„Takto špatné hospodaření státu nepamatuji.“ Ekonom bije na poplach. Padl strašlivý odhad

03.04.2023 22:17 | Komentář

Státní rozpočet skončil ve schodku 166,2 miliardy korun. Výdaje rostou třikrát rychleji než příjmy, ekonom Vladimír Pikora proto kritizuje hospodaření státu. Pokud se hospodaření nezmění, rozpočet podle něj skončí v rozkladu. Ozdravný balíček slibovaný vládou nepomůže, matematika pokulhává. Za jeden ze zdrojů inflace označuje vládu. Škrtání vidí jako nepopulární, avšak potřebný krok. Česká republika si už nemůže vybírat, kde se bude šetřit, škrty musejí nastat všude, tvrdí Pikora.

„Takto špatné hospodaření státu nepamatuji.“ Ekonom bije na poplach. Padl strašlivý odhad
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Státní rozpočet skončil v březnu ve schodku 166,2 miliardy korun, informovalo dnes Ministerstvo financí. Je to nejhorší výsledek za první čtvrtletí od vzniku Česka. Rozpočtové příjmy za první čtvrtletí byly 402,5 miliardy korun, meziročně vzrostly o 13 procent. Výdaje státního rozpočtu do konce března dosáhly 568,7 miliardy korun, meziročně vzrostly o 36,9 procenta.

„Hospodaření státu se v prvním čtvrtletí roku nevyvíjelo příznivě, a to zejména kvůli více než sto miliardám výdajů navíc na sociální dávky, pomoc lidem s energiemi, splátky úroků ze starých dluhů, ale také vyšší investiční aktivitě státu,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Upozornil také, že ve srovnání s loňským rokem, kdy Česko hospodařilo do 21. března v rozpočtovém provizoriu, jsou některé oblasti jako regionální školství, sociální služby nebo věda a výzkum víc předfinancované. Ve druhé polovině roku Stanjura očekává zlepšení rozpočtového plnění.

Podle schváleného rozpočtu by měl stát letos hospodařit s příjmy 1,93 bilionu korun a výdaji 2,22 bilionu korun. Deficit by měl být 295 miliard korun. Loni skončil rozpočet ve schodku 360,4 miliardy korun.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí
Hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora v reakci na březnový státní rozpočet v komentáři prohlašuje, že „takto špatné hospodaření státu nepamatuje“. Zdůrazňuje tak, že pokud stát tímto způsobem plánuje hospodařit i v budoucnu, rok 2023 skončí s deficitem ve výši 664,8 mld. Kč, což nesouhlasí s plánem, ve kterém stojí, že deficit bude na 295 mld. Kč. „Aby rozpočet neskončil v rozkladu, musí se něco stát, tento negativní trend musí skončit,“ píše Pikora a souhlasí tak se Stanjurou. Na rozdíl od něj však chápe, že v létě, kdy teprve Stanjura očekává zlepšení, už bude pozdě. „Vláda sice tvrdí, že přijde s ozdravným balíčkem, ale ten má přinést jen 70 mld. Kč. Zkrátka tvrzení o balíčku nám matematicky nesedí a je jasné, že bude potřeba udělat něco víc,“ míní ekonom.

„Není možné, aby výdaje rostly skoro třikrát rychleji než příjmy,“ má Pikora za alarmující skutečnost, že příjmy rozpočtu vzrostly v prvním kvartále roku 2023 o 13 procent, zatímco výdaje o procent 36,9. Stanjura měl tuto propast zastavit dříve, teď už je podle Pikory pozdě.

Za původce inflace označuje vládu. „Kdyby to vláda myslela s bojem s inflací vážně, musela by deficit snížit. Inflace nastává, když je v ekonomice přemíra peněz, a peníze do ekonomiky pouští vláda,“ vysvětluje. Za meziročním zhoršením v hospodaření o 107 mld. Kč vidí nárůst výdajů v sociální oblasti (44 mld. Kč), pomoc s drahými energiemi (32 mld. Kč), vyšší investiční aktiva (20 mld. Kč) a obsluhu státního dluhu (8 mld. Kč).

Ve státním rozpočtu shledává dvě možnosti, jak uspořit, a těmi jsou omezení výdajů na stavební spoření a neinvestiční transfery SZIF. „Stát roste jako otesánek, to nemůže pokračovat do nekonečna, výdaje je potřeba škrtat,“ říká s tím, že on sám by začal u úřadů a úředníků, kde tento rok výdaje mají růst o 12 procent. Škrtat by se mělo na všech ministerstvech. „Situace je kritická. Nemůžeme si selektivně vybírat, kde se škrtat bude, protože nastala doba, kdy se škrtat musí všude,“ uzavírá komentář ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

8:23 Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

Mezinárodní písňovou soutěž Eurovize (Eurovision Song Contest) pro rok 2024 vyhrálo Švýcarsko, které…