„To bych musel bejt blázen!“ Jiří Krampol vystoupil v ČT k medaili od Zemana

31.10.2018 7:24

Jedním z oceněných prezidentem Milošem Zemanem byl v neděli u příležitosti 100. výročí Československa také herec Jiří Krampol. Dostal Medaili Za zásluhy. Své k tomu řekl v pořadu Devadesátka ČT24. Stejně tak byl hostem i oceněný historik Michal Macháček.

„To bych musel bejt blázen!“ Jiří Krampol vystoupil v ČT k medaili od Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Krampol

„Já jsem byl tak z toho zblblej, že jsem tomu nevěřil,“ poznamenal Krampol úvodem na otázku, co se mu při přebírání ocenění honilo hlavou. Nad tím, že by vyznamenání odmítl, nepřemýšlel. „Odmítnout státní vyznamenání, když je 100 let republiky, tak by musel bejt jedině nějakej blázen,“ zmínil muž, jenž při přebírání ocenění myslel na svého kolegu, satirika Miloslava Šimka. 

„Šimek by řekl: Jirko, mám z tebe radost,“ uvedl Krampol. 
 
Ten má podle svých slov stále odmítavý postoj k politice. „Já s tím nechci mít nic společnýho, protože já jsem zažil kladivo na čarodějnice na sobě a od tý doby skutečně do smrti nechci s tím mít nic společnýho,“ řekl. 
 
Když se jej moderátor zeptal, jak prožíval osmičkové roky, když sám letos oslavil osmdesátku, Krampol odvětil, že to nějak nesledoval. „Podívejte, když člověk dosáhne tohohle věku, tak je rád, že najde, kde je ta televize, že trefím domů a... Ne, já si dělám srandu, zaplať pánbůh, zatím to jde, ale jako je to jediná možnost dělat si z toho srandu, protože jak se začne člověk brát, jako litovat, já už jsem starej a už tohle mě bolí a támhle nemůžu a tohle nesmím, tohle bych neměl jíst a tohle bych neměl dělat, tak to je konec,“ poznamenal Krampol.
 
 
Michal Macháček přiznal, že samozřejmě si položil otázku, proč vyznamenání dostává právě on, když je v Česku daleko víc historiků. „Dokonce jsem ji řekl panu prezidentovi, že se domnívám, že jsou jiní historici, kteří se více zasloužili než já o historickou vědu,“ podotkl Macháček. Prezident mu na to řekl, že mu to takhle říkají všichni. „Spíše mi potom říkal, že jestli mně tím vyznamenáním neuškodí,“ dodal muž, jenž se mimo jiné zabývá obdobím normalizace.
 
„Pro mne je to zajímavé především v tom, že je to málo probádané, interpretačně neustálené a ty nejnovější naše dějiny ovlivňují naši přítomnost, tak samozřejmě historika i mladé generace láká tato témata rozpracovávat a promýšlet a dávat je i veřejnosti, protože člověk potřebuje mít i nějakou zpětnou vazbu. Pro mne bylo velmi důležité, že když jsem začínal s těmi tématy a propracovával je a měl nějaké dílčí výsledky, tak ze strany veřejnosti, ale i médií byl zájem o moji práci, a to samozřejmě dává zpětnou vazbu a smysl mé práci,“ vyprávěl Macháček.
 
Řeč byla také o spolupráci s StB a pohledu české společnosti na věc. Podle Macháčka je to velmi ošemetné téma. „To, že někdo je v seznamech zaznamenán jako spolupracovník Státní bezpečnosti, no, tak co to o něm vlastně vypovídá? Já si myslím, že musíme jít trošku dál i do těch pramenů a zjistit konkrétní věci, co se konkrétně dělo,“ poznamenal Macháček.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…