„Styděl bych se.“ Babiš totálně zesměšnil Šmardu a Hamáček k tomu má co říct

19.08.2019 10:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) zopakoval, že stojí o to, aby ČSSD změnila kandidáta na ministra kultury. ČSSD trvá na dodržování Ústavy, nemá důvod ho měnit, oponuje předseda sociální demokracie Jan Hamáček (ČSSD). Takové jsou závěry dnešní schůzky mezi oběma muži.

„Styděl bych se.“ Babiš totálně zesměšnil Šmardu a Hamáček k tomu má co říct
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

„Za dnešek jsme se nikam neposunuli. Zítra se pan premiér sejde s panem prezidentem, uvidíme, jak schůzka dopadne. Za ČSSD však žádná změna není. Jsme stále ve vládě, ale trváme na tom, aby byla dodržována koaliční smlouva,“ poznamenal Hamáček. 

Anketa

Přispěli byste na pořízení Lavičky Václava Havla ve vašem městě nebo vaší obci?

5%
95%
hlasovalo: 14031 lidí

Premiér Andrej Babiš chce přijít s řešením 26. 8. „Nevím, jaké to bude, očekávám, že to bude v souladu s koaliční smlouvou. Není to věc, kterou bychom zavinili, pouze chceme, aby byla dodržována koaliční smlouva,“ opakoval stále dokola Hamáček.

„Sociální demokracie šla do vlády, aby prosazovala svůj program, to se nám daří. Jsme v situaci, kterou jsme nezavinili. Není to spor o Michala Šmardu, ale je to spor o to, jak funguje Ústava a Česká republika. A my jsme přesvědčeni, že pravda je na naší straně,“ dodal Hamáček.

„Nemyslím si, že by Michal Šmarda vybočil z rámce své funkce,“ zastal se pak Hamáček Šmardy za jeho kritická slova, kvůli kterým Babiš Šmardu nechce na postu kultury.

Ministr kultury by totiž podle Babišových slov pro iDNES.cz měl být člověk, který je schopen kulturu reprezentovat i v zahraničí. „Tudíž mluví aspoň jedním cizím jazykem, má k tomu nějaké vzdělání, nějaké znalosti. A vy mi určitě řeknete: To jste nevěděl koncem května? Ano, já jsem ten návrh ČSSD respektoval, ale zásadní zlom přišel s vyjádřeními pana Šmardy,“ nechal se totiž slyšet v minulých dnech Babiš v rozhovoru pro iDNES.cz.

Původní text ZDE

„Z našeho pohledu je klíčové to, aby byla dodržována Ústava a koaliční smlouva. My jsme stranou, která se domáhá pravdy,“ zopakoval na tiskové konferenci ještě jednou Hamáček. „Sociální demokracie nebude navrhovat změnu kandidáta,“ dodal. Prezident Miloš Zeman se podle něj pohybuje evidentně mimo Ústavu. 

„Pokud nebude moci ČSSD vybírat své ministry, nemá ve vládě co dělat,“ dodal a znovu poukázal na to, že ČSSD je dle jeho slov v právu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…