„To nejde zachránit.“ Zlé zprávy o Ukrajině. Česko si musí vyjasnit zásadní věc

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
22.01.2022 19:25 | Zprávy

Současné dodávky zbraní na Ukrajinu jsou podle člena Pražského centra pro výzkum míru z katedry bezpečnostních studií IPS FSV na Univerzitě Karlově Jana Ludvíka v rámci cílení na vojenskou pomoc nesmyslné, neboť prý ukrajinské vojenské nedostatky v některých ohledech „nejde zachránit, i kdybychom jim věnovali všechny Gripeny a Amerika by poslala baterie střel Patriot“. Podpora Ukrajiny má podle něj smysl akorát „jako symbol“. Vojensky by podle Ludvíka nyní Ukrajině pomohlo leda tak vyslání našich vlastních ozbrojených sil.

„To nejde zachránit.“ Zlé zprávy o Ukrajině. Česko si musí vyjasnit zásadní věc
Foto: Filip Brokeš
Popisek: Obrázky z hlavního města Ukrajiny Kyjeva

Podle Ludvíka nelze z vojenského hlediska poslat Ukrajině nic, co by mohlo zásadně změnit „vojenskou realitu“. Dobře to podle něj popisuje analýza Samuela Charapa, vedoucího politologa a obranného analytika Rand Corporation, na serveru Foreign Policy.

Charap v této analýze shrnuje, že vojenská pomoc Ukrajině nyní bude mít na výsledek krize přinejlepším okrajový vliv. „Pomoc partnerovi Spojených států, kterému hrozí agrese, může být morálně ospravedlnitelná. Ale vzhledem k rozsahu potenciálního ohrožení Ukrajiny a jejích sil je nejúčinnějším způsobem, jak může Washington pomoci, pracovat na nalezení diplomatického řešení,“ píše v závěru své analýzy Charap, přičemž upozorňuje, že vojenské řešení situace je dosti nevhodné.

Ludvík to komentuje s poukazem, že má Rusko výrazně silnější armádu kombinující všechny druhy zbraní.

„Ukrajinská armáda se hodně zlepšila, ale je menší a má několik významných mezer, protože je postavená na válku na Donbasu,“ poukazuje.

Na okupovaném Donbasu podle něj při bojích proti proruským separatistům Ukrajinci čelí pouze převážně lehkým zbraním s dělostřelectvem a obrněnou jednotkou, kterou „jim Moskva poslala a zamaskovala, aby vypadala, že ji při povstání získali ze skladu ukrajinské armády“.

„Ukrajina na Donbase nebojuje proti ruské armádě. To neznamená, že na Donbase ruští vojáci nejsou a nebyli. Ale až na několik momentů, kdy Moskva separatisty zachraňovala, tam ruská armáda nebojovala jako organický celek,“ upozorňuje s tím, že tak ukrajinská armáda zatím nemusela příliš řešit ruské letectvo a protivzdušnou obranu.

Právě ukrajinské nedostatky v těchto ohledech prý už „nejde zachránit, i kdybychom jim věnovali všechny Gripeny a Amerika by poslala baterie střel Patriot“. „Moderní armáda musí fungovat jako sehraný celek, nejde tam něco přihodit a zamávat magickou hůlkou,“ míní Jan Ludvík, odborný asistent katedry bezpečnostních studií Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zkušenosti

Podle všeho se nad vámi stahují mračna a eurokomisařkou zřejmě nebudete. Co říkáte na to, že jste u vládní koalice ztratila podporu? A nemyslíte, že vzhledem k vaší kauze a 0 zkušenostem s politikou byste se nominace měla vzdát sama? Neuvažovala jste o tom? Netvrdím, že nemáte být v politice, ale ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle vyhazovali komunisti. Thora si dobírají provládní posměváčci. Ale zaznělo varování

18:50 Takhle vyhazovali komunisti. Thora si dobírají provládní posměváčci. Ale zaznělo varování

Magistrát Prahy 1 se snaží záborem z důvodu opravy zdi u Kramářovy vily vyřešit problém „petičního s…