„Svazáku!“ Zahradil po dohodě v EU drtí Farského. Dluhy, co nepůjdou splatit?

21.07.2020 12:09

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se pátý den summitu dohodli na parametrech fondu obnovy ekonomik a budoucího sedmiletého rozpočtu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je výsledek summitu pro Česko dobrý. Ne všichni však mají takový názor... Europoslanec za ODS Jan Zahradil se v reakci velmi zostra pustil do poslance STAN Jana Farského, kdy se podle svých slov nemůže tomuto výronu ryzího eurosvazáctví ani zasmát.

„Svazáku!“ Zahradil po dohodě v EU drtí Farského. Dluhy, co nepůjdou splatit?
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Konečně. Na začátku pátého dne jednání se lídři Evropské unie shodli na fondu obnovy a rozpočtu. Dnes ráno to oznámil předseda Evropské rady Charles Michel. Celkový objem fondu bude 750 miliard eur. Fond má pomoci ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Peníze si Evropská komise bezprecedentně vypůjčí na finančních trzích.

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí

Michel je s jednáním spokojený. „Dokázali jsme to, Evropa je silná,“ jásal nad jednotností Evropy Michel. Výsledek považuje za úspěch pro všech 27 členských zemí. Podle něj ukázaly odpovědnost a solidaritu. Píše to server Českénoviny.cz.

Česká republika bude z fondu obnovy a rozpočtu EU čerpat 35,7 miliardy eur, půjčit si může dalších 15 miliard eur.

„Koncert na Titaniku bude velkolepý. Co na tom, že se staneme na generace dlužníky, peníze, které nemají a nebudou mít ani papírový ekvivalent, natož aby byly kryty hodnotou, nás a naše děti a vnuky svážou a připoutají k projektu jedné říše virtualit. Jen na počítačových obrazovkách se budou digitálně přeposílat hausnumera a dohled z Bruselu (krycí jméno pro Berlín) nám bude dávat pokyny,“ poznamenal k tomu bývalý poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. 

Své k dohodě napsal i bývalý europoslanec za ČSSD Libor Rouček. „V Bruselu skončil dnes ráno po 5 dnech vyjednávání bezprecedentně nejdelší summit lídrů v historii EU. Jednal o historicky nejtěžší ekonomické krizi i historicky největším balíku peněz (1,8 bilionu euro) na její překonání. Výsledek je dobrým kompromisem pro Unii jako celek, i pro Českou republiku. Bohatší státy pomohou solidárně cestou společných grantů a půjček státům chudším a koronavirovou krizí postiženějším za podmínek provádění potřebných reforem, dodržování principů právního státu a postupného přechodu na zelenou a digitální ekonomiku. Šlo by vše udělat a vyjednat mezi 27 členskými státy rychleji a efektivněji? Ano, šlo. Museli bychom mít ale skutečně federální Unii s federální celounijní vládou a parlamentem, a vlastními federálními zdroji příjmů. Jsem přesvědčen, že i k tomu postupně jednou dojde...“ napsal.

„Summit EU – rád bych poděkoval Andreji Babišovi, že souhlasil s prohloubením integrace EU ve smysluplné oblasti, odklonil se od PR s MR a souhlasil s podmíněností grantu dodržováním práva, netrval na původní negativní pozici k fondu a že málo zasahoval do jednání,“ uvedl pak k výsledkům bývalý poslanec za hnutí ANO Pavel Telička.

Summit EU – rád bych poděkoval @AndrejBabis, že souhlasil s prohloubením integrace EU ve smysluplné oblasti, odklonil se od PR s MR a souhlasil s podmíněností grantu dodržováním práva, netrval na původní negativní pozici k fondu a že málo zasahoval do jednání.

— Pavel Telička (@Telicka) July 21, 2020

„EU je po dnešku silnější, soudržnější, solidárnější a ještě více spolupracující. A takovou ji v současném globalizovaném světě plném politiků, kterým překáží demokracie, potřebujeme,“ míní pak poslanec za hnutí STAN Jan Farský.

EU je po dnešku silnější, soudržnější, solidárnější a ještě více spolupracující.

A takovou ji v současném globalizovaném světě plném politiků, kterým překáží demokracie, potřebujeme.#krizejakoprilezitost #spojenestatyevropske https://t.co/4cIbsiFTbe

— Jan Farský (@JanFar_sky) July 21, 2020

„Poslanec Farský ze STAN. Tomuto výronu ryzího eurosvazáctví se už ani nemohu zasmát. Obraty jak z Rudého práva před rokem 89. Zbývá dodat: Společným dluhem za šťastnou evropskou budoucnost na věčné časy a nikdy jinak. Úplně nakonec se pan Farský hlásí ke Spojeným státům evropským. Rád bych věděl, jestli to je oficiální politika STAN. Připadá mi totiž, že je tam řada normálních lidí, kteří by na úrovni své obce nikdy nepřipustili to, co tady EU právě provedla na úrovni celého kontinentu,“ okomentoval Farského slova europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…