„To je vidět, že jste v životě nedržel lopatu!“ vypálil u Jílkové do Babiše živnostník. Pak vstal, došel až k ministrovi a...

02.02.2017 22:54

Od 1. března bude EET povinná i pro maloobchod a velkoobchod. Takže až za měsíc půjdete nakupovat, prodejce vám musí vydat elektronickou účtenku. Narovnává EET podnikatelské prostředí, nebo naopak likviduje drobné živnostníky? A když vám obchodníci řeknou, že musejí zdražit či zrušit živnost, říkají vám pravdu, nebo vás vodí za nos?

„To je vidět, že jste v životě nedržel lopatu!“ vypálil u Jílkové do Babiše živnostník. Pak vstal, došel až k ministrovi a...
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

„EET je plošná likvidace kreativní síly národa žijícího v obcích,“ tvrdí maloobchodník Marcel Goetz, jenž podle svých slov zavře 1. března svůj obchod s turistickými suvenýry po 24 letech. „Nejsme tak malý krámek. Jsme zároveň nakladatelství a ti naši odběratelé prostě končí. Na problém s EET jsme upozorňovali dlouhodobě. Jistě víte, u těchto malých obchodů – trojí rozdílná daň a ceniny jsou problém. Udělají se tam chyby,“ obává se Goetz. „Nikdo nám ani neporadí, je to nepřipravený projekt,“ rozlítil se Goetz.

„EET prostě funguje. Narostly tržby o 100 procent, registrace DPH také,“ hájil ale hned situaci Andrej Babiš. Případ pana Goetze je však podle něho jiným případem, kdy on končí kvůli nedodržení nájemní smlouvy s městem, nikoliv kvůli EET. „Případů, kdy podnikatelé skončí a vymlouvají se na něco jiného, je hodně,“ sdělil. „Vy jste neskončil kvůli EET, ale kvůli tomu, že se vám nedaří podnikat. EET je jednorázový úkon,“ poznamenal Babiš. Goetz musel jeho slova o vypovězené nájemní smlouvě potvrdit.

„EET ohrozí společenský život v obcích, SDH a myslivci budou pořádat méně zábav,“ nadhodil další téma europoslanec STAN Polčák. „Mám reakce z řady míst v ČR, kdy například Mladé Buky budou bez jediné prodejny. Lidé v těchto malých obcích mají určitou gramotnost. Podmínky v podnikání by měly být rovné, ale i ve světě je možné se z některých podmínek vyvinit,“ sdělil Polčák.

„Hospody na venkově nemůže EET položit, vždyť cena za něj je záloha za sedm sudů od piva,“ nechal se slyšet starosta Němčovic Karel Ferschmann, jenž se pohostinstvím zabývá 25 let. „Jsem přesvědčen o tom, že je potřeba podnikatelské prostředí narovnat,“ řekl s tím, že u nich na vsi mají hospodu, kde si lidé mohou koupit rohlíky. Zároveň se domnívá, že obce budou muset živnostníky podporovat. „Život na venkově se změnil. Ty babičky, co měly šátky a šukaly po dvoře, ty už nejsou. Nebude-li na vesnici obchod, sedne babička do forda a dojede do supermarketu,“ zmínil.

„Dochází k totální devastaci podnikání a babičky na vesnicích si už rohlíky nekoupí,“ zareagoval však podnikatel ze Šumperska František Kučera, jenž se vůči Babišovi projevoval velmi hlučně. „Řada lidí měla živnost, nějakou hospůdku, a nyní skončí na úřadě práce,“ rozčiloval se a oháněl se seznamy zrušených podniků. Babiše pak z publika podpořila jeho náměstkyně z ministerstva financí Alena Schillerová, jež se snažila obhájit statistiky zrušených živností z finanční správy. 


(ReproFoto: ČT)

Babišné. Vždyť to je nesmysl, reagoval Babiš

„Z našeho hlediska je EET nesmysl. Službu zaevidování do EET jsme zpoplatnili desetikorunou, říkáme tomu babišné,“ pustil se do Babiše Luděk Šorm. „Proč účtujete desetikorunu za účtenku, vždyť to je nesmysl,“ zareagoval Babiš. „Málo se mluví o tom, že celá služba je pod pokutou půl milionu korun, což je pro živnostníka trest smrti. A my jsme to vyjádřili tou desetikorunou,“ zareagoval Šorm. „Kdo neporušuje, proč by se bál sankcí,“ oponovala Schillerová.

„EET šlápla na kuří oko těm nepoctivým,“ promluvil také další host, starosta Nemojova David Pěnička. Obec si sama provozuje hospodu. Jeden z podnikatelů v publiku se následně EET zastal, neboť se domnívá, že dojde k navýšení mezd. Lidé jsou totiž dnes placeni minimální mzdou a následně jsou dopláceni načerno. 

Když jeden ze starostů zpochybnil začlenění spolků do EET, zareagovala Babišova náměstkyně. „Jsou vyňaty spolky, které nevykonávají ekonomickou činnost. Nastavil se limit 175 tisíc,“ řekla Schillerová s tím, že k zavedení limitu došlo proto, že řada restaurací se snažila přetvářet na spolky, aby se EET mohly vyhnout. 

Babiš pak oponoval podnikateli Šormovi, jenž EET nazval sledováním. „K živnostníkům se chováte, jako kdyby byli zaměstnanci firmy,“ řekl Šorm. „Není to pravda, my z těch účtenek vidíme jen částku a DPH,“ řekl Babiš.

Do ministra financí se v závěru pustil jeden ze živnostníků z publika, jenž se obává zničení pokladny při jeho namáhavé fyzické práci na stavbách. „Tak fakturujte,“ poradili mu další z publika. Babiš navíc nevidí problém v tom, že by měli mít obchodníci u sebe pokladnu. „To je vidět, že jste nedržel v životě lopatu. Přijďte si to zkusit,“ zaburácel živnostník. Při tom se ale ministr rozčílil a hájil se, že si postavil vlastníma rukama dům. „Přijdu rád,“ sdělil k tomu na konec Babiš. Nato se muž z publika zvedl a donesl ministrovi svou vizitku, aby věděl, s kým bude zřejmě trávit čas na stavbě.


Ministr financí dostává vizitku od živnostníka. (ReproFoto: ČT)

Příští týden se pořad bude věnovat zaměstnávání cizinců. Máte slovo začíná na České televizi každý týden ve čtvrtek kolem půl desáté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…