„Tajný schůzky na Praze 2 a největší kmotr ANO, kterýho zajímají jediný…“ To prý je pravý důvod brněnského „megapodrazu“. Pouze na PL

11.10.2018 13:12

V úterý došlo k zatím nejpřekvapivějšímu vývoji po letošních komunálních volbách. V Brně, druhém největším městě republiky, se čtyři strany pod vedením ODS rozhodly vyšachovat vítěze voleb, hnutí ANO. Ještě pár hodin předtím s ním přitom vyjednávaly. Primátor Petr Vokřál po zjištění, že byl obejit, hovořil o tom, že je v šoku.

„Tajný schůzky na Praze 2 a největší kmotr ANO, kterýho zajímají jediný…“ To prý je pravý důvod brněnského „megapodrazu“. Pouze na PL
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Richard Mrázek

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš v bezprostřední reakci na překvapivý zvrat v Brně použil termínu „megapodraz“. ParlamentníListy.cz chtěly vědět více a oslovily premiéra Babiše s žádostí o vyjádření. Premiér nám jako reakci zaslal blog, který o nové koalici v Brně sepsal publicista Jan Urban. Text se jmenoval pochmurně „Umřít Brno“, protože „návrat jedné z nejhorších frakcí opoziční smlouvy k moci v Brně je opravdu, ale opravdu hodně špatná zpráva“.

Lidovci a Piráti podle něj ve své naivitě umožnili návrat toho nejhoršího z dějin ODS a ČSSD ve městě.

Klíčovou postavou staronových pořádků je podle Urbana Markéta Vaňková, jednačtyřicetiletá právnička, která se má stát novou primátorkou. „Protože nová hvězda ODS a kandidátka na primátorku Markéta Vaňková je po mnoho let známá jako blízká spolupracovnice nerozlučné oposmluvní dvojice Pavel Blažek a Zdeněk Koudelka, přezdívanými v Brně jako ‚Don Pablo‘ a ‚Koudy‘,“ informuje Urban o poměrech v moravské metropoli.

ParlamentníListy.cz ovšem zaznamenaly ještě další informace, které celé jihomoravské dění staví do jiného světla. Ústřední postavou má být podle našich zdrojů „problém většiny ostatních s člověkem, který reálně řídí Brno, ale primátor Vokřál a jeho velká kamarádka Malá -  to není".

Exministryně Taťána Malá je mimochodem s brněnským Petrem Vokřálem spojována dlouhodobě. O tom ale současný text není. A o kom tedy naše zdroje, vysocí představitelé brněnské politiky, hovoří?

Jde o málo známého politika brněnského ANO Richarda Mrázka. Právě jeho kontroverzní jednání "a snaha urvat, co se dá a kde se dá," má být příčinou vyšachování hnutí z koaličních dohod.

Mrázek, ačkoli je téměř neznámý a neviditelný, se do hledáčku naší redakce dostal v uplynulých letech mnohokrát. Konfrontovali jsme jej například s podivnými jednáními kolem ELTODO, anebo kvůli údajným propojením soukromých firem na energetický průmysl v Brně. Zajímavé je, že Mrázek ani jednou neodpověděl a na jeho adresu se nechtěl vyjadřovat ani primátor Brna Vokřál. Také on vždy a pečlivě konkrétní dotazy PL ignoroval. Důvod?

Anketa

Je v pořádku, když zastupitelé vytvoří koalici bez strany, která vyhrála komunální volby?

10%
90%
hlasovalo: 12689 lidí
„Petr Vokřál se ho podle mého bojí. Ten jede do Prahy a děsí se, aby nebyl odvolán, kdybych to měl přehnat. Stěžoval si i lidem v ČSSD, můžu vám je jmenovat. Vokřál je fajn chlap, ale všechno řídí Mrázek, on je ten velký „kmotr“ v pozadí. Má mít oblíbenou restauraci na Praze 2 u Francouzské ulice, někde první ulice doprava, co mi říkali – měl jsem se tam sejít taky, kde se snad schází a tam ty věci také řeší. Takže nejprve by pan Babiš měl začít u svých lidí a jejich aktivit, když víte, že jim jde jen o jedno a až pak někoho obviňovat," uvedl nám známý politik.

Dodejme, že Richard Mrázek měl jako náměstek v působnosti oblast technickou, majetkovou a dopravy, tedy nejzásadnější a nejlukrativnější gesce v městě a přilehlém okolí.

Volby v Brně vyhrálo s přehledem ANO, které vedl současný primátor Petr Vokřál. Hnutí získalo 23,02 procent a obsadilo 18 mandátů z celkových 55. Na druhém místě skončilo ODS s podporou Svobodných s 18,55 procenty a 14 mandáty. Třetí bylo KDU-ČSL s 10,25 procenty a 8 mandáty. Piráti byli v Brně na čtvrtém místě poté, co získali 8,73 procent a 6 mandátů a pátí skončili sociální demokraté s 6,28 procenty a pěti mandáty v zastupitelstvu. Do zastupitelstva Brna se také probojovalo hnutí Tomia Okamury, SPD získalo 5,07 procent hlasů a 4 mandáty.

Vizitka náměstka Mrázka na brněnském oficiálním webu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …