„Takže si to vymysleli.“ Útok na Klause a opozici: Nalezena trhlina

14.05.2023 20:20

Server Aktuálně.cz v tomto týdnu přinesl seznam, který podle analytiků z neziskové organizace Evropské hodnoty obsahuje „nejvýraznější tváře české dezinformační scény“ za poslední dva roky. Po boku aktivistky Jany Peterkové, zadluženého organizátora demonstrací Ladislava Vrabela či odsouzeného Tomáše Čermáka se ocitli i expremiér Andrej Babiš (ANO) a bývalý prezident Václav Klaus. „Nové dno české žurnalistiky,“ hodnotí Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP). Podívala se, proč Klause s Babišem text „hází do jednoho pytle s exoty odsouzenými za šíření poplašné zprávy“.

„Takže si to vymysleli.“ Útok na Klause a opozici: Nalezena trhlina
Foto: Hana Brožková
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26175 lidí
Server Aktuálně.cz v tomto týdnu přinesl článek, v němž mají být od analytiků z organizace Evropské hodnoty zmapovány „nejvýraznější tváře české dezinformační scény, které byly za poslední dva roky nejvíce vidět“.

„Během covidu brojili proti opatřením, po začátku ruské invaze se stali stoupenci Ruska. Některé z nich jejich lži dokonce dostaly před soud,“ uvádí se v úvodu textu, který obsahuje seznam, na němž figurují aktivistka Jana Peterková, organizátoři protivládních demonstrací Jiří Havel a Ladislav Vrabel, bývalý restauratér Pavel Zítko, šéfka Trikolory Zuzana Majerová, ekonom Miroslav Ševčík, právník a šéf strany PRO Jindřich Rajchl, senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, ale také expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš či bývalý český prezident Václav Klaus.

U ekonoma a děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze se článek například zmiňuje, že měl na akademické půdě uvádět „dezinformace o očkování proti covidu a o takzvaném covidismu“. „Opatření podle něj byla scestná, online výuku považoval za blamáž a testování za experiment na lidech. S ruskou invazí proti Ukrajině na své dezinformační výroky navázal, a od roku 2022 tak opakovaně vystupuje na protisystémových demonstracích organizovaných Ladislavem Vrabelem a jeho spolkem. Mimoto poskytuje rozhovory proruským dezinformačním webům, kritizuje podporu Ukrajiny a z ruské invaze na Ukrajinu obviňuje Západ,“ stojí v článku a přiložen je například Ševčíkův výrok, že sankce uvalené na Rusko mají být podle něj zrušené, jelikož „mají na české domácnosti negativnější dopad než na Rusko“.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová je podle analytiků organizace aktivisty Jakuba Jandy „známá sdílením dezinformací o opatřeních proti pandemii covidu-19 a o válce na Ukrajině“. „Letos se musela omlouvat za šíření dezinformace o tom, že v souvislosti s výcvikem ukrajinských vojáků na Olomoucku se zde šíří tuberkulóza. Aktivně kritizuje postoj vlády k Ukrajině, vystupuje proti vojenské podpoře ze strany Česka. Koncem minulého roku šířila nepravdivé zprávy o hromadném odpojování lidí od elektřiny. V roce 2019 také pravidelně přispívala na dezinformační server Pravý prostor,“ stojí ve výčtu u jejího jména.

Expremiér Babiš se na seznam „dezinformátorů“ dostal, jelikož „opakovaně vystupuje na internetových kanálech jako XTV nebo Parlamentní listy, které podle analytiků Evropských hodnot šíří dezinformace“. „Sám pak využíval lži týkající se například ukrajinských uprchlíků nebo kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). V prezidentské kampani lhal i o svém protikandidátovi Petru Pavlovi. Svou kampaň částečně stavěl na tvrzení, že Fialova vláda může za ekonomickou a sociální krizi v Česku,“ vysvětlují autoři textu, proč se předseda hnutí ANO dostal na tento seznam.

