„Tohle se nesmí dostat ven!“ Utajovaná schůzka elit ČSSD: Noční Hradec, uzavřený salonek restaurace. Jen PL mají exkluzivní FOTO a informace, jak se handlují top funkce

18.02.2018 10:39

Zvednutá ruka, odevzdaný hlas, svéprávné rozhodnutí. Tak může vypadat klasická volba orgánů jednotlivých partají. Ne tak v ČSSD. Zde už několik týdnů probíhá tvrdá agitace za volbu Jana Hamáčka předsedou strany. Právě tuto neděli v Hradci Králové k tomuto rozhodnutí dojde. ParlamentníListy.cz ovšem zjistily od dobře informovaných zdrojů, že se někteří členové socdem sešli už v sobotu večer v královéhradecké restauraci Duran.

„Tohle se nesmí dostat ven!“ Utajovaná schůzka elit ČSSD: Noční Hradec, uzavřený salonek restaurace. Jen PL mají exkluzivní FOTO a informace, jak se handlují top funkce
Foto: archiv PL
Popisek: Noční schůzka představitelů ČSSD před volebním sjezdem strany.

Čtyři měsíce po neúspěchu ve sněmovních volbách bude dnes v Hradci Králové mimořádný sjezd sociální demokracie vybírat nové lídry strany. Při volbě předsedy budou mít delegáti na výběr z dosavadních členů nejužšího vedení, Milana Chovance a Jana Hamáčka, dlouhodobého kritika aktuálního vedení Jiřího Zimoly a dalších pěti kandidátů.

Sjezd, který v úvodu navštíví i bývalý předseda strany a současný prezident Miloš Zeman, by se měl vyslovit také k tomu, zda by měla ČSSD vyjednávat s hnutím ANO o vládní spolupráci.

Úřadujícího šéfa strany Chovance a místopředsedu Hamáčka, kterým může u delegátů uškodit angažmá v současném vedení, vyzvou kromě Zimoly také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk a starostka České Lípy Romana Žatecká. Bez nominace z regionů chtějí jít do volby předsedy také Jan Jukl a Jiří Sokol. Na funkce místopředsedů se přihlásila třicítka uchazečů.

I toto zmíněné rozložení sil bylo podle našich informací důvodem k setkání, jehož se účastnil například Jan Hamáček či Miroslav Poche. „Seděli v restauraci Duran v Hradci Králové, byli v uzavřeném salónku, seděli tam několik hodin. Jako první odjížděl Jan Hamáček někdy kolem desáté večerní, někdo ho vezl, sám neřídil. Ostatní seděli za zavřenými dveřmi a dobře se bavili," uvedl náš zdroj. Že by se jednalo s vodou v pomyslné číši, o tom lze směle pochybovat. Že se tedy elity ČSSD nikterak netrápí volebními nezdary, je už nyní jasné. Důvod?

O tom již naše redakce také psala. Po zvolení Jana Hamáčka by mělo dojít k jasné spolupráci s ANO a dosazení některých osobnostní socdem do Babišovy vlády. Mezi jinými jde o Jana Hamáčka nebo Petra Dolínka, multifunkčního politika z Prahy.

A co se na sobotním dýchánku odehrávalo? Kvůli ochraně našich zdrojů můžeme v tuto chvíli uvést snad jen to, že bude důležité spojit síly Jana Hamáčka a Jiřího Zimoly. „Celé to organizoval a snad i platil právník Špaček, který řeší věci, chcete i účet? Řešila se podpora, Hamáček, Zimola. Zbytek asi nemusím dodávat,“ uvedl náš exkluzivní zdroj.

ParlamentníListy.cz ze setkání, které údajně ovládá hlasovací mašinerii členů, přinese během neděle další informace.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…