„To opravdu mohl vymyslet jenom pitomec.“ Kalousek udeřil na Fialu

13.06.2022 19:25

Téma vysoké inflace silně rezonuje ve společnosti. V pořadu Impulsy Honzy Benešovského okomentoval současný stav ekonomiky bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj vysoká inflace vznikla v důsledku souhry několika faktorů. Kvituje, že se vláda neuchyluje k plošným opatřením, ale některé nápady Fialovy vlády považuje za populistické.

„To opravdu mohl vymyslet jenom pitomec.“ Kalousek udeřil na Fialu
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Inflace v Česku je podle posledních dat šestnáct procent. Kalousek tvrdí, že za to může souhra hned několika faktorů. „Za prvé je tam dlouhodobá a velmi uvolněná rozpočtová politika,“ uvedl v pořadu Impulsy Honzy Benešovského s tím, že tento jev je patrný od krize v roce 2012. Druhou příčinu vidí v důsledku covidu. „Lidé byli doma, nic nevyráběli, nic nedělali, ale dostávali peníze. To byly čisté inflační peníze, které když covidové zábrany padly, tak chtěli utratit a ten tlak poptávky na nabídku, která nestačila, byl další krok k posílení cen,“ argumentuje. A za třetí důvod považuje mimořádně nehospodárnou politiku Babišovy vlády. „Tři bouře se setkaly v jedné pořádné bouři,“ varoval a připustil, že mezi lidmi stále koluje dost peněz. Podle něj ale takových patnáct procent obyvatel se opravdu dostane do situace, kdy nebudou moci financovat své základní potřeby. „Těm musíme nepochybně pomoci,“ dodal a v tomto kontextu přešel k hodnocení Fialovy vlády.

„Kvituji to, že vláda odmítá plošná opatření,“ řekl s tím, že ale některá rozhodnutí Fialovy vlády označil za populistická. Kritizuje například snížení spotřební daně na pohonné hmoty i pětitisícový příspěvek na děti pro některé rodiny. Podle něho ani jeden z těchto kroků kýžený výsledek nepřinese. „To jsou opravdu dvě populistické pitomosti. Jinak se vláda snaží pomáhat těm, kteří jsou opravdu ohroženi chudobou a všichni ostatní, kteří chudobou ohroženi nejsme, jen se nám sníží životní standard, to musíme pochopit. Nám to nemá kdo z čeho vykompenzovat,“ prohlásil exministr financí, který svou kritiku pětitisícového příspěvku na děti pro některé rodiny rozvedl. Polovina z rodin to nutně nepotřebuje a my si podle Kalouska nemůžeme dovolit pomáhat těm, kteří to opravdu potřebují. „Řada velmi chudých domácností nedostane nic a bude přispívat domácnostem mnohem bohatším. Například kuchařka v základní škole s platem dvacet tisíc s devatenáctiletou dcerou před maturitou nedostane nic, ale bude ze svého přispívat kolegyni, která má plat třikrát vyšší a dceru o rok mladší,“ uvedl Kalousek konkrétní příklad s tím, že to nedává žádný smysl.„To opravdu mohl vymyslet jenom pitomec,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina ví, že je vyřízená.“ Zadunělo z prestižního místa

8:05 „Ukrajina ví, že je vyřízená.“ Zadunělo z prestižního místa

Ukrajina ví, že je vyřízená. Tak zní titulek článku v prestižním britském listu The Telegraph. Popul…