„Táhni z Prahy! Babišovi šmejdi! Pracující dostanou, podnikatelé ne!“ Rvačka o peníze vylila pěkný hnus i „temné spiknutí“

01.04.2020 9:32

Živnostníci se bouří. Nelíbí se jim ani úlevy státu ze strany ministryně financí Aleny Schillerové, ani program Ministerstva průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO). Avizovaná pomoc z resortu financí je podle mnohých výsměchem, na finance z průmyslu a obchodu pro změnu nedosáhnou Pražané. Jde totiž o peníze z evropských fondů.

„Táhni z Prahy! Babišovi šmejdi! Pracující dostanou, podnikatelé ne!“ Rvačka o peníze vylila pěkný hnus i „temné spiknutí“
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Zavřené hospody a restaurace řeší alespoň část tržeb přes firmy pro rozvoz jídel

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) včera na brífinku po jednání vlády oznámila, že stát vyplatí některým osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) postiženým koronavirem jednorázovou částku 25 tisíc korun. O podporu musí podnikatel nejdříve požádat a splnit několik podmínek předložením čestného prohlášení. Kabinet také schválil kurzarbeit, stát poskytne dva příspěvky na mzdy. Na sociálních sítích se pak objevily bouřlivé reakce.

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí

Na příspěvek budou mít nárok i lidé, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost. Jde například o rodiče, kteří pobírají příspěvek na péči, invalidy nebo starobní důchodce. Kromě živnostníků mohou o příspěvek žádat samostatní zemědělci, autoři nebo umělci, znalci, tlumočníci, veterináři, lékaři, architekti nebo daňoví poradci. Činnost musejí přitom podnikatelé vykonávat jako hlavní.

Pro OSVČ, které už práci ztratily a šly se přihlásit na pracovní úřady, podpora podle Schillerové nebude. Žadatelé o příspěvek budou muset splnit několik podmínek. Nárok na něj budou mít lidé v případě, pokud museli zavřít z nařízení vlády nebo jim bylo ztíženo podnikání. Další podmínkou je, že jejich tržby poklesly za poslední tři předcházející měsíce k rozhodnému období alespoň o deset procent. „Tito lidé museli podnikat také v roce 2019. Celoroční příjem museli mít alespoň ve výši 180 tisíc korun, za jeden měsíc pak museli mít výdělek 15 tisíc korun,“ uvedla Schillerová.

Cílem je, aby žadatelé získali peníze už během dubna. Podporu finanční správa vyplatí na základě vyplněného formuláře, který správa zveřejnění do 3. dubna. Kabinet včera také schválil pravidla kurzarbeitu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) upřesnila, že stát bude vyplácet dva druhy příspěvků na mzdy za období od 12. března do konce dubna.

Stát poskytne 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě a mzdy pracovníků uzavřených provozů, a to do 39 000 korun. U omezení výroby kvůli výpadku pracovníků, surovin či poklesu poptávky to bude 60 procent, a to do 29 000 korun. Podpora se stanoví ze superhrubé mzdy. Návrh na prodloužení nouzového stavu projedná vláda ve středu. Nyní platí nouzový stav do 12. dubna.

Anketa

Kalousek je připraven na ozbrojený odpor proti Babišově vládě. Šli byste s ním?

hlasovalo: 27623 lidí

„Rukavice jsou dole! Šmejdi na předváděcích akcích jsou vzorem poctivosti vedle vlády ČR! Bezostyšně podporuje jednu část společnosti, zaměstnance, aby druhou část, podnikatele a živnostníky, nechala zkrachovat. Slibuje, mate lidi a pak je hodí přes palubu. Napřed nechala vláda živnostníky v takové nejistotě, že někteří živnost zabalili a šli na pracák, a teď jim klidně řekne, že tím pádem nic nedostanou. Tahle vláda nejsou jen neschopní amatéři, jsou to sabotéři českého podnikání! Pojďte do Podnikatelských odborů! Musí nás být aspoň 10 000, abychom se stali podstatnou silou ve společnosti. A je nás už 6 867! Tak jedeme, jdeme do nich!“ uvedl však na schválené ekonomické úlevy předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek rozčíleně.

„Prosím, nešiřme dezinformaci, že živnostníci dostanou 25 tisíc. Pokles tržeb 1Q2019/1Q2020 o 10 % splní málokdo, kdo dělá něco dlouhodobějšího a propad příjmů se mu projeví v tržbách až později. MF ČR tak naplňuje rovný přístup k OSVČ a lidem na DPP/DPČ – nikdo nedostane nic...“ nechal se slyšet novinář David Klimeš.

„Tohle není člověk, který by kritizoval vládu za každou cenu. Dobře váží slova. Živnostníci nedostanou nic. Ke komu teda všechny peníze půjdou?“ zareagoval na jeho slova bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

„V kombinaci s ošetřovným ve výši 424 Kč denně a prázdninami na sociálním a zdravotním ve výši 4 896 Kč měsíčně jde o záchranný kruh, který živnostníkům pomůže překlenout nejtěžší období,“ oponuje však ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na Twitteru. 

Občanský demokrat Jan Schneider (Praha 4) se však uchlácholit ministryní nenechal. „Čemu se divíme? Andrej od začátku jasně říkal, že důležité jsou velké podniky, nikoliv živnostníci a drobní podnikatelé. Socani v čele s ministryní asociálních věcí poměrně jasně deklarují, že živnostníci jsou paraziti, které je třeba zahubit. Takže řešení, kdy pošlou palcovými titulky, že živnostníci dostanou 25 tisíc, aby na ty vyžírky byl celý tvrdě makající národ řádně nasrán, a přitom to nastavit tak, že na to nikdo nedosáhne, je z jejich pohledu geniální. Proč nevyužít pandemie k tomu zbavit se nepohodlných a samostatně uvažujících. Ale padnout je taťka národa nenechá. V koncernu se pro každého teplé místečko za minimální mzdu najde a na závěr si té spálené a zdevastované zemi ještě zatleskáme a příští rok na podzim si naše statné zachránce opět zvolíme. Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží,“ poznamenal. 

„Tohle je fakt výsměch. Nejen ta částka, ale i ty podmínky. Pokles tržeb v prvním kvartálu (ze kterýho karanténa ukrojila pár týdnů)? Vyškrtnutí těch, co se šli v zoufalství přihlásit minulý týden na pracák (kde dostanou šest tisíc?) Tvl. Nejsem, díky bohu, už velmi dlouho živnostník – ale stejně se mi z toho otvírá kudla v kapse,“ zareagoval ekologický aktivista Jan Rovenský.

Na program COVID II pro změnu nedostanou pražští podnikatelé. Jde sice o program bezúročných půjček pro malé a střední podnikatele, avizovaný vládou jako pomoc zmírnění dopadů opatření přijatých kvůli koronaviru, ale má to jeden háček. Zádrhel je totiž v tom, že zdrojem peněz budou evropské fondy z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. A Praha má tím pádem smůlu, neboť je v kategorii bohatých regionů.

Toto zjištění rozčílilo košer podnikatele Aarona Günsbergera. „Nastal čas prohlásit Prahu za nezávislý stát. S pozdravem Váš prezident státu Josefov,“ napsal. „Ok, tak Praha nemá nárok na pomoc. Tak se, ty kriple, seber i s tou bandou zkorumpovanejch imbecilů a táhni z Prahy ven,“ rozčílil se. Příspěvek sdílel s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…