Šupem pryč, imigranti? Evropa přijala rozhodnutí, které se jim líbit nebude

24.06.2015 13:21

Britský deník The Guardian informuje o návrhu na vytvoření nového systému přijímacích zařízení pro uprchlíky v jižní Itálii a Řecku, který umožní zrychlení registrace, ale také vyhoštění a v případě nutnosti zadržení nelegálních přistěhovalců až na 18 měsíců. Návrh by měl být dnes přednesen na summitu vedoucích představitelů EU.

 Šupem pryč, imigranti? Evropa přijala rozhodnutí, které se jim líbit nebude
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Z dokumentů vyplývá, že by měly být zřízeny pohraniční zóny v Itálii, Řecku a Maltě, kde by měly probíhat zrychlené procesy kontroly příchozích uprchlíků. Podle návrhů Evropské komise by také měla také nově disponovat většími pravomocemi hraniční agentura EU Frontex. Ta by nově prováděla nucené deportace a nemusela by být tolik závislá na dalších institucích. „Systém EU pro navracení nelegálních uprchlíků není dostatečně rychlý a efektivní. Musíme nutně posílit účinnost systému. Jsme připraveni jednat o všech návrzích,“ cituje deník vyjádření evropského komisaře pro migraci Dimitrise Avramopoulose.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Jak uvádí Guardian, nejvíce současnou nečinnost EU cítí Itálie. Včera premiér země Matteo Renzi obvinil Evropskou unii z toho, že v otázce uprchlické krize zradila své základní hodnoty. „Evropa musí prokázat, že vyznává určité hodnoty, kterým důvěřuje a je ochotna za ně bojovat. Evropa není pouhým svazkem ekonomických vazeb, ale společenstvím lidí, kteří mají své osudy a ideály,“ vyjádřil se Renzi pro Guardian. Italský politik připustil, že by jeho země mohla konat určité kroky ve Středozemním moři samostatně, ale on osobně vidí jako jedinou variantu společný postup všech členských států EU. „Není možné ignorovat naše hodnoty ve chvíli, kdy se uprchlíci a jejich děti topí. To by znamenalo, že jsme ztratili sebe sama.“

Evropský summit nabídne Itálii i Řecku podle Guardianu „mírnou úlevu“ v podobě souhlasu s přerozdělením 40 000 žadatelů o azyl. Vedoucí evropští činitelé se nechali slyšet, že tento závazek by měl být vyřešen příští měsíc. „Zatím však není jasné, zda půjde o povinné kvóty či dobrovolné přerozdělování,“ poznamenává britský deník a dodává, že vzhledem k prudkému odporu zejména ve východní Evropě patrně půjde o přerozdělování uprchlíků na dobrovolném základě. Deník konkrétně zmiňuje Maďarsko, které v posledních dnech podniklo v oblasti přistěhovalecké politiky mnoho zásadních kroků, které se staly terčem mezinárodní kritiky. Nejdříve oznámila maďarská vláda úmysl postavit na hranici se Srbskem čtyřmetrový plot a poté odstoupila od klíčové dohody, která upravuje práva žadatelů o azyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…