Nejčerstvěji jim vadil například Babišův výrok: „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják!“ „Billboardy s tímto nápisem a fotkou Andreje Babiše z ANO se objevily hned po prvním kole lednových prezidentských voleb. Babiš opakovaně tvrdil, že pokud volby vyhraje současný prezident Petr Pavel, zavleče Česko do války na Ukrajině. Pavel něco takového odmítal. Navíc k vyhlášení válečného stavu ani k vyslání vojenských jednotek do zahraničí nemá prezident pravomoci,“ uvádí k tomu článek.

Bývalý český prezident Václav Klaus má pak pod svým jménem uvedeno toto: „Nesouhlasil s vládními opatřeními během pandemie covidu-19. Na veřejnosti se objevoval bez povinné roušky, za což dostal pokutu. Také strávil víkend ve svém bytě v lyžařském středisku v jiném okresu, což tehdy vládní opatření zakazovala. Podobně jako Andrej Babiš vystoupil v internetové televizi XTV, kterou Evropské hodnoty označují za dezinformační. V loňském roce označil stranu SPD Tomia Okamury za jednu z cest k návratu k normálu. Právě SPD přitom podle analytiků šíří ruský vliv v Česku ze všech politických stran nejvíce.“

Analytikům rovněž vadila Klausova reakce na dění, kdy byl označen za „dezinformátora“ a ohradil se proti tomu. Stalo se tak za vlády expremiéra Andreje Babiše, kdy jej „dezinformátorem“ nazvalo Ministerstvo zdravotnictví pod vedením exministra Jana Blatného. Autoři v článku píší, že se Klaus „proti tomu ohradil v dopise, ve kterém mimo jiné tvrdil, že dezinformace neexistují“, a připojují, že „před dezinformacemi přitom už od roku 2016 v Česku varují tajné služby“. „Výzkumy ukazují, že jim věří čtvrtina Čechů a málokdo je dokáže rozpoznat,“ uvádějí též.

Nové dno české žurnalistiky

Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) uvedený „seznam tváří české dezinformační scény“ označila za „nové dno české žurnalistiky“.

Podle organizace jde o ukázkový příklad toho, že je obviňování z dezinformací „často jen nástrojem politického boje a snahou zdiskreditovat oponenty“. „Web Aktuálně.cz zde slouží pouze jako tlampač a ‚autoři‘ článku jako užiteční idioti. Skutečné autorství této monstrózní manipulace leží ve spolku Evropské hodnoty (nezisková organizace s rozpočtem přes 20 mil. Kč, financovaná převážně ze zahraničí), který sestavil nový seznam ‚zkrachovalců‘ a ‚zaprodanců‘. Prý nejznámější tváře dezinformační scény,“ reagovala SOSP.

Podle organizace se tu ve skutečnosti „pod záminkou boje s hybridními hrozbami ve skutečnosti vede politický boj proti opozici“. „Text hází do jednoho pytle předsedy nejvýznamnějších opozičních stran (aby to tak nebilo do očí, vynechali Tomia Okamuru, kterého mají na paškále nejčastěji), bývalého prezidenta a nezávislou senátorku coby další opory opoziční scény s exoty odsouzenými za šíření poplašné zprávy,“ poukazuje.

Hodnotí, že je článek akorát ukázkou toho, jak jsou respektovaní lidé, které by někteří rádi zdiskreditovali, ale nic na ně nemají, spojováni s někým, koho se moc lidí zastávat nebude. „Společného přitom mají jen to, že všichni upozorňují na problémy omezování svobod. Dalším faulem pak je past ‚zahlcení‘, kdy se sepíše tolik pomluv, aby nikoho nenapadlo ověřovat, zda jsou všechny pravdivé,“ podotýká SOSP.

Kdyby text, který sepsaly Evropské hodnoty a zveřejnilo Aktuálně.cz, posuzovali „sami dezinfobijci“, stal by se podle SOSP „podle jejich nejčastějších kritérií (záměrná lež se společensky významným dopadem) jedním z nejnebezpečnějších dezinformací v ČR“. „Lze jej v podstatě označit za mediální atentát na celou opozici. Kdyby měl měřit všem spravedlivě a stejně, pak by musel Nadační fond nezávislé žurnalistiky okamžitě odejmout webu Aktuálně.cz dosažený rating,“ padlo k článku.

