To, co říká Trump, je pro svět velmi nebezpečné, varuje ekonom Pilip

12.01.2017 19:10

Exministr ve vládách Václava Klause a Evžena Tošovského Ivan Pilip zavítal do čtvrtečního Interview ČT24. Ekonom usedl proti moderátorce Zuzaně Tvarůžkové a prozradil, co na nás mohou chystat jak domácí politici, tak světoví lídři v ekonomické oblasti.

 To, co říká Trump, je pro svět velmi nebezpečné, varuje ekonom Pilip
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

V úvodu Pilip okomentoval ekonomické plány současného ministra financí Andreje Babiše (ANO). Nápad snížit DPH sice vypadá hezky, ale Pilip doporučuje uskutečnit spíš jiné plány. „Zasloužila by si snížit především cena práce,“ poznamenal ekonom. Daně jako takové u nás nejsou příliš vysoké, především ve srovnání se zbytkem Evropy.

Ekonomické plány mají i jiní politici, mezi jinými i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ale v tuto chvíli v podstatě není možné, aby se Babiš s Kalouskem na čemkoli shodli. „Já dlouhou dobu čekám, jakého bude mít bubáka Andrej Babiš, až bude pan Kalousek opotřebovaný,“ smál se Pilip.

Následně znovu zopakoval, že je třeba snížit cenu práce, to jest snížit odvody na sociální a zdravotní pojištění. Kromě toho by bylo namístě výraznější zvyšování mezd. V tuto chvíli u nás mzdy rostou příliš pomalu, míní Pilip. „Teď se situace stává příznivější, díky růstu ekonomiky,“ podotkl host.

Pár slov padlo také k rozpočtovému přebytku ve výši šedesát miliard. Pilip považuje za přijatelné, že tyto peníze budou zřejmě využity na snížení dluhu. „Je to velký úspěch, a pokud je to něčí úspěch, je to úspěch celé ekonomiky. Vláda tomu pomohla tím, že vytvořila poměrně stabilní prostředí. To je snad první vláda, která nepřechází od krize ke krizi, je klid. Samozřejmě tomu pomáhá i ten pozitivní ekonomický trend v celém světě, podotkl Pilip.

Česká republika byla v posledním čtvrtstoletí vítězem globalizace

Posléze zchladil nadšení Andreje Babiše, který se chválí, že zvýšil výběr daní, tak tu máme přebytek. „Samozřejmě že výběr daní sehrál roli, ale mnohem menší než jiné faktory. Ty byly mnohem významnější.“

„Česká republika byla v posledním čtvrtstoletí vítězem globalizace. Ty firmy sem přesouvaly továrny, montovaly tady zboží. Ten důvod byl v tom, že tu našli kvalifikovanou pracovní sílu za relativně nízké platy,“ připomněl ekonom. Může se nám ale stát, že se přiblížíme Západu ještě více, platy porostou a firmy, které by ještě před pěti roky zvažovaly vstup do České republiky, ho teď zvažovat nebudou. Bude třeba se posunout k výzkumu a produkci s přidanou hodnotou. K tomu by nám mohl pomoci i růst platů.

V závěru pořadu se vyjádřil k situaci v USA. Vítězství Donalda Trumpa ve volbách nepokládá za to nejlepší, protože je to velmi nepředvídatelný politik. „Já si zaprvé myslím, že on ten program nemá. Druhá věc je, že to, co říká konzistentně, je pro svět velmi nebezpečné, protože on útočí na smlouvy zajišťující volný mezinárodní obchod, z něhož Česká republika velmi profitovala,“ konstatoval Pilip. Velmi doufá, že republikáni řadu Trumpových plánů zhatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…