Tomio Okamura odhaluje: Mám jednání s Babišem. Zde jsou plány mé a mého hnutí

29.10.2013 9:22

ROZHOVOR Předseda čerstvě parlamentního hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura sdělil ParlamentnímListům.cz, že má naplánované jednání s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka mu slíbil, "že se ozvou". Ve sněmovně chce Úsvit zejména prosazovat své často frekventované programové mantry. Hnutí chce kandidovat i v nadcházejících "menších" volbách. Okamura nevyloučil ani podpis dohody o dlouhodobější podpoře vlády - vše je však prý ještě předčasné.

 Tomio Okamura odhaluje: Mám jednání s Babišem. Zde jsou plány mé a mého hnutí
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Andrej Babiš a Tomio Okamura

Máte za sebou první zasedání poslaneckého klubu. Jak to probíhalo? Na čem jste se shodli, případně neshodli? A co Vám to řeklo o další budoucnosti Úsvitu?

Tak my se shodujeme úplně na všem. Úsvit přímé demokracie je hnutí zcela kompaktní, i před volbami nikdo z našich kandidátů na sebe nepodával trestní oznámení, nikdo neodstupoval pro nějakou nevyjasněnou minulost. Jedeme v jednom šiku. Jsme připraveni prosazovat náš program přímé demokracie. Dnes jsme žádné programové věci neřešili, řešili jsme organizační záležitosti.

Podívejme se na dění v ČSSD – tak to vypadá, že bude jednat paralelně pan Sobotka i pan Hašek. Pokud Vás někdo osloví, s kým budete jednat a s kým jednat nebudete?

Úsvit přímé demokracie deklaroval, že podpoří jakoukoliv koalici, aniž do ní vstoupí, ale podpoří ji svými hlasy, výměnou za prosazení prvků přímé demokracie. V první řadě jde o zákon o obecném referendu, a to bez výjimek. Mnohé strany o tomto zákonu před volbami hovořily, ale ne bez výjimek. Vyčkáváme na to, až se politické strany přihlásí k tomu, co říkaly před volbami. Ideou Úsvitu přímé demokracie je to, že tato země patří lidem, nikoliv politikům.

Již Vás někdo oslovil?

Samozřejmě. Strašně nerad bych to ale podrobně konkretizoval. Nicméně, co můžu naznačit, je to, že je naplánovaná schůzka s hnutím ANO, s Andrejem Babišem.

Vy jste ale měli ještě jiné často opakované programové body, než zákon o obecném referendu – například zákon o prokázání majetku, i zpětně. Jak tady s tím slibem budete nakládat další čtyři roky?

Jak víte, Úsvit přímé demokracie získal 14 mandátů. To znamená, že pro to potřebujeme najít programovou shodu. Rádi bychom prosadili všechny naše čtyři klíčové body, to znamená zákon o obecném referendu bez výjimek; hmotná a trestní odpovědnost pro politiky, soudce a exekutivu; odvolatelnost politiků a majetková přiznání zpětně. Klíčem ke všemu ale je zákon o referendu bez výjimek. Právě proto tento zákon je pro nás klíčový, protože v okamžiku, kdyby se nám to nepodařilo prosadit ve sněmovně jako Úsvitu, tak v momentě, kdy by následně občané vyjádřili nějaké přání – my navrhujeme možnost referenda při jednom procentu podpisu občanů na petici, jako to je v mnoha vyspělých zemích – a sesbíraly by se podpisy, mohlo by být vyhlášeno závazné referendum.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ty metody jsou dvě – buď to prosadíme ve sněmovně v rámci podpory nějaké koalice, v případě, že by o to ČSSD a ANO stály, nebo poté je klíčovým právě zákon o referendu bez výjimek, protože poté může již nastolit jakoukoliv otázku. Kromě toho, že mantinely referenda tvoří Ústavní soud, který má právo posoudit ústavnost referenda, posuzuje také, zda případné referendum neodporuje základní Listině práv a svobod.

Podepíšete případně nějakou dlouhodobější koaliční smlouvu či smlouvu o trvalejší podpoře vlády?

To je vše předčasné. Jednání se teprve zahajují. Pan Sobotka mi v sobotu před Václavem Moravcem říkal, že se nám ozvou, takže to očekáváme. Nevím, kdo se z nich ozve. Nevím, jak to v té ČSSD vlastně mají. Je to velká demokratická strana, takže s těmi delegáty, kteří budou demokraticky zvoleni a vysláni za námi, si rádi sedneme ke stolu. Navíc to i uvítáme, protože chceme prosadit náš program. Je skutečně vše v jednání.

Andrej Babiš říká, že v žádném případě nepodpoří zvyšování přímých daní. Platí to i u vás? Vy jste proti progresivnímu zdanění víceméně byli...

