„Techtle mechtle“ mezi přistěhovalci ve Švédsku dopadlo tragicky. Pět doživotních trestů

17.07.2017 7:32

Vraždy ze cti jsou výhradně spjaté pouze s muslimskou komunitou a v západoevropských zemích k tomuto druhu trestné činnosti dochází poměrně často. Jeden takový případ ke konci minulého týdne řešily také švédské soudy.

„Techtle mechtle“ mezi přistěhovalci ve Švédsku dopadlo tragicky. Pět doživotních trestů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Vraždy ze cti obvykle končí smrtí dcery, manželky či sestry, které nějakým způsobem překročily „islámské standardy“. Obětí loňské vraždy ze cti se však poněkud nezvykle stal muž. Třiadvacetiletý Ramin Sherzaj byl loni 4. dubna přímo na náměstí ve městě Gävle unesen a o čtrnáct dní později nalezen mrtev. Osudným se mu stal intimní styk s vdanou ženou. Nutno však dodat, že muslimský mladík šel budoucím problémům vstříc.

Románek mezi Sherzajem a nejmenovanou ženou započal v průběhu roku 2015 a trval několik měsíců. Vdaná žena později styky s pozdější obětí vraždy přerušila, ale s tím se Sherzaj nehodlal smířit. Na svém facebookovém profilu publikoval fotku, na které byl zachycen s vdanou ženou při vášnivém polibku. A aby toho nebylo málo, tak si mezi přátele přidal i jejího bývalého manžela a další příbuzné. Tento neuvážený krok se mu stal osudným.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Vyšetřovatelé vyslechli původně asi deset osob a minulý týden si šest z nich odneslo od soudu velmi vysoké tresty. Bývalá milenka Ramina Sherzaje, její bývalý manžel se svými třemi příbuznými byli odsouzeni za únos a vraždu k doživotnímu trestu. Šestý obviněný stráví ve vězení čtrnáct let, protože v době spáchání trestného činu byl mladší jednadvaceti let. Sherzaj byl dle vyšetřování ubit a uškrcen ještě za jízdy v autě.

Vedle tvrdých trestů musí celá šestice uhradit náhradu škody strany žalobce. U třech odsouzených se rovněž uvažovalo i o deportaci, která byla nakonec nařízena jen u pachatele se čtrnáctiletým trestem. Etnický původ prakticky všech zainteresovaných v celém případů nebyly politicky korektními švédskými médii zveřejněn. Tedy až na devatenáctiletého únosce Garmiana Qadera, který se narodil v Iráku.

Přistěhovalecké kořeny má potom zcela prokazatelně díky zveřejněné fotografii i samotnému jménu oběť nelítostné vraždy. Na vyšetřování únosu a následné vraždy ze cti se podle serveru The Local podílelo na 100 policistů z Gävle a jednalo se tak o největší případ v historii města. Jako důkazy vyšetřovatelům posloužily záběry z bezpečnostních kamer, mobilních telefonů a počítače.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…