Vývojář a jeden ze zakladatelů SOSP, Daniel Vávra, následně zdůraznil, že dezinformací je „nepravdivá informace záměrně šířená za účelem oklamání lidí“, a podíval se na důvody, proč se bývalý prezident Václav Klaus objevil „po boku vyšinuté Peterkové a Vrabela“.

Ze článku shrnul, že analytikům vadilo, že Klaus nesouhlasil s vládními opatřeními během pandemie covidu-19, že „strávil víkend ve svém bytě v lyžařském středisku v jiném okresu, než mu vláda (nejspíš nelegálně) nařizovala“, či „vystoupil v internetové televizi XTV“, u čehož Vávra doplnil, že „vystoupení někde není důkazem ničeho, podstatné je, co tam řekl“.

Že Klaus označil stranu SPD Tomia Okamury za jednu z cest k návratu k normálu v kontextu pandemie covidu-19, Klaus pokládá za zcela legitimní názor. „Autor nemůže dokázat, co by se mohlo stát v budoucnosti, a tedy vyvrátit Klausův názor,“ podotkl. Stejně tak za názor pokládá i Klausův výrok o neexistenci dezinformací.

Nejzávažnějším obviněním spatřuje to, že analytici uvádějí, že Klaus den před začátkem invaze řekl, že to, co Rusko dělá, je způsobeno zoufalstvím, frustrací a beznadějí, a že Klaus tehdy řekl, že „ruský útok na Ukrajinu není invazí ani agresí“. „Netuším, jak mohl Klaus říkat o válce, která nezačala, že není,“ připojil Vávra s tím, že sami analytici píší, že se tak stalo den před začátkem války.

„Ještě navíc když Klaus v mnoha novějších rozhovorech válku odsoudil. Jen pár dní na to například napsal: ‚V těchto dnech nemá smysl a není správné dělat nic jiného než rezolutně odsuzovat ruský útok na Ukrajinu. Válka je pro mne absolutně nepřijatelnou metodou řešení jakýchkoli jakkoli formulovaných nebo jakýmkoli ideologem vysvětlovaných a obhajovaných sporů mezi zeměmi. To říkám zcela jednoznačně a jsem si jist, že to není v rozporu s žádným mým dřívějším výrokem,‘“ přiložil a ptá se: „Jak mohl říkat, že válka není, a následně ji odsuzovat? Nevěděli novináři Aktuálně o jeho pozdějších výrocích a kontextu výroku původního?“

Vávra pronesl, že to na něj působí jako „dezinformace záměrně šířená, aby poškodila Klause a oklamala čtenáře“. Klaus měl totiž ve skutečnosti hovořit nikoliv o válce, ale o událostech v separatistických republikách po roce 2014. „A řekl doslova: ‚Chci protestovat proti slovu invaze. Nemyslím, že to je v tomto případě adekvátní slovo. Není to invaze. Je to podivná invaze bez oběti a výstřelu. Už osm let na území proruských separatistů nevstoupil žádný ukrajinský politik či voják.‘“

„Aha. Takže věta v uvozovkách z článku na Aktuálně vůbec nezazněla. Vymysleli si ji novináři, a ještě ji zasadili do jiného kontextu, přičemž zcela ignorovali všechno prohlášení dotyčného v rozporu s jimi vymyšlenou lží. To mi přijde jako ukázková dezinformace,“ říká na to zakladatel SOSP.

Autoři článku na Aktuálně.cz by podle Vávry „s podobným demagogickým seznamem nepřátel jistě úspěšně prošli přijímacím řízením do Rudého práva“. „O novinářích jako tito dva se jednoho dne bude učit. V kapitole o selhání médií v době krize, ztrátě objektivity a kolaboraci se zkorumpovanou mocí,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…