Jestli jsem dobře slyšel v sobotních Otázkách Václava Moravce, kde byli všichni předsedové vítězných stran, tak Andrej Babiš zde řekl, že by nebyl proti progresivnímu zdanění. Mě to samozřejmě překvapilo. Jeho názory jsou takové nejednoznačné. Doufám, že si vše vyjasníme na naší schůzce, kde budou naši zástupci i zástupci ANO. Já na nějaká mediální vyjádření moc nedávám. Chci se raději sejít u jednoho stolu a vše si říct. Platí ta premisa, že v čase krize proti progresivnímu zdanění nejsme. Ale když krize není, tak si myslíme, že progresivní zdanění je zbytečné.

A v České republice nyní skutečně krize není. V čase krize by ale určitá solidarita být měla. Naše země je v krizi úplně z jiného důvodu – protože se rozkrádá a předražuje se. Před tím, než se vůbec zahájí jednání o jakémkoliv zvyšování daní, tak Úsvit přímé demokracie především chce, aby se skončilo s veškerými předraženými zakázkami a s rozkrádáním. Národohospodářský ústav profesora Švejnara letos zanalyzoval, že veřejné zakázky byly loni v České republice ve výši 501 miliard, z toho 100 miliard bylo vynaloženo zbytečně z důvodu předražení. A v tomto kontextu si vemte například to, že Česká republika dává na důchody něco přes 300 miliard ročně...

Astačilo by, kdyby se nekradlo a nepředražovalo. Nejprve je tedy důležité vše zanalyzovat a vytvořit funkční stát bez zlodějen. Nejprve se podívejme na to, kde se prošustrovávají peníze a až poté pojďme dělat nějakou restrikci. Kdyby se nekradlo a účelně se hospodařilo, tak daně vůbec zvyšovat nemusíme, naopak by se mohly snížit, mohlo by se přidat důchodcům a mohli bychom mít i zdarma školství a zdravotnictví. My máme naopak v programu hnutí snižování DPH a trvalé snižování daní. Je důležité hospodařit účelně, bez jakéhokoliv dopadu na občany.

Není to trochu utopie? Prosadit opatření, díky kterým se nebude krást?

Utopie to není.  To už se točíme k našemu programu. Máme připravenu sérii novel zákonů. Máme například připravenou novelu zákona o trestní a hmotné odpovědnosti politiků, protože oni v tuto chvíli nemají v zákoně stanovenu povinnost pečovat o majetek s péčí řádného hospodáře.  My bychom rádi uzákonili povinnost, že politici mají povinnost hospodařit s péčí řádného hospodáře, takže jsou poté přímo zodpovědní za způsobené škody.

Co bude Úsvit dělat, pokud mu všichni budou tvrdit, že to nejde?

To je ale otázka na všechny politické strany.  Pokud se někdo dostane do opozice, tak je to zkrátka smůla. Nezbývá než se voličů zeptat, jak dál – zda bude mandát posílen, nebo nikoliv. My budeme zkrátka navrhovat stále zákony – i co se týče Romů, například novelu zákona o hmotné nouzi (tu máme schválenu dokonce starosty Šluknovska, Ostravska, všech těch postižených obcí, ghett). V této novele dojde k zastropování příspěvku na bydlení na cenu obvyklou, podle cenové mapy Ministerstva pro místní rozvoj, zároveň bude definováno vyplácení tohoto příspěvku, dodržování hygienických norem. Na základě tohoto zákona dochází k sestěhování na jedno místo, protože podnikatelům a lichvářům se vyplatí kupovat ubytovny a sestěhovávat lidi.

Tento zákon navrhneme znovu Poslanecké sněmovny, on tam již jednou byl, připravovali jsme jej s Davidem Kádnerem. Vláda však měla jiné, záporné stanovisko, i přesto, že zákon byl projednán s desítkami starostů postižených míst. Máme také zákon o lichvě, novelu zákona o spotřebitelském úvěru, kde poprvé taxativně vymezujeme, od kolika procent úrokové sazby RPSN je lichva. V dnešních poměrech by byla lichva od 20-25 procenty To se týká ale nejen Romů, ale i seniorů. Ne všichni přečteme ta malá písmenka a pak do toho maléru zahučíme, ani nevíme jak. Dalším zákonem, který do sněmovny půjde, je novela zákona o DPH. I tuto novelu jsme již podávali, a to v červnu s Radimem Fialou.

Chceme, aby se DPH platilo až ze skutečně zaplacených faktur. Desetitisíce živnostníků skončí v druhotné platební neschopnosti, neboť již nějací gauneři nezaplatí.  Máme také připravenu novelu zákona o exekutorech. Zkrátka, máme připravenou celou sérii zákonů, je možné je hned začít projednávat. K zákonu o obecném referendu bez výjimek navíc již dáváme dohromady expertní tým.

Pokud teď se svými zákony neuspějete, budete je točit znovu a znovu, celé čtyři roky?

To nemá cenu. Musíme pro ně najít politickou podporu. Nyní je důležité, zda hnutÍ Úsvit někdo podpoří ty změny v přímé demokracii. Protože potom bychom se samozřejmě snažili prosadit programové prohlášení, některé další zásadní body. Pakliže zůstaneme v opozici, tak budeme hledat podporu napříč politickým spektrem. A budeme pracovat, budeme pracovitou opozicí – a to tedy v případě, že by na nás nestála vláda. Ale aniž do  ní vstoupíme, to zdůrazňuji. Budeme aktivní opozicí, budeme navrhovat zákony a budeme neustále upozorňovat na slabiny našeho systému.

Budujete klasickou politickou stranu, která bude mít okresní a místní sdružení, budujete takovéto plnoformátové hnutí?

Tak plnoformátové hnutí určitě. Budou samozřejmě krajské organizace hnutí, budou to mít na starosti jednotliví poslanci. Tam, kde poslance nemáme, tak tam vybereme někoho z kandidátů, kteří to budou mít na starosti. Ke vzniku okresních a místních sdružení debata zatím nedospěla. Ale je jasné, že pro naše hnutí hledáme celospolečenskou podporu.

Plánuje se kandidatura do Evropského parlamentu a v senátních volbách?

Určitě. V rámci našich možností. Zda obsadíme všechny obvody, to zatím nevíme.  Do komunálních voleb půjdeme v místech, kde budeme mít podporovatele našeho hnutí a bude ta kandidatura mít v daném místě smysl. Ambicí hnutí Úsvit je prosadit změnu přímé demokracie, té odpovědnosti politiků, a to v rámci celé České republiky. A k tomu je potřeba samozřejmě mít dostačující vliv. Budeme se snažit, jak to půjde.

Co se týká obsazování orgánů sněmovny, obsazování postu místopředsedy,  výborů, máte nějaké ambice?

My prosazujeme samozřejmě poměrné zastoupení. Bez vlivu v Poslanecké sněmovně nemůžeme prosadit náš program. Není to ale o funkcích, naší prioritou je prosadit program. My rádi obětujeme jakékoliv funkce za prosazení programu přímé demokracie. Pakliže to prosazení programu bude vyžadovat mít vlivné pozice v Parlamentu, což vyžaduje, tak samozřejmě se nenecháme odstrčit. My potřebujeme prosadit náš program, který jsme slíbili voličům.

Které výbory budete chtít prioritně obsadit?

Takto to určené nemáme. Máme nějaké představy, ale v tuto chvíli je to předčasná diskuze.

Vy tam máte na jedné straně Radima Fialu, což je člověk, který odešel z ODS, neboť pro něj byla málo pravicová... Na druhé straně Janu Hnykovou, což je odborářka. Počítáte s tím, že během těch čtyř let se Vaše hnutí vyprofiluje jako středopravicové, nebo středolevicové?

Ne. Právě proto jsme hnutí. Vidím v tom naopak pozitivum. Jsme krásnou ukázkou toho, že jsme se spojili nad jednou myšlenkou, která není ani levicová, ani pravicová. Je to přímá demokracie. Právě proto my nejsme stranou, ale jsme hnutím, protože žádáme revoluční změnu systému na jiný standardní demokratický systém, který funguje v mnoha zemích světa, např. ve Švýcarsku. Jsme jedinou stranou, která pokračuje v odkazu Tomáše Garrigue Masaryka, který říkal, že chce, abychom byli severoevropské Švýcarsko. To nemyslel prosperitou, ta tady relativně byla, on to myslel tím systémem přímé demokracie. Tomáš Garrigue Masaryk se zde ty prvky přímé demokracie snažil zavádět, ale ve volebním systému mu to nikdy neprošlo Parlamentem.

Politickým stranám totiž vyhovovaly ty vratké koalice, ta míra korupce byla v první republice rovněž značná. A to je přesně ten stav současnosti. Vratký politický systém, který vyhovuje politicko-ekonomické mafii, kmotrům a stranické oligarchii... Tohle my právě odmítáme. Je skvělé, že lidé zprava i zleva se shodli na tom, že mají dost odporného politikaření. A to je na našem hnutí právě to báječné. Dosti nekonečných hádek, dost přetahování se a vzájemného osočování. Je potřeba změnit systém v České republice, na jiný politický systém. Ten dosavadní volební systém s vratkými koalicemi, přeběhlíky, se prostě neosvědčil. Zákon o obecném referendu je zákon, který může být přijat za 11 měsíců, což není dlouhá doba.

Takže tady můžeme mít přímou demokracii za chvilku. Opět jsme nyní po volbách svědkem toho, že poměrný volební systém nikam nevede. Jsme také jediné hnutí, které prosazuje oddělení moci zákonodárné od výkonné. Právě kvůli tomuto propojení se totiž nyní všichni budou dohadovat nad vládou, která ve výsledku bude křehká. Došlo opět na naše slova, že je potřebné provést změnu na jiný standardní politický systém, na systém přímé demokracie. Bude to mnohem stabilnější a průhlednější pro občana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…