„Stovky Nafris prověřovány u hlavního nádraží.“ Kolínská policie čelí podezření...

03.01.2017 21:57

Server amerického deníku Washington Post si klade otázku, zda byl silvestrovský zásah proti stovkám Severoafričanů oprávněný, nebo zda šlo o rasově motivovaný zákrok. Podobné debaty se vedou i v USA poté, co zdejší policisté v poslední době zastřelili několik černochů. Jak to tedy bylo v Německu?

„Stovky Nafris prověřovány u hlavního nádraží.“ Kolínská policie čelí podezření...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kolínský dóm v noci

Německá společnost je rozdělená. Nic to neilustruje víc než spory o to, jak vyvážit bezpečnost lidí a občanské svobody. Mnozí lidé mají strach o svou bezpečnost, zvlášť po teroristickém útoku na předvánočních trzích v Berlíně. Ve spolkové zemi Sársko před pár hodinami strážci zákona zatkli Syřana – žadatele o azyl, který měl údajně plánovat celou sérii teroristických akcí. Smrtícím nástrojem měla být vybuchující auta.

Navzdory tomuto napětí si však i dnes mnozí Němci kladou otázku, zda stát nezachází až příliš daleko, když se snaží zajistit bezpečnost lidí. Pochybnosti budí např. zákrok policistů proti několika stovkám Severoafričanů, které zadržela u kolínského nádraží. Podle svědků však policisté kontrolovali osoby pouze na základě jejich vzhledu a ještě vůči zadrženým používali oslovení „Nafris“, které lze chápat jako slovo urážlivé. Nevedly tedy německé policisty spíše rasistické motivy než snaha po zajištění bezpečnosti?

„Stovky Nafris prověřovány u hlavního nádraží,“ oznámila na silvestra policie na Twitteru. Strážci zákona se posléze ohradili, že výrok nebyl míněn hanlivě, ale jen jako zkratka pro obyvatele pocházející ze severní Afriky.

Nezisková organizace Amnesty International policejní akci odsoudila jako jasné rasové profilování. Kritikou nešetří ani předsedkyně německých Zelených Simone Peterová. Kontrola takřka tisíce lidí na základě vzhledu vzbuzuje podle ní řadu otázek.

Většina společnosti ale počínání policie chápe po silvestrovských útocích z přelomu let 2015 a 2016, kdy byly stovky žen obtěžovány, znásilněny a okradeny. Došlo k tomu v několika německých městech. Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila uspokojení nad tím, že se stejná situace neopakovala i letos.

Šéf kolínské policie oznámil, že Afričané nebyli profilováni podle barvy pleti, ale spíše na základě agresivního chování. Nakonec policie zadržela 92 lidí včetně 10 Syřanů a 16 Němců. Vyjádřil nicméně lítost nad použitím pojmu „Nafris“. Toto použití bylo prý nevhodné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…