„Svinská hra“ ÚPN proti Babišovi a „podpásovky“ některých médií. Jan Schneider sleduje dění na Slovensku

07.02.2017 19:27

Komentátor Jan Schneider se na serveru Česká pozice vyjádřil k rozsudku slovenského nejvyššího soudu, který zamítl dovolání Ústavu paměti národa proti rozhodnutí nižších soudů. Podle nich je český vicepremiér evidován jako agent Státní bezpečnosti neoprávněně.

„Svinská hra“ ÚPN proti Babišovi a „podpásovky“ některých médií. Jan Schneider sleduje dění na Slovensku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik Jan Schneider

Schneider si ve svém textu všiml především rozporuplné argumentace ÚPN. Podle něj tento ústav hraje svinskou hru. Doporučil tak slovenské vládě a parlamentu zvážit přijatelnost setrvání vedení ústavu ve funkcích.

„Některá média si při publikaci této zprávy neodpustila různé podpásovky, čímž znovu poskytla důkazy o své ‚nestrannosti‘,“ zkonstatoval následně také Schneider. Všímá si také tvrzení ústavu, jenž se snažil dovodit nezákonnost rozhodnutí nižších soudů z námitky, že bývalí příslušníci StB nebyli před výpovědí zbaveni mlčenlivosti.

„Kromě toho ještě poněkud chabě a právně irelevantně namítal, že ex post zbavení mlčenlivosti bývalých příslušníků StB ministrem vnitra je nestandardní, protože je ‚nestandardní, aby nezákonné důkazy byly uznány za zákonné‘,“ komentuje Schneider se slovy, že ÚPN si tak vlastně stěžuje sám na sebe. „Ty bývalé příslušníky StB totiž soudu jako svědky navrhl právě ÚPN. Sám se tedy měl starat o to, aby byli zbaveni mlčenlivosti a mohli vypovídat. Ani před jejich slyšením před soudem ÚPN nenamítal, že nejsou zbaveni mlčenlivosti,“ dodal Schneider. Podle jeho slov to ÚPN začalo vadit až tehdy, co bývalí příslušníci nevypovídali podle jejich představ. 

„Vypadá to tedy na právnickou kulišárnu, když ÚPN do procesu sám vložil to, co považoval za potenciální procesní zádrhel. Když proces vyhraje, nechá to být. Ale když to dopadne špatně, začne protestovat ve jménu spravedlnosti, lidských práv a vůbec. Spoléhá přitom na to, že všechny přečurá a že nebude foukat protivítr,“ dodal Schneider. A právě z toho důvodu by měly podle něj vláda a parlament zvážit přijatelnost dalšího setrvání vedení ÚPN ve funkcích. 

Závěrem pak dodává, že nelze pominout, že v Česku začíná předvolební čas, a tak by mělo další protahování soudů na Slovensku průkazné dopady na předvolební kampaň. „Žádní ruští hackeři, ale lidé s tálibánským viděním světa, kterým je archiv StB Písmem svatým, přičemž lidé, kteří ta Písma psali, jsou nedůvěryhodnými vyvrheli,“ uzavřel s následující výzvou: „Lustrační ‚tálibánci‘ všech zemí, spojte se, protože rozsudek ve věci Babišova lustračního sporu je již pravomocný a poslední šance, jak ovlivnit volby v ČR, je napadnout jej ještě u Ústavního, potažmo Evropského soudu. A nevyjde-li to, pak zbývá Poslední soud, kam spory tohoto druhu také od začátku patří, jak vzdělaní lidé v civilizovaných zemích dávno vědí.“

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…