„To s tím nemá nic společnýho!“ Havlíčka v ČT posadili proti útočnému pirátovi. A bylo zle

14.05.2021 15:22

Vicepremiér za hnutí ANO Karel Havlíček se pořádně rozčílil, když ho do studia posadili proti pirátskému europoslanci Marcelu Kolajovi. Ten vicepremiéra zvedl ze židle prohlášením, že se v Česku očkuje příliš pomalu a nakonec mu ještě, obrazně řečeno, omlátil o hlavu e-shop na dálniční známky. Havlíček kontroval největším elektronickým šťouchem Babišovy vlády.

„To s tím nemá nic společnýho!“ Havlíčka v ČT posadili proti útočnému pirátovi. A bylo zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Vicepremiér za ANO Karel Havlíček v Událostech, komentářích České televize vysvětloval, jak to bude s prokazováním, že byl člověk očkován, že byl negativně testován nebo prodělal covid. Od 1. června to půjde v Česku a od 1. července bude systém fungovat v celé EU.  

Jeho oponent europoslanec Marcel Kolaja Havlíčka upozorňoval, že to není o papírové či digitální podobě, ale o tom, že se v Česku očkuje příliš pomalu. V Polsku už se očkují lidé pod třicet let, zatímco v Česku jde o občany starší 40 let.

„Ale to s tím nemá nic společnýho. My přece očkujeme tak rychle, jak nám chodí vakcíny,“ rozčiloval se před kamerami Havlíček.

Poté vysvětloval, jak to bude s kontrolou hostů na zahrádkách restaurací. „Původní varianta byla taková, já tomu říkám bavorská, že člověk, který tam přijde, se prokáže hostinskému testem, předpokládám negativním, nebo tím, že prodělal covid nebo očkovacím certifikátem. Ale my o tomhle budeme ještě jednat,“ prozradil Havlíček.

Další varianta je, že by hospodští nekontrolovali nic, jen by vyvěsili ceduli, že nelze na zahrádku přijít bez testu na covid, bez očkovacího certifikátu nebo bez dokladu, že covid prodělal. Ale to, zda host má na covid papír, by namátkově kontrolovala policie nebo hygiena.

Nakonec se pánové přeli o to, jak se vládě Andreje Babiše daří digitalizovat českou státní správu. Havlíček kabinet chválil s tím, že existuje portál občana, existují elektronické dálniční známky, existují e-recepty a další věci.

„Ale hlavně, podařilo se nám jako jedné z, řekněme, privilegovaných zemí zavést bankovní identitu, která neslouží pouze pro styky s bankou, ale můžu ji používat ve všech službách. To považuju za největší šťouch, který jsme udělali,“ uvedl vicepremiér.

Kolaja rychle přešel do protiútoku a připomněl Havlíčkovi, jak jako ministr dopravy spouštěl e-shop na dálniční známky a tento e-shop krátce poté spadl. „E-shop, který stojí tři sta milionů korun, tak prostě spadne na začátku, i když je to jen e-shop na nákup tří položek,“ udeřil na Havlíčka Kolaja.

Ministr se okamžitě bránil, že systém spadl jen v první den testovacího procesu, nikoli v první den provozu.

„Pane kolego, zase jste se netrefil. E-shop je jeden z nejlepších nástrojů za posledních deset patnáct let,“ rozčílil se Havlíček s tím, že v ostrém provozu tento e-shop funguje. „Nezkoušejte říkat, že hapruje,“ rozčiloval se Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …