Tak opět: Babiš stoupá, Sobotka klesá. Okamura ve dveřích Sněmovny

23.08.2016 9:40

Hnutí ANO Andreje Babiše po oslabování v předchozích měsících opět posiluje a zvyšuje náskok před druhou ČSSD. Ukazuje to průzkum společnosti SANEP.

Tak opět: Babiš stoupá, Sobotka klesá. Okamura ve dveřích Sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babišovo ANO posílilo o 1,1 procentního bodu a získalo by tak podporu celkem 23,9 % voličů. Druhá ČSSD ztrácí, má podporu 19,1 % příznivců. Navíc oproti červenci oslabila o 2,1 procenta. Jde tak o obrat, neboť v minulých měsících byla situace opačná – hnutí ANO oslabovalo a ČSSD posilovala. Za současnou změnou podle agentury může stát například postoj hlavních představitelů sociální demokracie a babišovců k uprchlické krizi. Do výsledků se také zcela jistě promítají mediální kauzy a předvolební kampaň.

Průzkum ZDE

I když komunisté oproti červenci ztratili 0,2 %, stále jim se 13,4 % patří třetí příčka. Čtvrté místo si drží ODS s 11,2 %, následují ji lidovci s 6,3 % a TOP 09 s podporou 6,1 % voličů. 

ANO by tak ve Sněmovně získalo 60 křesel, sociální demokraté 48, komunisté 33, ODS 28, lidovci 16 a topkaři patnáct.

Těsně pod pětiprocentní hranicí by skončila Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury se 4,7 % hlasů, stejně jako Svobodní. Piráti získali 4,2 %, strana Úsvit – Národní koalice 1,4 % a hnutí Starostové a nezávislí 0,5 %. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…