„Takovou blbost muselo dát fušku vymyslet.“ Dominik Feri zpražil klima-aktivisty blokující řidiče v Praze

12.10.2019 19:19

Na aktivisty, kteří včera blokovali silnici na křižovatce mezi Vršovickou ulicí a ulicemi U Slavie a Bělocerkevskou, zareagoval i poslanec za TOP 09 Dominik Feri.

„Takovou blbost muselo dát fušku vymyslet.“ Dominik Feri zpražil klima-aktivisty blokující řidiče v Praze
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Dominik Feri

Blokádou silnice na křižovatce mezi Vršovickou ulicí a ulicemi U Slavie a Bělocerkevskou v Praze začala v 8:30 série pátečních protestů ekologických aktivistů z hnutí Extinction Rebellion. Zhruba 25 ekologických aktivistů ráno krátce blokovalo silnici ve Vršovicích. Dvě skupiny lidí plánovaly sedmiminutové blokády, policie ale aktivisty po zhruba třech minutách ze silnice vytlačila a legitimovala. Někteří řidiči se dostali do slovního konfliktu s protestujícími. 

„Blokovat hromadnou dopravu v rámci boje s klimatickou změnou. Takovou blbost muselo dát fušku vymyslet,“ reagoval Feri na skutečnost, kdy se jeden z řidičů MHD s aktivisty nepohodl. Video následně kolovalo po sociálních sítích.

„Já vezu lidi do práce,“ halasil řidič na policisty. Dívka s nápisem na kartonové desce se řidiči omluvila, ten však zahlásil: „Já vám na to seru.“

Demonstrant, který byl zadržen u budovy ČEZ, sprejoval nápis 2025. Hnutí požaduje, aby stát začal neprodleně snižovat emise z fosilních paliv a v roce 2025 dosáhl uhlíkové neutrality. Pod uhlíkovou neutralitou se rozumí cíl, kdy vzniklé emise oxidu uhličitého se vyváží projekty, které mohou oxid uhličitý vstřebat. Nápis ostatní lidé rychle smazali, protože ho aktivista vytvořil křídovým sprejem. Policie demonstranta zadržela pro podezření ze spáchání trestního činu poškození cizí věci. Policie na místě zůstala a dohlížela na situaci.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž ČTK řekl, že společnost dlouhodobě pracuje na přechodu z uhelné energie na obnovitelnou. Příští rok přestane vyrábět elektrárna Prunéřov 1, odstavení čeká i elektrárnu Mělník 3 a jeden ze dvou bloků elektrárny Mělník 2. Konec uhlí do roku 2025 podle Kříže reálný není, do roku 2040 chce ale ČEZ odstavit většinu svých uhelných zdrojů. Už za pět let plánuje stav, kdy se bude využívat více obnovitelné energie než té uhelné.

Ekologové včera také od 11:00 vytvořili improvizované televizní studio TV Klima před budovou zpravodajství České televize (ČT). Akce podle nich nemá působit jako kritika České televize, ale jako podpora v intenzivnějším informování o klimatické krizi. Vyzvali ČT k tomu, aby nedávala tolik prostoru popíračům klimatické změny.

Odpoledne se konal i happening na Staroměstském náměstí. Rodiče s dětmi tam představili vizi budoucnosti bez věcí, které hnutí kritizuje. Dospělí v černém oblečení a s cedulkami na krku si lehli na zem, symbolizovali tak například zánik fosilního průmyslu. V sobotu hnutí chystá akci na Václavském náměstí.

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion protestují ve světových velkoměstech od začátku týdne, například v Berlíně, Londýně, Paříži či několika australských městech. Česká odbočka hnutí dříve například poukázala na klimatickou a ekologickou krizi rozvěšením oblečení na téměř dvacítce míst v Praze, protestovali také při zasedání takzvané uhelné komise před úřadem vlády. Ve čtvrtek uspořádala happening na náměstí Republiky. Menší akce se tento týden uskutečnily i v regionech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…