„Tak si táhni do Ruska, k*eténe. Čů*áku jeden!“ Na akci, kde se Foldyna srazil hlavou s aktivistou, to vřelo

07.05.2018 22:10

REPORTÁŽ Okolí benzínové stanice Újezdu v Průhonicích dnes bylo svědkem skutečně nevšedních událostí. Dalo si zde dostaveníčko zhruba 250 motorkářů a příznivců ruského kontroverzního motorkářského gangu Noční vlci, jenž zde měl mít podle prvních zvěstí zastávku při své cestě do Prahy. Na místě tak bylo k vidění přes sto motocyklů. Poklidnou akci motorkářů čekajících na své idoly však přišlo narušit zhruba 40 proamerických aktivistů známých především svojí účastí na tzv. „pražském Majdanu“, rozlučkovou akcí s americkým velvyslancem Andrewem Schapirem, tzv. „Uličkou hanby“, kterou loni v květnu v Praze uspořádali pro příznivce ruského hudebního sboru Alexandrovci, či z akcí s názvem „Proč? Proto!“ namířených proti prezidentu Miloši Zemanovi a premiéru Andreji Babišovi.

„Tak si táhni do Ruska, k*eténe. Čů*áku jeden!“ Na akci, kde se Foldyna srazil hlavou s aktivistou, to vřelo
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jaroslav Foldyna a aktivista Martin Uhlíř se fyzicky střetli.

Mezi aktivisty mávajícími americkými a ukrajinskými prapory, ale též vlajkami Evropské unie nechyběl rusofobní aktivista Tomasz Peszynski, člen serveru Manipulátoři.cz a šéf Facebookových stránek Proti Projevům Nenávisti Jan Cemper a rusofobní aktivista Martin Uhlíř.

Proevropští aktivisté v rukou třímali transparenty s vyobrazeným Vladimirem Putinem jako Hitlerem s „hitlerovským“ knírkem a nápisem: LHÁT, KRÁST, BÁT SE“, Vladimírem Putinem jako gayem a textem: „STOP HOMOPHOBIA - Bůh miluje každého“, „Put In - Put Out“, či fotografií hajlujícího Mussoliniho vedle Adolfa Hitlera s hákovým křížem na rameni a textem: „Putinismus, fašismus, stejný odpad, stejný hnus!“

Bezesporu nejaktivnějším ze všech proevropských aktivistů byl Martin Uhlíř známý svojí účastí v pražském Majdanu a akcí „Proč? Proto!“ V tričku s nápisem „Nechci zpátky na východ“ pobíhal mezi motorkáři a dokolečka křičel několik stále se opakujících se hesel. „Nerespektujete základní lidské hodnoty!“, „Podporujete tyrana!“, „Tajrtlíci!“, řval jako smyslů zbavený Uhlíř. Celý obličej měl přitom zrudlý s naběhlými žilkami. Svá tvrzení nezapomněl podpořit argumentem, že motorkáři podporují ruský motorkářský gang, ale jezdí na strojích západních značek. „Něco takového by v Rusku určitě nevyrobili,“ podotkl Uhlíř. S Uhlířem se snažil diskutovat i válečný veterán a aktivista Martin Zapletal, jenž proslul několika kontroverzními akcemi, například, když vystrčil holý zadek na projíždějící konvoj americké armády, s křížem v ruce postával před supermarketem Lídl a demonstroval tak proti vymazání křížů z některých výrobků prodávaných v Lídlu, či naposled v převlečení za vojáka Wehrmachtu před Pražským hradem zapálil vlajku Evropské unie a zdvihl přitom levou paži.


Martin Zapletal (vlevo) a Martin Uhlíř (vpravo). FOTO: Vít Hassan

Martin Uhlíř se však choval jak utržený ze řetězu, pustil se i do diskuse s čerstvě zvoleným místopředsedou sociální demokracie a poslancem za ČSSD Jaroslavem Foldynou a vysvětloval mu, že si váží padlých sovětských vojáků v druhé světové válce stejně tak jako si váží každého jiného padlého vojáka v boji proti nacismu. Uhlíř ale kontroval tím, že Putin posílá ruské vojáky na smrt a příjezd ruského motorkářského gangu Noční Vlci považuje za akt Putinovy propagandy. Nechybělo jeho tvrzení, že má mezi Rusy několik dobrých přátel. V názorovém střetu mezi rozzuřeným Uhlířem a Foldynou, kdy od sebe oba měli hlavy vzdálené jen několik centimetrů, došlo k tomu, že do sebe oba hlavami lehce bouchli. Poslanec Jaroslav Foldyna na to reagoval s úsměvem, tvrzením, že šlo jenom o ťuknutí a celou situaci komentoval s nadhledem s tím, že chtěl Uhlíře jenom pohladit jazykem po hlavě, jelikož si myslel, že je to gay.


Jaroslav Foldyna a Martin Uhlíř. FOTO: Vít Hassan

Za doslova zdivočelým Uhlířem však nezůstávali pozadu ani další aktivisté. Člen projektu Manipulátoři.cz a šéf Facebookových stránek Proti Projevům Nenávisti, Jan Cemper, který v rukou třímal transparent s Vladimírem Putinem vyobrazeným jako gayem a textem: „STOP HOMOPHOBIA - Bůh miluje každého“ se v jednu chvíli názorové výměny s proruským aktivistou neovládl a zařval na něj: „Tak si táhni do Ruska, kreténe. Čůráku jeden!“ Nutno však dodat, že někteří motorkáři si pana Cempera dobírali a říkali mu „Cukrouši, pojď k nám!“

Celé akce se účastnil i proruský aktivista Žarko Jovanovič, který na ni přinesl několik transparentů s vyobrazenými symboly Evropské unie a ironicky myšlenými nápisy, např. „V čele s EU ke komunismu!“ Názorové výměny mezi motorkáři a aktivisty však pokračovaly dál. Jedna aktivistka obvinila Martina Zapletala z toho, že si spletl ruskou trikolóru s českou. Martin Zapletal na to reagoval s úsměvem a tvrzením, že každý, kdo se na tričko podívá, musí vědět, že se jedná o tričko s jeho podobiznou, českým nápisem a českou trikolórou a opak si může myslet jenom debil.

Ruský motorkářský gang Noční Vlci navzdory očekávání, že se v Průhonicích alespoň na chvíli zastaví a jejich příznivci se tak s nimi budou moci společně vyfotit, místem jen projel a mířil na vzpomínkový pietní akt k uctění památky padlých Rudoarmějců na Olšanské hřbitovy v Praze. Tam na něj již čekala skupina odpůrců v čele s aktivistou Janem Cemperem a Martinem Uhlířem. Ten byl po několika upozorněních, aby nenarušoval akci, zpacifikován těžkooděnci. Při příchodu Nočních vlků jejich odpůrci sborově skandovali: „Ať žije Havel!“ Příznivci Nočních Vlků jim na to odpovídali: „Ten už to má za sebou!“ Oba tábory od sebe musel oddělovat kordón bezmála tří desítek těžkooděnců, ale i tak došlo například k incidentu, kdy z jedné strany vzduchem letěla namazaná houska se salámem, aby vzápětí letěla zpět. Nutno též dodat, že za transparent s vyobrazeným hajlujícím Mussolinim a Hitlerem s hákovým křížem je na aktivisty podáno trestní oznámení. „Okamžitě jdu na policii podat trestní oznámení, tohle si padlí ruští vojáci nezaslouží!“, nechal se slyšet Vladimír Štádler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…