„To chudí a nevzdělaní.“ Duda blíže výhře. A už začíná být horko

13.07.2020 7:20

Poláci v neděli vyrazili ke druhému kolu prezidentských voleb. Odhady výsledků naznačují, že volby vyhrál stávající konzervativní provládní prezident Andrzej Duda. Tento odhad rezonuje i na českých sociálních sítích. Ozývá se smích nad Českou televizí, gratulace Andrzeji Dudovi i smutek nad tím, že vítězí vliv chudších a nevzdělanějších voličů. V pondělí ráno ČT oznámila, že volby vyhrál Duda. Sečteno bylo v tu chvíli 99,97 % hlasů.

„To chudí a nevzdělaní.“ Duda blíže výhře. A už začíná být horko
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Polsko má za sebou prezidentské volby. Hlasy stále nejsou definitivně sečteny, ale odhady ukazují, že by stávající provládní prezident Andrzej Duda mohl těsně zvítězit se ziskem 50,4 procenta hlasů. Jeho protikandidát Rafal Trzaskowski, starosta Varšavy, získal zřejmě 49,6 procenta hlasů. Poláci budou nepochybně do poslední chvíle čekat, zda se tyto výsledky potvrdí nebo zda mohou volby ve prospěch Trzaskowského posunout např. hlasy Poláků odevzdané v zahraničí.

Anketa

Miroslav Kalousek nebude v příští sněmovně. Bude to jeho konec ve velké politice?

67%
33%
hlasovalo: 5469 lidí

Předběžné výsledky prezidentských voleb našich severních sousedů rezonují i v Česku. Ozývají se jak příznivci Andrzeje Dudy, tak stoupenci Rafala Trzaskowského.

Ekonomický publicista Miroslav Motejlek konstatoval, že volební vliv starých, nevzdělaných a chudých lidí dominoval. „Volební vliv starých, nevzdělaných a chudých lidí je v některých zemích dominující,“ napsal na sociální síti Facebook.

V následné diskusi doplnil, že v minulosti byly takovéto situace ošetřeny volebními cenzy. Volební cenzus je volební systém, který říká, že hlas jednoho člověka, má vyšší váhu než hlas druhého. Kritériem mohlo být např. placení daní. Kdo zaplatil víc, mohl počítat s tím, že jeho volební hlas bude důležitější. Podle tohoto systému se volilo např. v Rakousku-Uhersku, a to až do roku 1907.

Prezidentské volby v Polsku

Prezidentské volby v Polsku

Čeští příznivci Andrzeje Dudy se naopak shodli v tom, že po předpokládaném vítězství stávajícího prezidenta zavládne pochmurná nálada i v České televizi.

„Kafky zas v černým flóru. To je Pech,“ poznamenal brněnský právník Tomáš Tyl. Přidal i smajlíka.  

Prezidentské volby v Polsku

Kněz Romuald Štěpán Rob při plavbě českým twitterem taktéž narazil na zmínku o smutném večeru v ČT a zasmál se nad ní.

„Na České televizi už pomalu začíná smutný večer. Tentokrát to vypadá na nevýhru liberálního kandidáta v polských prezidentských volbách,“ zaznělo na twitteru.  

„Docela by mě zajímalo, jak by měla vypadat veřejnoprávnost vzhledem k oběma názorovým a hodnotovým proudům,“ poznamenal k tomu kněz s odkazem na jasné rozdělení polské společnosti na téměř shodné poloviny – liberálnější a konzervativnější.

Prezidentské volby v Polsku

Poslanec SPD Radovan Vích poděkoval Dudovi a pogratuloval k vítězství. „Podle předběžných výsledků prezident Andrzej Duda obhájil svůj druhý prezidentský mandát. Gratuluji člověku, který byl zvolen v přímé volbě občany, je konzervativní, hájí rodinné zájmy a je kritikem EU,“ napsal Vích s tím, že zdravý rozum zvítězil nad mediální masáží.

Prezidentské volby v Polsku

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Poslanec SPD Jaroslav Foldyna po zveřejnění volebních odhadů prohlásil, že Polsko je zachráněno. „Polsko je zachráněno. Vítězství tradičních hodnot nad neomarxistickou deformací. Dobra robota! Držím palce, ať to tak je i zítra, až bude sečteno vše,“ uvedl Foldyna.

Prezidentské volby v Polsku

Konzervativní publicista Martin Schmarcz první výměnu názorů nad polskými prezidentskými volbami uzavřel myšlenkou, že Polsko není Česko, takže český pohled na dva uvedené tábory neodpovídá realitě.

„Čeští národovci jsou nadšení, že by Duda mohl vyhrát, čeští progresivisté jsou zděšení. Obě skupiny neprávem. Polsko není Česko,“ poznamenal Schmarcz.

Prezidentské volby v Polsku

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…