„Ti mladí muži s iphony, kteří přišli zničit naši kulturu, jsou ve skutečnosti naši politici!“ Na Hlaváku bylo pořádně dusno. Šlo o sirotky…

21.09.2018 15:04

REPORTÁŽ Ve čtvrtek 21. září se před budovou Hlavního nádraží v Praze konala akce na podporu myšlenky přijetí padesáti syrských sirotků do České republiky. Návrh, se kterým vyrukovala lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová, přišlo podpořit několik stovek lidí. Kuriozní přitom je, že ve stejnou dobu probíhala před objektem maďarského velvyslanectví v Praze, dá se říci svého druhu „protiakce“, demonstrace vyjadřující podporu restriktivní migrační politice maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Ti mladí muži s iphony, kteří přišli zničit naši kulturu, jsou ve skutečnosti naši politici!“ Na Hlaváku bylo pořádně dusno. Šlo o sirotky…
Foto: JK
Popisek: Akce na podporu přijetí padesáti syrských sirotků na hlavním nádraží

Zatímco akce na Hlavním nádraží se účastnili lidé z Autonomního sociálního centra Klinika, kolem iniciativy Hlavák a například i novinářka Fatima Rahimi z internetového Deníku Referendum, před ambasádou Maďarska zhruba ve stejnou dobu řečnil Klaus mladší, Ladislav Jakl, či dvojice Martin Konvička a sociolog Petr Hampl.

V tomto textu nicméně ParlamentníListy.cz přináší několik postřehů z akce na podporu přijetí sirotků.

K vidění byla řada transparentů, na červeném pozadí například jeden hlásající „proti politice strachu“. Nic proti tomu, populismus je v současné Evropě zmítané reálnými problémy, mocnou zbraní, dále pak například „uprchlíci, vítejte“.

V úvodu akce zazněl zprostředkovaně text dopisu Rút Hálové, jedné z tzv. Wintonových dětí (děti židovského původu, které před nacisty z Československa zachránil sir Nicholas Winton).

Anketa

Jste rádi, že Sněmovna odmítla usnesení žádající přijetí sirotků ze Sýrie?

97%
3%
hlasovalo: 22636 lidí
„Ať je situace opuštěných dětí dnes jakkoliv rozdílná, nemohu předstírat, že se mě netýká. Žiju v naší krásné, sto let staré republice v bezpečí a dostatku, řekla bych až v přepychu, o němž se mi nikdy ani nezdálo, ale s pocitem dluhu. Ten dluh je 700 životů ohrožených dětí, které byly z Československa zachráněny před nacistickým běsněním. Nevím kde a jak by se mělo dnes opuštěným dětem pomoct, ale mohu za ně prosit,“ uvedla čitatelka dopisu a pokračovala tím, že autorka dopisu (Rút Hálová) prosí o to, aby ČR přijala 700 ohrožených dětí (uprchlíků) a vychovala z nich „řádné lidi tak, jako to před osmdesáti lety učinila Velká Británie“.

Následoval „plamenný“ projev aktivistky z iniciativy Hlavák (sdružující dobrovolníky, kteří pomáhají uprchlíkům, kteří projíždějí hlavním nádražím v Praze). „V roce 2015 jsme my, dobrovolníci inciativy Hlavák, neměli strach z neznámého, ale naopak z toho v naší historii velmi dobře známého, rasismu, xenofobie, války a násilí,“ uvedla důrazně a ozval se aplaus. „Dlouho jsme neměli válku tak blízko nás, ale je tady, promlouvá z tváří válečných uprchlíků, z jejich příběhů, z nedožitých snů jejich dětí a jejich nejbližších. Kdo odmítne pomoc válečným uprchlíkům, staví se na stranu válečných zločinců,“ dodala a opět se ozval tleskot.

„Ti mladí muži s iphony, kteří přišli zničit naši kulturu, jsou ve skutečnosti naši politici,“ a opět se ozval aplaus. „Ničí kulturu morálky, humanismu a lidské solidarity. A solidarita má větší sílu než nenávist“.     

Následně promluvil Jan Trnka z Autonomního sociálního centra Klinika. „My jsme se tady sešli na demonstraci, která se jmenuje ‚Přijměme syrské děti‘. To je samozřejmě důležitá věc, ale zároveň věřím, že spousta z nás přišla taky kvůli jiným věcem. Jde tu samozřejmě o konkrétní životy konkrétních padesáti syrských dětí, o kterých se dohadovala Sněmovna a dohodnout se nedokázala. A proti přijetí těch padesáti dětí se postavily i strany, které si říkají sociální a komunistická. Musím říct, že ten komunismus, do kterého se nevejde padesát sirotků, si moc nedokážu představit,“ zahájil Trnka.

Anketa

Kdyby si někdo v ČR na své náklady chtěl vzít domů sirotka ze Sýrie, měl by k tomu dostat možnost?

8%
92%
hlasovalo: 14721 lidí
A pokračoval. V debatě o sirotcích se podle něj ve Sněmovně ukázaly dvě strany. „Na jedné straně je Babiš a jeho boj proti sirotkům, kteří ale neodmítají přijetí sirotků proto, že bychom si to nemohli dovolit, že by to bylo příliš drahé, nebo že bychom ty sirotky neměli kam dát,“ uvedl. Jak Trnka naznačil, důvodem odmítání je populismus a snaha nahrát politické body.  

Pak jsou tu podle Trnky strany, které hlasovaly pro přijetí těchto uprchlíků. „To, co ale nesmíme zapomínat, je, že velká část těhle stran byla ta, jsou tam sice výjimky, která odmítala dlouhodobě, a některé strany pořád ještě odmítají ve svých kampaních, pomáhat lidem, kteří jsou v těžké situaci tady u nás. Tihleti poslanci se teď diví a říkají, že to je hrozné, tady Babiš si zahrává se strachem a diví se, jak je možné, že tady tahleta rétorika strachu a nenávisti funguje. Přitom to ale byly právě tyto strany. Byli to tito poslanci a poslankyně, kteří k téhle hře s ohněm sbírali to dřevo, aby tenhleten oheň bylo možné zapálit“, řekl Trnka.

Po Trnkovi se slova chopila novinářka levicově zaměřeného Deníku referendum Fatima Rahimi a svěřila se svou vlastní osobní zkušeností coby potomka válečných uprchlíků, kteří se v Česku kdysi usadili. Rahimi se svěřila s tím, jak její rodina tři roky pobývala v různých uprchlických zařízeních v České republice. Následně pak ale měla „štěstí“, když se jim podařilo získat trvalý pobyt. „Začátky byly těžké a bez pomoci bychom to těžko zvládli, ale měli jsme to štěstí. Takové štěstí bohužel dnes nemají všichni. Na světě je asi 25 milionů uprchlíků, mezi nimi i spousta dětí. Podle zpráv z uprchlických táborů v Řecku hodně z těchto dětí trpí vážnými psychickými problémy, které vedou až k sebepoškozování či pokusům o sebevraždu. Lidé v uprchlických táborech nejenom v Evropě žijí ve strašných, nelidských podmínkách,“ uvedla Rahimi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …