„Tahle matematika je jen pro bílý.“ Americká profesorka hispánského původu vyráží do boje s rasistickou vědou

27.10.2017 17:21

Hledání rasismu a xenofobie „ve všem a v každém“ patří mezi oblíbené kratochvíle na mnoha dnešních univerzitách západního světa. Tentokrát přišla se zajímavou teorií profesorka z univerzity v Illinois.

„Tahle matematika je jen pro bílý.“ Americká profesorka hispánského původu vyráží do boje s rasistickou vědou
Foto: cs.vsb.cz
Popisek: VŠB - Technická univerzita Ostrava

Rochelle Gutierrezová se soustředí na University of Illinois na „otázky rovných příležitostí“ a nyní se zaměřila na matematiku. Po mnohaměsíčním zkoumání přišla na to, že tento obor je ovládán z velké části „bílou rasou“, a to z jejího pohledu negativně ovlivňuje způsob výuky. K tomuto účelu dokonce Gutierrezová vydala studii s názvem „Podpora pro výuku v matematických vědách“. Za hlavní problém považuje, že matematiku vyučují hlavní běloši.

„Ti, co rozvíjejí matematické vědy, pracují v tomto oboru a jsou považováni za hlavní tahouny v oboru, jsou obecně považováni za bílé. Příslušníci minorit zažívají často v matematických učebnách mikroagresi, protože tam jsou lidé posuzování podle toho, jestli dokážou uvažovat abstraktně. Pokud toho daný jedinec není schopen, tak bude mít vždycky pocit určité podřízenosti,“ vysvětluje, slovy Daily Mail, „samozvaná aktivistka“.

Celý text v angličtině je ZDE.

Podle Gutierrezové je otázkou, jestli by měli být lidé vnímáni jako „ti chytří“ jenom proto, že jsou úspěšní v matematice. „Vyučující matematiky by měli získat politické znalosti, které by jim byly ve výuce prospěšné,“ navrhuje autorka studie, která má pro své aktivity na univerzitě očividně podporu. Zlé jazyky tvrdí, že především proto, že v opačném případě by své kritiky obvinila z rasismu a neúcty k ženským právům.

To ostatně svým vyjádřením pro Fox News nepřímo potvrzuje také šéf univerzity John Wilkin. „Otázky, které se týkají rovného přístupu ke vzdělání, jsou vážným tématem. A podrobné analyzování těchto náročných pedagogických otázek je přesně to, čím by se univerzity měly zabývat,“ pronesl Wilkin snaživě. Údajnou diskriminací etnických či jiných menšin se letos v létě zabývala také prestižní britská King's College.

Zdejším levicovým aktivistům se zase nelíbilo, že na chodbách univerzity vidí pouze busty „bílých vousatých mužů“. Někteří studenti se údajně cítili zneklidněni tím, že se musí dívat pouze na busty těch, kteří se nějakým způsobem podíleli na rozvoji samotné univerzity či oboru psychologie, psychiatrie a neurologie. Vedení univerzity se tedy nakonec rozhodlo tlaku ustoupit a začalo některé busty odstraňovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …