„To je něco, co bychom neměli tolerovat.“ Ministr Petříček se tvrdě vyslovil proti Rusku

06.03.2019 17:51

Do středečních Dvaceti minut Radiožurnálu zavítal ministr zahraničí a čerstvý místopředseda ČSSD Tomáš Petříček. Na rozhlasových vlnách zdůraznil, že Ruská federace představuje hrozbu pro EU. Unie podle Petříčka není tím hráčem, který narušuje hranice svých sousedů, zatímco o Rusku se totéž říct nedá. Věnoval se také návštěvě premiéra Andreje Babiše (ANO) v Bílém domě.

„To je něco, co bychom neměli tolerovat.“ Ministr Petříček se tvrdě vyslovil proti Rusku
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministr Tomáš Petříček hovoří na sjezdu ČSSD

V úvodu věnoval pár slov kauze nevpuštění ruského diplomata Andreje Kuzněcova do Česka. „Já toto nechci komentovat, my to budeme řešit diplomatickou cestou,“ zaznělo z úst hosta. Témat k jednání prý mají obě strany dost a dost. Česká republika se snaží o korektní vztahy s Ruskou federací, ale máme také nějakou společnou evropskou pozici. Musíme reagovat na to, když je porušováno mezinárodní právo. „V tuto chvíli mám pocit, že to nejsme my, že to není Evropská unie, kdo má chuť rozporovat hranice ve svém okolí,“ zaznělo z úst šéfa české diplomacie.

Petříček si stojí za tím, že Ruská federace představuje pro EU riziko. „Rusko narušuje suverenitu svých sousedů, porušuje mezinárodní právo, používá nové typy ovlivňování zahraničí včetně šíření dezinformací na území Evropské unie. Myslím, že to je něco, co bychom neměli tolerovat,“ řekl jasně Petříček.

Poté se věnoval cestě premiéra Andreje Babiše do USA. „Víme, že ta debata bude směřovat především na spolupráci v oblasti bezpečnosti,“ uvedl ministr s tím, že přijde řeč i na kybernetické či hybridní hrozby. Premiéru Babišovi otevřelo dveře do Bílého domu to, že vláda bere vážně kybernetické hrozby.

Na stole prý bude i vývoj situace v Afghánistánu či další spolupráce Česka a USA v oblasti rozvoje našich obranných kapacit.

V obecné rovině poznamenal, že cílem české zahraniční politiky je, aby svět byl bezpečnější. Problém prý chceme řešit především cestou dialogu. To je jeden z důvodů, proč by rád k jednomu jednacímu stolu v Praze dostal prezidenta USA Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina. Cesta k tomu však může být dlouhá. Tak či tak je prý pro Česko téma odzbrojování důležité a Praha je podle Petříčka připravena na jakoukoli konferenci k tomuto tématu.

Nakonec pronesl pár slov k plánům francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který volá po hlubší integraci EU.

„Já vnímám otevřený dopis prezidenta Macrona jako začátek volební kampaně ve Francii. ... Rozhodně nesouhlasím s tím, aby se jakákoli témata migrace spojovala s vylučováním ze Schengenu,“ zdůraznil Petříček. Pojďme lépe dělat to, co už EU dělá a až potom se zabývejme něčím, co by bylo možné dělat navíc. Na otevření debaty o dalším směřování EU však nevidí nic špatného. V květnových volbách do Evropského parlamentu prý voliči sami ukážou, co jim je nejbližší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …