,,Tlupy, fotbal, policie nula." Drsné zprávy Arenbergerovi. A ještě horší

11.04.2021 19:54

Nový ministr, ale staré praktiky? Ministr Arenberger v pondělí navrhne omezení setkávání pouze na dvě osoby. A to venku i uvnitř. „Asi žije v jiné zemi,“ směje se mu novinář. Na Ladronce bylo prý během víkendu živo, dokonce tlupy dětí. Czernin z TOP 09 žádá demisi a mluví o vládě StBáka. Úředník z ministerstva zase v ničem nevidí problém. Pandemický zákon umožňuje prý regulovat i soukromé akce. S rodinou se tak na nějaký čas rozlučte.

,,Tlupy, fotbal, policie nula." Drsné zprávy Arenbergerovi. A ještě horší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Petr Arenberger

Novinářka Lucie Stuchlíková na svém twitteru vypíchla zajímavou informaci. „CTK: Arenberger v pondeli vlade navrhne, aby se venku i uvnitr mohli dal setkavat jen dva lide. Mirnejsi opatreni pocitalo se shromazdovanim 20 a 10 lidi.“ A dodala: „Mohli byste si stěžovat, že je to nepředvídatelné. Ale vlastně není.“

Arenberger v sobotu na twitteru napsal, že se ke změně opatření rozhodl na základě stanoviska Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). „Ta na základě křehké epidemiologické situace včetně aktuálně prvního výskytu brazilské mutace P2 SARS-COV 2 na území ČR nepodporuje z medicínského hlediska původně deklarované omezení shromažďování osob na 10 uvnitř a 20 venku, jak bylo uvedeno mým předchůdcem,“ uvedl.

Proti krokům ministra Arenbergera se ozval Tomáš Czernin z TOP 09. „Říká-li ministr nahlas, že bude jednat vědomě protizákonně, dokud mu to soud nezatrhne, neměl by být ministrem ani minutu. Ačkoli v StBákově vládě je to asi důvod pro pochvalu.“ napsal na twitteru šlechtic.

Zajímavý je také postřeh novináře Petra Fischera, který o víkendu zřejmě vyrazil ven a popsal, co tam viděl. „Byl jsem dnes na Ladronce, bruslení a relax, děti v tlupách na hřištích, fotbaly atd. ... jako pred týdnem, max. 2 spolu je už týden iluze i v Oboře Hvězda, ministr Arenberger asi zije v jine zemi, tohle už dávno nekontroluje ani policie, leaky lockdown neutesní TV výzva k rozumu.“

Anketa

Je dobře, že Petr Kellner dostane in memoriam Řád Bílého lva?

56%
25%
hlasovalo: 5087 lidí

Podle náměstka ministra zdravotnictví pro legislativu Radka Policara zde však žádný právní problém není. Pandemický zákon podle něj umožňuje upravit počet setkávajících se osob. Reaguje tak na kritiku onoho mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které zítra bude schvalovat vláda a které ponechává možnost setkávání dvou osob uvnitř i venku, a to i v případě, že nouzový stav neplatí.

Náměstek k celé věci uvádí: „Poté, co 11. dubna skončí nouzový stav, budou mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví vydávána podle zákona o ochraně veřejného zdraví a podle zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19, který navazuje na zákon o ochraně veřejného zdraví a pokud jde o možnost vydávat mimořádná opatření, tak jej doplňuje.“

Na námitku, že například setkávání se v rodinách je součástí ústavního práva na rodinný život a není proto dobré ho omezovat na setkání pouze dvou lidí, Policar opáčil: I v tomto případě reagujeme na stávající situaci, kdy nadále dochází ke komunitnímu šíření viru. Tzv. pandemický zákon umožňuje regulovat i soukromé akce, tedy setkávání lidí z různých domácností. Omezení veřejného shromažďování i soukromých shromáždění je považováno za jedno z nejúčinnějších plošných opatření podle analýzy opatření přijatých v mnoha různých zemích a modelech epidemie založené na datech.“ Podle úředníka i díky tomu, že nyní na určitý čas bude trvat takové omezení, tím spíš bude moci dojít co nejdříve k jeho zmírnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…