Totální výbuch Francie: Islamisté mění postup. Hrozí občanská válka

13.07.2016 10:23

Islámští radikálové prý již nejsou ochotni pro „svou věc“ nasazovat vlastní životy. Zájemců o účast v sebevražedných misích zjevně ubývá, a tak musí teroristické skupiny přicházet s novými metodami práce. Nyní se prý budou uchylovat spíše k práci s na dálku odpalovanými výbušninami a bombami instalovanými do aut, uvádí francouzský deník Le Figaro.

 Totální výbuch Francie: Islamisté mění postup. Hrozí občanská válka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Francie zažívá zničující povodně. Takto vypadá Seina a její břehy v centru Paříže, jinak druhá nejdelší řeka v zemi galského kohouta. V noci z pátku na sobotu má její hladina kulminovat.

Anketa

Kterého bývalého premiéra chcete zpět do politické funkce?

1%
34%
1%
55%
1%
3%
hlasovalo: 8573 lidí

Francie čelí narůstající hrozbě s tím, jak teroristé podporováni Islámským státem renovují své techniky a snaží se zamezit zbytečným ztrátám na životech (tedy ve svých řadách), uvedl šéf hlavní francouzské bezpečnostní agentury Patrick Calvar.

„Nedávné útoky v Paříži a Bruselu byly z velké části prováděny lidmi, kteří byli v rámci své mise odhodláni ukončit i vlastní existenci. Nyní vše nasvědčuje tomu, že se budou uchylovat spíše k práci s na dálku odpalovanými výbušninami a bombami instalovanými do aut,“ prohlásil Calvar.

Riziko výskytu teroristických útoků ve Francii tak tedy paradoxně narůstá i přesto, že Islámský stát den za dnem přichází o větší část svého území v Iráku a Sýrii. Ve francouzském parlamentu se zákonodárci shodli na tom, že bude potřeba zásadních reforem k tomu, aby byla zajištěna bezpečnost v zemi.

„Obávám se toho, že teroristé budou nakonec vysílat celá komanda, jejichž misí bude organizace teroristických útoků, a to bez toho, aby při nich přicházeli o život. K tomu budou potřebovat výrobce bomb a nezbytnou logistickou aparaturu, jinými slovy, vytvořit si základnu ve Francii a pořídit všechny nezbytné nástroje zde,“ prohlásil Calvar ve francouzském parlamentu.

Podle Calvara Islámský stát ve svých aktivitách rozhodně nespoléhá pouze na „osamocené vlky“, kteří mají jednotlivě útočit na Francii. Expert na bezpečnost se domnívá, že teroristická skupina, i přes velkou ztrátu svého teritoria, je stále odhodlaná podnikat rozsáhlé a dobře promyšlené útoky. Nyní navíc může čerpat ze svých předešlých zkušeností z Paříže a Bruselu.

Francie je zemí, ve které je hrozba teroristických útoků – alespoň podle dosavadních vyjádření Islámského státu – zřejmě nejvyšší. Z toho důvodu francouzská vláda mobilizuje všechny dostupné lidské a materiální zdroje, aby se dokázala efektivně bránit.

Od loňského listopadu francouzská vláda vyhlásila již třikrát stav ohrožení. Přes veškerá bezpečnostní opatření ovšem zůstává šéf francouzské bezpečnosti Calvar pesimistický. Varoval před tím, že útoky se objeví i v budoucnu a že by mohly mít neočekávatelné následky, včetně vypuknutí občanské války.

„Stojíme na pokraji občanské války, domnívám se, že k tomu skutečně dojde. Jeden dva další teroristické útoky a přijde to. Naším úkolem je tedy předvídat a blokovat pokusy teroristických skupin, které se pokusí rozvířit násilí mezi různými komunitami v zemi,“ cituje jeho slova server Politico.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …