„Takhle umírá demokracie!“ Kdo to řekl? To vás překvapí. Vzpoura proti Prymulovi

31.03.2020 14:55

Komentátor Martin Fendrych se zamyslel nad tím, co je vlastně ta chytrá karanténa. „Premiér Andrej Babiš (ANO) nám pošle vojáky do bytu, svěří jim naše data,“ varuje před nebezpečím, jak jej cítí, Fendrych. O nástupu nových totalitních praktik pak píše na svém blogu na serveru iDnes.cz Tomáš Vyoral.

„Takhle umírá demokracie!“ Kdo to řekl? To vás překvapí. Vzpoura proti Prymulovi
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Andrej Babiš

„V Česku najednou vyrůstá obrovský armádní komplex, pod který spadne hygiena i trasování. A právě trasování představuje masivní vstup do našeho soukromí,“ míní Fendrych. Podle premiéra Babiše jde skutečně o nejdůležitější projekt, který stát chystá.

Anketa

Kalousek je připraven na ozbrojený odpor proti Babišově vládě. Šli byste s ním?

hlasovalo: 27623 lidí

„Chytrá karanténa pracuje s rychlou identifikací rizikových kontaktů a individuální izolací, což je naprosto zásadní. Nakažený se trasuje pomocí informačních technologií, důležitá je rychlost realizace,“ řekl k tomu podle Fendrycha Babiš. V projektu se počítá s GPS mapami, kde nakažený bude vytrasován pomocí dat ze svého mobilního telefonu a platební historie, pokud s tím bude souhlasit. Rizikové kontakty budou co nejrychleji testovány a každý pozitivní bude povinně umístěn do izolace. „Nakažený prý bude i telefonicky kontrolován, zda karanténu dodržuje. O. K. To chápeme,“ míní Fendrych.

„Není ovšem jasné, nakolik to Babiš plete. Zdaleka ne každý má v telefonu aplikaci mapy.cz, ne každý má zapnuté GPS. Zřejmě má jít o systém, který popsal Prymula, tedy o kombinaci sledování telefonu, které poskytnou mobilní operátoři, a placení kartou, jež se odečte z terminálů,“ dodává. Dohlížet na to má 33 odběrových týmů armády.

„Vojáci posílí krajské hygienické stanice. A budou také dezinfikovat místa, kde se pohyboval nakažený,“ cituje Babiše Fendrych. „Celé to spadne pod armádu. Je to v pořádku? Lze to udělat bez souhlasu jednotlivců a bez posvěcení Sněmovny? Doufejme, že nelze,“ konstatuje Fendrych, který se pozastavuje nad tím, že chytrou karanténu nebude řídit politik, ale vojáci. „Prymula plus armáda (již vede náš skoro neexistující prezident) převezme celý ‚nejdůležitější projekt‘. Bylo hned jasné, že posazení ministra Hamáčka do čela ÚKŠ nebude jen tak, že je to další PR finta premiéra,“ konstatuje Fendrych s tím, že vzniká obří centrum, jež bude zasahovat do našich životů. „Pán Bůh s námi a zlé pryč,“ uzavřel s tím, že opozice by měla žádat po vládě garance, Babiš by jí měl umožnit, aby do armádního štábu vyslala své zástupce. Tady totiž podle něj fakt končí legrace, někdo musí tuhle armádně-babišovskou jízdu kontrolovat.

O chytré karanténě pak píše na svém blogu na serveru iDNES.cz Tomáš Vyoral. „O chytré karanténě v posledních dnes slyšíme běžně. Na základě dat mobilních operátorů a bank ohledně platebních karet budou moci určené orgány sledovat pohyb některých obyvatel, aby se zjistil kontakt s nakaženými. Prý jen a pouze po výslovném souhlasu. Ovšem v případě, že budete ‚sprostým podezřelým‘, troufám si tvrdit, že bude právně vymahatelný a případně postižitelný sankcemi. A propos: ty tisíce lidí, které Prymula natrackuje spolu s nakaženým, který je potkal, mu souhlas dávat nemusejí, protože je to pro jejich dobro?“ ptá se Vyoral.

„Zavádění této tendence je tu už dlouho. V současné době možného šíření viru skrze bankovky krásná příležitost. Výzvy k placení platebními kartami zřejmě slyšel každý z nás. Kontrola a případná korekce online virtuálních peněz je trochu snazší než těch reálných, jakkoliv zlatem nebo jiným drahým kovem nepodložených,“ dodal Vyoral a ptal se na to, zda bezprecedentní drakonická opatření a z nich plynoucí likvidace ekonomik/domácností nepřinesou daleko ničivější, drtivější a smrtelnější důsledky, než by byl reálně potenciál onoho viru. „Tak takhle umírá demokracie...“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…