„To přehnal. Ať se omluví.“ Jiří Čunek se silně zastal Babiše a nastalo dusno. Padla slova o zabití a Okamurovi

17.12.2018 19:01

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek je do určité míry černou ovcí v řadách KDU-ČSL. Jeho výroky tradičně popouzejí mnoho spolustraníků – na druhou stranu se ale Čunek těší mimořádné oblibě v rámci svého kraje. Dlouholetý starosta Vsetína a někdejší šéf lidovců nevylučuje, že se příští rok opět utká o nejvyšší pozici ve straně. Motivoval by ho prý především souboj s Pavlem Bělobrádkem. Nyní se Jiří Čunek vyjádřil pro ParlamentníListy.cz v exkluzivním rozhovoru, kde padlo několik výbušných výroků na adresu Miloše Zemana, Andreje Babiše a českých europoslanců. Zejména reakce Tomáše Zdechovského stojí za přečtení. „Označit někoho za vlastizrádce, to udělá jenom primitiv typu Okamura. Ať si potom Jiří Čunek chodí týdny s ochrankou a bojí se o svou rodinu, ať mu chodí esemesky, že ho zabijí,“ vzkazuje Čunkovi mimo jiné Zdechovský.

„To přehnal. Ať se omluví.“ Jiří Čunek se silně zastal Babiše a nastalo dusno. Padla slova o zabití a Okamurovi
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Jiří Čunek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil: „Musím říci, že prezident Zeman správné myšlenky vyslovuje. To, že se někomu nelíbí, je věc druhá. Ani mně se nelíbí vše, co říká, ale jeho největší problém skutečně je skvělá paměť. Pak může působit jako pomstychtivý a budit dojem, že se nedívá na věci jako nejvyšší státník.“ Souhlasí další lidovci s tímto pohledem? Je Miloš Zeman ve svém vystupování prezidentský?

Anketa

Dělal Andrej Babiš v roce 2018 České republice v zahraničí ostudu?

11%
89%
hlasovalo: 16213 lidí

„To řekl Jiří Čunek v zásadě dobře, že v mnoha věcech s panem prezidentem lze souhlasit,“ uvedl Marian Jurečka. Problém podle něj leží spíše ve formě, jakou je sdělení provedeno, a ve způsobu chování, kterým se prezident Zeman prezentuje. „Nevidím v tom pak ten komplexní obraz osobnosti prezidenta,“ mrzí Jurečku.

„Souhlasím s pohledem, že Miloš Zeman má dobrou paměť, několikrát to prokázal. Když se potkáme, pamatuje si moje jméno, ví, co jsme spolu řešili, s ohledem na jeho věk je to úctyhodné, navíc při množství lidí, které každý den potká,“ začal pozitivně Tomáš Zdechovský. „Nicméně si myslím, že v řadě myšlenek, a to se myslím shodnu s Jiřím Čunkem, prostě přestřeluje, nebo nedrží českou pozici. Nevím, jaký k tomu má důvod, jestli nezná souvislosti, nebo mu třeba někdo špatně poradí,“ vadí Zdechovskému. V řadě pozic podle lidoveckého europoslance panuje neshoda proto, že Miloš Zeman vychází z mylných nebo neúplných informací.

Kontroverzní je ale i další Čunkův výrok. „Jsem navíc přesvědčen, že v současné době za vlády premiéra Babiše se krade podstatně méně, než se kradlo za těch minulých vlád,“ uvedl Jiří Čunek. KDU-ČSL se přitom účastnila většiny porevolučních vlád, nejde tak tedy o střelbu do vlastních řad? Na to dva dotázaní lidovci odpověděli podobně a připomněli krádeže ve velkém, které provázely devadesátá léta.

„Víte, ta společnost někam dospěla. Po pádu komunismu byl ten rozdíl mezi Západem a Východem tak propastný, že ta korupce a klientelismus v devadesátých letech byly obrovské. Nepaušalizoval bych ale v tom smyslu, že se krade méně, ono se krade sofistikovaněji. Je vidět, že i policie má obrovský problém některé kauzy zdokumentovat. A přestože tam jsou nějaké důkazy, třeba na základě odposlechů, tak je problém toho člověka dostat k soudu, to vidíme třeba u kauzy Davida Ratha a dalších,“ soudí Tomáš Zdechovský. Dnešní kauzy podle něj nejsou takových rozměrů jako třeba tunelování bank z devadesátých let, ale určitě dnešní situaci nelze považovat za růžovou. V boji s korupcí či za větší transparentnost je prý před námi ještě mnoho práce.

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí

Marian Jurečka řekl, že není schopen zhodnotit, jak hojně je takový názor zastoupen v řadách lidovců, domnívá se však, že většina největších krádeží je spojena s obdobím privatizace počátku devadesátých let. „To, že se tu zpětně rozkryly kauzy z dob privatizace, kdy se ukázalo, že se tu mnoho věcí dělo pochybným, netransparentním a nezákonným způsobem, ukázal až čas,“ uvedl někdejší ministr zemědělství. „Hodnotit pana premiéra Babiše teď je podle mě předčasné. Když vládli Václav Klaus nebo Miloš Zeman, tak tenkrát málokdo mohl označit to období za netransparentní, to se ukázalo až s odstupem několika let,“ dodal Jurečka na adresu dvou českých prezidentů.

Na Andreji Babišovi je podle Jiřího Čunka vidět, že si jeho političtí protivníci dali velkou práci, aby jej poškodili. K tématu pozastavení dotací na půdě europarlamentu Čunek řekl: „Co se týká postoje našich europoslanců, politiků s vůlí naplnit své politické cíle, tak to klidně udělají i za cenu, že Česká republika nedostane nebo potenciálně může ztratit dotace z Evropské unie. To je na hranici vlastizrady, to by se nemohlo stát v žádném jiném státě, kdy politici bojují za vrácení dotací.“ Je to skutečně tak, nebo si za vše může premiér Babiš sám?

„Já mám jiný názor,“ řekl Marian Jurečka. „Když se podíváme do Maďarska, kde byly také problémy s čerpáním evropských fondů v návaznosti na pana premiéra a jeho rodinu, tak si nemyslím, že naši čeští europoslanci byli těmi, které lze označit za vlastizrádce. Dokonce to ani nebyli naši europoslanci, kdo ten bod otevřel, oni pouze poté v rozpravě k tomu bodu vystoupili, a když si člověk přečte to usnesení, já jsem si ho přečetl, tak tam se neříká, jestli je někdo vinný, nebo nevinný, to usnesení říká, že chceme, aby se ta existující podezření prošetřila. A dokud se neprošetří, tak Komise zváží pozastavení plateb pro firmy ze skupiny Agrofert,“ vysvětlil Jurečka a upřesnil, že na půdě Evropského parlamentu se nyní nerozhoduje o vině Andreje Babiše, nýbrž se pouze připomíná důraz na to, aby byly evropské prostředky čerpány transparentně.

„V tomto se Jiří Čunek naprosto mýlí. My tu nezastupujeme zájmy pana premiéra, ale zájmy českých občanů. A čeští občané nás sem zvolili z toho důvodu, abychom hlídali evropské peníze, a pokud jsou někde nesrovnalosti, tak se prostě musejí prověřit,“ řekl nejprve europoslanec Zdechovský, kterého se z titulu jeho funkce kritika osobně týká. Podle něj nejde o žádnou kampaň proti Andreji Babišovi, neboť Andrej Babiš byl osobně přítomen schvalování zákonů o střetu zájmů, byl také odpovědný za vyjednávání této problematiky. „To, že tam jsou nesrovnalosti ohledně Čapího hnízda, kdy ho dával jako malou firmu a nakonec se ukázalo, že to byla součást holdingu, za to nemohou europoslanci a vyšetřovatelé. Takové to ubrečení a hájení Andreje Babiše, s tím ať jdou všichni do háje,“ dodal Zdechovský.

„Pokud Jiří Čunek nezná ty souvislosti, tak by se neměl vyjadřovat, stejně jako se já nevyjadřuji ke stavbě nové nemocnice ve Zlíně,“ pokračoval Tomáš Zdechovský a připomněl obří Čunkův projekt na nemocnici za pět až šest miliard korun, která by měla vyrůst ve Zlíně.

„Označit někoho za vlastizrádce, to udělá jenom primitiv typu Okamura. Ať si potom Jiří Čunek chodí týdny s ochrankou a bojí se o svou rodinu, ať mu chodí esemesky, že ho zabijí. Myslím si, že tohle přestřelil. Domnívám se, že by se za tyto své výroky měl okamžitě omluvit,“ přitvrdil Zdechovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…