál „byl zrůda, mizerný vojevůdce a vrah“.

„Po proškolení od kriminalistů nám trochu na úřadě stouply náklady na sanitární pomůcky,“ zmiňuje u fotografie, na níž se v latexových rukavicích chystá otevírat dopisy, které mu dorazily poštou na úřad.

Pestrá byla i diskuze pod jeho pochlubením se o použití ochranných prostředků. Uživatel Michal Hruška starostovi popřál: „Šťastný NovýČok.“

Sarkasticky tak mířil k otázce, zdali se Novotný nerozhodl používat ochranné rukavice kvůli ruským nervově paralytickým látkám, které jsou označované jako novičok. Podle bývalé britské premiérky Theresy Mayové byl právě jednou z těchto látek otráven v březnu 2018 v britském Salisbury ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Podle pozdějších analýz měla být k otravě použita látka označovaná jako A234.

V souvislosti s otravou Skripalových loni v březnu český prezident Miloš Zeman uvedl, že v ČR se v malém množství vyráběl a testoval novičok, po testování byl ovšem zničen. Premiér Andrej Babiš později uvedl, že v Česku se nevyráběla, nevyvíjela, ani neskladovala látka typu novičok. Zemanovy výroky uvítalo Rusko, podle kterého prezidentova slova vyvrátila obvinění britských vyšetřovatelů, že za útokem na Skripala stojí Moskva.

„Hádám, že neřešíte až tak novičok jako spíš to, že se na některý věci člověk prostě štítí sáhnout,“ poznamenal k účelu rukavic Marek Charouz.

Uživatel Robert Vacek pomyslel, že možná brzy Novotného čeká nákup rovnou celého protichemického ochranného obleku: „Aby za chvilku kvůli těm zoufalým lidem, co smolí ty nenávistné dopisy, jste nemusel kupovat takový ten komplet oblek na epidemie typu ebola. Přeju prima závěr roku a Řeporyjím zdar!“

Diskuze ale nekončila jen u rukavic. „Mě by zajímalo, co říká policie na pomník vlasovcům v souvislosti s § 405. Vlasovci z 1. divize ROA, která pomáhala osvobodit Prahu, ještě v barvách Waffen-SS zmasakrovali více než 10 tisíc polských civilistů při Varšavském povstání. Celkem bylo 120 až 225 tisíc civilních obětí. § 405 Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistickou, komunistickou nebo jinou genocidu nebo nacistické, komunistické a jiné zločiny proti lidskosti, válečné zločiny a zločiny proti míru, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta,“ vyčetl Novotnému uživatel Jiří Jeřábek.  

To si starosta nenechal líbit. Uživateli naznačil, že se u něj v současné době policie zastavuje celkem často, a přitom mu nic podobnému nesdělila. Doporučil mu tak, aby radši celou věc nechal prošetřit Generální inspekcí bezpečnostních sborů: „Ahoj pablbe, policie, já to nesmím říkat, ty jo, no prostě, je tu teď HODNĚ, čeče, a neříká furt nic, měl bys to hlásit na GIBS, šup.“

Obsah některých dopisů pak Novotného zřejmě šokoval. „Zlatí komunistí a Babiš, pane Nováku, starosto městečka…“ dočetl se v některých z dopisů starosta a s maximální ochranou se jal chopit červené propisovací tužky a bavil se hledáním gramatických chyb. Nutno podotknout, že musel mít s dopisy celkem dost práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…