Šup do náklaďáku. S nožem a tyčí v ruce. Francouzský přístav zahalil dým, uprchlíci toho prý využívají

22.07.2015 7:46

Pracovníci trajektové přepravy, kteří od června protestují proti restrukturalizaci firmy MyFerryLink spadající pod společnost Eurotunnel, včera opět zablokovali dopravu mezi Francií a Británií pod kanálem La Manche. Vzniklý chaos nahrává běžencům, kteří se násilně vloupávají do stojících kamionů.

 Šup do náklaďáku. S nožem a tyčí v ruce. Francouzský přístav zahalil dým, uprchlíci toho prý využívají
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Uprchlíci na řeckém ostrově Kos

Na obou stranách tunelu vedoucího pod Lamanšským průlivem včera vzplály desítky pneumatik a k obloze stoupal hustý černý dým. „Dálnice byla zablokovaná, hořely tam pneumatiky, což bránilo řidičům vjet k terminálům,“ uvedl dle serveru pluska.sk mluvčí společnosti Eurotunnel, který se vydal nastalou situace osobně shlédnout. Protože se jedná o veřejnou komunikaci, zavolali představitelé společnosti na demonstranty policii. Ta nakonec nemusela zasahovat. Francouzští odboráři se rozešli dobrovolně.

Podle britského deníku Daily Mail ochromená doprava doslova rozzuřila britské turisty, kteří uvízli v téměř dvacetikilometrové frontě a nemohli tak dlouhé hodiny pokračovat ve své cestě na dovolenou na kontinentě. „Uvízli jsme v autě s šestiměsíčním dítětem. Museli jsme čekat třicet minut, než se pro nás našlo místo ve vlaku. Úplně příšerné,“ zuřil na Twitteru jeden z britských turistů.

Delays: British tourists have hit out at Calais ferry workers after thousands of families' holidays were wrecked by twelve-mile tailbacks when French wildcat strikers burned tyres and blocked the Channel Tunnel today. Lorries and cars are pictured queuing on the A16 in Calais

Blokáda tunelu spojující Francii a Velkou Británii navíc nahrává do karet migrantům, kteří v hojném počtu obsadili Calais a snaží se využít každé příležitosti, aby se dostali na britské ostrovy. Šéf britské přepravní společnosti Road Haulage Association Richard Burnett v této souvislosti hovoří o skutečně zoufalé situaci, ve které se ocitají zejména řidiči kamionů. Běženci totiž naskakují na vozidla, schovávají se v nápravách náklaďáků či mezi nákladem v jejich útrobách.

„Vžijte se do té situace – snažíte se projet, prodíráte se davem a na váš vůz v tu samou chvíli leze dvacítka migrantů. Někteří mají nože, kovové tyče a v jednom případě namířili na řidiče dokonce střelnou zbraň. Nebude to dlouho trvat a někdo zemře,“ varuje Burnett.

Migrants climb in the back of a lorry on the A16 highway leading to the Eurotunnel after taking advantage of wildcats strikes last month

Celý článek v angličtině ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…